Folkmordet i Rwanda

5 röster
16219 visningar
uppladdat: 2006-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag hade tänkt skriva om folkmordet i Rwanda, en tragisk händelse som förde med sig närmare 1 miljon tutsier och hutuer in i döden. Hur konflikten stegrade och varför det egentligen var Belgien som lade grunden till detta folkmord.

Då kan man ju undra vad jag menar med tutsier och hutuer, Jo, det är så att det är två olika folkslag i länderna Rwanda, Uganda och Burundi som ligger i Öst-Afrika. Monarkin Rwanda var kontrollerat av en Tutsifamilj och stora delar av adeln bestod av tutsier, dock så var inte uppdelningen total. Många hutuer ingick också i adeln så en viktig blandning av grupperna fanns där. Folken låg ganska nära varandra, man talade samma språk, följde samma traditioner och det var inte heller ovanligt att en tutsi var gift med en hutu. Detta var innan Belgien tog över makten i Rwanda.

Belgien fick ta över Rwanda efter att Tyskland ansågs vara ansvariga till första världskriget. Bestraffningen för tyskarna blev fråntagna kolonier och ett stort krigsskadestånd. Dock så var Rwanda aldrig någon belgisk koloni utan det var ett NF-mandatområde. Med Belgien vid taktpinnen lades grunden till folkmordet tycker jag. Belgarna tyckte nämligen att tutsierna hade en närmre släkt med dem vita och därmed var överlägsna hutuerna. Man valde att omvandla eliten så att ENDAST tutsier ingick. Tutsierna fick också större jobb och utbildningsmöjligheter än hutuerna. Man hade också identitetskort som klassificerade människorna beroende på deras etniska tillhörighet. Ett hutunationalistiskt parti vid namn PARMEHUTU tog dock makten 1959 via ett val. Partiet satsade givetvis på att öka antalet hutuer och deras betydelse i regeringen. Då stegrade också den etniska konflikten som Belgarna startat. Det han inte ens gå ett år innan 20 000 tutsier dödats och 200 000 flytt.

Självständigt (1962)

Efter självständigheten 1962 valde PARMEHUTU att inrätta en enpartistat som byggde på deras hutunationalistiska ideologi. Efter detta dödades ytterligare ett stort antal tutsier 1964 och 1974.

En Tutsidominerande rebellrörelse vid namn Rwandan Patriotic Front (RPF) bildades 1985 i Uganda dit många Rwanda-tutsier flytt. RPF krävde att tutsierna skulle få återvända och även återfå sina rättigheter. RPF invaderade Rwanda från sina läger i Uganda den 1 oktober 1990. Regeringen i Rwanda sa nej till dessa krav och menade att RPF bara ville att tutsierna skulle återta tillbaka makten över landet. Presidenten Juvénal Habyarimana svarade genom att förtrycka tutsierna och dem hutuer som misstänktes för samarbete med tutsierna. Ett krig mellan regeringen och RPF pågick i nästan 2 år. Det internationella samfundet fruktade nu ett folkmord. Samfundet startade fredsförhandlingar mellan parterna. 1993 var ett fredsavtal påtecknat av regeringen och RPF. Under denna period ökade den hutunationalistiska retoriken. Man använde Radio som ägdes av viktiga personer inom regeringen för att sända propaganda som liknade Nazisternas under 1930-talet. Man hetsade mot tutsier och sade att dem var främmande inkräktare och inte riktiga rwandier. Högt uppsatta personer i Rwanda stödde också milisgrupper när dessa beväpnade sig inför det framtida folkmordet. Innan folkmordet hade milisgrupperna 30 000 medlemmar.

Folkmordet

Den 6 april 1994 sköts ett plan ner, på detta plan befann sig presidenten i Rwanda, Juvénal Habyarimana. Vilka som låg bakom hans död kan ju tyckas som ganska självklart. Men faktum är att dem extrema hutunationalistiska inte var nöjd med presidentens fredsförhandlingar. Ett annat faktum som talar för det är att planet sköts ner av en fransktillverkad raket, det var nämligen så att Frankrike sålde vapen till Hutu-styrkorna under samma tidpunkt. Man ville också gärna ha ett skäl till att man kunde inleda folkmordet. Regeringen lade dock skulden på tutsirebeller. Nu påbörjade de hutunationalistiska rebellerna sina attacker mot tutsier och de hutuer som samarbetat med tutsier.

Ersatte presidenten gjorde premiärministern Agathe Uwilingiyimana. Hon mördades dock snabbt, den 7 april av presidentens livvakter. De 10 FN-soldater från Belgien som eskorterade henne dog också. Som sagt så hade folkmordet redan inletts och det fortsatte till början av juni, det dog sammanlagt 937 000 tutsier och moderata hutuer. Dessa brändes inne eller höggs ihjäl med machetes.

Efter detta har många anklagat FN för att man inte försökte stoppa kriget, de enda FN-soldaterna som skickades dit var där för att föra tillbaka sina landsmän.

Jag använde mest Wikipedia.org, jag tycker det är en pålitlig källa tillsammans med susning.nu. Dessa använder jag nästan alltid till mina arbeten. Framförallt tycker jag att den informationen som fanns om folkmordet på Wikipedia.org var relevant.

Egna Reflektioner:
Om Belgien sådde fröna så växte ju sig blomman verkligen stor. Det var ju vanligt med Rasism men jag förstår inte hur man kan tycka som Belgien, alltså personligen skulle jag själv känna mig mindre värd när jag tagit bort ett folks traditioner, deras rättigheter, osv. Då har ju inte ens folket en möjlighet att bli lika "värda" som dem. FN:s insats kan diskuteras men jag förstår inte vad dem kunde ha gjort för att göra situationen bättre. Skjuta ner de hutunationalistiska miliserna? Skydda tutsierna och dem moderata hutuerna? Då skulle man möjligtvis försena ett anfall. Hur skulle man kunna komma åt de högt uppsatta i Rwanda som sände ut propagandan? Många i FN skulle nog mördas också vid ett eventuellt bortförande.

Deras behandlande av mandatområdet är det som upprör mig mest, man utnyttjade endast landet och förberedde inte heller landet ett dugg för självständighet.

Personligen tycker jag att det är kul att fundera på vad jag skulle göra om jag var president för ett land, om jag fick satsa på en sak i Rwanda skulle det vara: Utbildning, Rwanda är ett fattigt land så jag skulle satsa att det mesta av pengarna på att utbilda folk, för att såhär är det ofta i U-länder: U-landet säljer sina råvaror för en liten summa pengar till I-landet som senare förädlar varan och säljer den tillbaka till U-landet för dyra pengar. Det är ju stor skillnad på ett flak med järnmalm och ett flak med bilar, nu kanske inte Rwanda har stora järnmalmfyndighe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Folkmordet i Rwanda

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-16

    Wikipedia är en sådan websida

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-28]   Folkmordet i Rwanda
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6063 [2020-07-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×