Sveriges partier i riksdagen, tal till natioinen

461 visningar
uppladdat: 2019-11-29
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor

Kristdemokraterna vill förbättra vården genom att bygga fler äldreboenden. Det tycker jag är bra eftersom att det skulle resultera i att de äldre skulle må och ha det bättre. De äldre skulle känna sig tryggare och få den hjälp som de behöver, samt känna sig mindre ensamma. Denna förändring skulle påverka alla oss människor positivt och jag och många andra skulle känna mindre stress för framtiden. Ebba förklarar dock inte var pengarna till projektet ska komma ifrån och det är ett minus enligt mig. Mer kollegor och resurser till polisyrket är något som KD också vill satsa på. Jag tycker att idén är bra eftersom att Sverige ofta har bristande resurser för utryckning och i olika fall, därför skulle detta behövas. 

 

Ebba berättade inte hur de skulle gå tillväga för att slå igenom med deras idé och det tycker jag är ett minus eftersom att det säkert skulle innebära skattehöjning eller pengar från ett annat viktigt område. Men, om det skulle finnas fler poliser och resurser så skulle man alltid vara säker på att poliser kommer när man behöver dem, inga viktiga fall skulle läggas ner om det inte finns en bra anledning för det och samhället skulle bli tryggare eftersom att brottsligheten skulle minska. Detta påverkar mig och andra i vardagen, man skulle känna sig tryggare. 

 

Mer pengar till vården är även det en sak som KD vill satsa på. Det är både positivt och negativt. Det positiva är att vårdköerna skulle minska och att alla skulle få hjälp i tid och få den hjälp de behöver. Jag tycker det är väldigt bra eftersom att vi redan betalar väldigt hög skatt och då tycker jag att man borde få det man betalar för, vilket idag inte fungerar inom detta område. Jag tror att alla skulle vilja ha en så bra vård som möjligt eftersom att när man själv drabbas av något så vill man få det så bra som möjligt. Om vården skulle vara bättre skulle jag och många fler inte vara lika oroliga för att inte få hjälp och det hade blivit ett mindre problem i vardagen för många. 

 

Det negativa är att man måste ta pengarna som ska gå till vården ifrån något annat, tex skolan och infrastrukturen vilket skulle leda till att något annat försämras. Om skolan skulle få mindre pengar så hade det påverkat mig väldigt mycket. Lönerna till lärarna skulle säkert minska vilket hade lett till att lärare slutar och som i sin tur leder till lärarbrist. Resurserna i skolan hade också minskat vilket såklart hade påverkat mig, andra i min omgivning och runt om i landet negativt. Samtidigt är det bra att de inte vill höja skatterna. Men det blir som sagt ett problem också.

 

 

 

 

 

 

 

Liberalerna, Jan Björklund

 

Jan Björklund som är partiledare för Liberalerna, före detta så kallade Folkpartiet tycker att religiösa friskolor ska förbjudas i Sverige. Det håller jag med om och tycker att idén är bra eftersom att om de skolorna skulle förbjudas så skulle segregationen minska vilket skulle leda till en bättre sammanhållning i samhället och vardagen, och det tycker jag är positivt. Jag tycker även att det i Sveriges skolor endast ska vara lärare och pedagoger som lär ut och inte imamer eller präster.

 

Något av det som Liberalerna satsar på mest är skolan. De tycker att det är väldigt viktigt att barn ska få möjlighet att följa sina drömmar, vilket jag tror att nästan alla tycker låter som en bra idé. Jag tycker att alla barn ska få den möjligheten oavsett utseende eller bakgrund. En barns drömmar börjar tidigt, antingen redan i förskolan eller i skolan. Det krävs ofta en bra utbildning för att kunna nå sitt mål och därför är undervisningen i skolan en viktig del. Lärare behövs i skolan för att det ska bli så bra som möjligt för eleverna men även i skolmiljön. Därför tycker jag också att lärare borde ha högre lön eftersom att det förhoppningsvis skulle leda till att fler skulle vilja utbilda sig till lärare, vilket är väldigt bra. Om skolan inte är bra eller om man inte får den hjälp man behöver är det lätt hänt att man struntar att gå dit. Man blir väldigt påverkad i vardagen om skolan inte skulle fungera för en och därför är det väldigt viktigt att allt är som det ska och att man får den undervisningen och hjälpen man behöver.

 

Liberalerna vill att Sverige ska vara kvar i EU, det håller många med om och många inte. Jag själv vet inte så mycket om Europeiska Unionen med vad jag kan komma på så ser ett samarbete med dom bra ut! Det enda jag kan tänka mig som e dåligt är att det kostar Sverige väldigt mycket pengar och att vi måste bekosta andra länders kriser, samtidigt är det sistnämnda positivt om det skulle hända Sverige själv, och det är även bra att hjälpa andra. Genom att vara med i EU får vi i sverige i allmänhet en stabilare ekonomi, det blir billigare med tull, det är lättare att åka till andra länder som är med i EU och miljön blir förbättrad tack vare regler och förhandlingar.

 

Det negativa med hans tal var att han pratade väldigt mycket om skolan utan att få fram något riktigt budskap. Det blev lite långtråkigt vilket gjorde att man tappade fokus då och då, samt att det nästan blev lite tjatigt. En annan sak som jag tyckte att han sa var att nyanlända inte ska gå i skolor för sig, utan att blanda sig i svenska klasser med elever som gått där hela tiden. Det tycker jag är ett väldigt dåligt förslag eftersom att det aldrig skulle fungera särskilt bra. Med tanke på att det nyanlända varken kan vårt språk eller vår kultur så kan det påverka det andra eleverna negativt och även dem nyanlända själva, eftersom att de kan känna att de inte passar in och att lärarnas resurser för att hjälpa till möjligtvis inte räcker.

 

 

Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt

 

Vänsterpartiets största område som de fokuserar på är jämlikhet. Det tycker jag självklart är jättebra eftersom att alla människor borde ha samma rättigheter, möjligheter och förutsättningar. Sverige är inte helt jämlikt idag och jag tycker att det borde fixas så snart som möjligt eftersom att ett mer jämlikt samhälle leder till ett bättre samhälle! 

 

Välfärden är viktig att den fungerar och för att den ska fungera krävs pengar. Pengarna kommer in genom skatten och där vill Vänsterpartiet ändra om. De vill att höginkomsttagare ska betala mycket mer och att pensionärer och personer som tjänar mindre än 40 000 i månaden ska betala mindre. Det låter bra till en början men när man tänker lite längre så inser man att höginkomsttagare har mycket högre och fler studielån. Det krävs mycket tid, pengar och kunskap för att få en så bra utbildning och ett tillräckligt bra jobb som leder till att man tjänar mer än andra. Därför tycker jag att det är fel att de som tjänar mer i lön ska betala mycket mer när de redan gör det. Medans de som kanske tog första bästa jobb på tex Ica, utan någon viss utbildning ska betala mindre bara för att de själva inte har försökt eller vill få något bättre. Så, om man nu vill lägga mycket mer tid och pengar för att satsa på en lyxig framtid för sig själv och samtidigt tjäna det man förtjänar i lön, så ska man inte behöva betala så mycket mer i skatt.

 

Vänsterpartiet vill införa arbetsdagar på 6 timmar. Jag tycker att det är en bra och dålig sak eftersom att om arbetsdagarna bara skulle vara 6 timmar så skulle flera arbetare krävas. Det skapar mer jobb vilket leder till mindre arbetslöshet och bättre arbetskraft, samtidigt som människorna kommer må bättre, psykiskt och fysiskt och även få mycket mer fritid. Det negativa med detta förslag är att det som sagt kommer behövas fler till varje yrke och då finns chansen att det blir brist på arbetare i tex, skolan, sjukhus och inom räddnings yrkena.  Detta skulle också leda till att skoldagarna blir kortare vilket inte är så bra för att vi elever kommer behöva arbeta mycket mer hemma eftersom att vi har mindre tid i skolan. 

 

En sak som jag tyckte var väldigt bra med själva talet är att han är den enda partiledaren som hittills pratat om hur han vill ha det år 2028. Det framgick väldigt tydligt hur han ville att landet skulle se ut då och det tycker jag att han lyckades bra med.

 

 

 

 

 

 

 

Miljöpartiet, Isabella Lövin

 

Jag tycker att Isabellas tal var väldigt bra. Introt var väldigt intressant och samtidigt lite skrämmande vilket gjorde att man ville fortsätta titta. Det är bra att hon berättar hur planeten och havet verkligen ser ut så att man förstår att något måste ändras och det gör som sagt också att man blir intresserad av se och höra mer av vad hon har att säga.

 

Miljöpartiet vill att man ska kunna transportera sig i hela Europa utan att använda fossila bränslen eller bidra till växthuseffekten. Det tycker jag är en väldigt bra idé eftersom att minskade utsläpp skulle påverka vår planet jorden väldigt positivt. Jag antar att de menar att det är med hjälp av tåg som man ska kunna förflytta sig med och det tycker jag lysande eftersom att tåg är både snabbt och smidigt, tar många passagerare och är mycket mer miljövänligt än flyg och bil. Vardagen hade påverkats positivt av detta eftersom att det blir enklare att ta sig runt i Europa samtidigt som detta blir en väldigt miljövänlig möjlighet för många. 

 

Isabella nämnde i sitt tal att hon vill att Sverige ska bli världens första fossilfria land. Jag tycker att det är jättebra och jag blir glad över att det finns ett parti i riksdagen som verkligen vill satsa på miljön, för att det verkligen behövs nu. Det behövs en förändring och vi kan inte fortsätta leva som vi gör idag. Dock så tror jag inte att det kommer bli så lätt att göra Sverige helt fossilfritt och en negativ sak med talet var att hon inte berättade hur hon ville göra Sverige fossilfritt och det är även något som hon inte nämnde alls så mycket -lösningar på hur hon vill gå till väga för att lösa problemen.

 

En annan negativ sak var att hon berättade att hon vill ha höjd skatt för “smutsiga bilar”, men, det många kanske inte vet är att just en sådan bil finns i hennes familj och anledningen till det är enligt henne att “min man jobbar med väldigt tunga stenar”. Jag tycker att det är väldigt dubbelmoral att det nästan blir skrattretande. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/m64lmE/har-stalls-isabella-lovin-till-svars--fragas-ut-om-familjens-bil

Hon ville även höja flygskatten. Det tycker jag är bra för att det kanske skulle leda till att färre väljer flyg, men det är inte alls säkert att det blir någon skillnad eftersom att jag tror att det som flyger mycket skulle fortsätta. En till sak som är väldigt dubbelmoral här är att hon är en av dem partiledare som har flugit mest och dyrast. Under hennes mandattid har hon flugit för 1,5 miljoner (våra skattepengar) och därför tycker jag att det är väldigt konstigt att hon som partiledare för miljöpartiet gör det som hon kämpar så mycket emot. Därför tappar de förtroende väldigt snabbt hos mig.

 

 

 

 

 

 

Socialdemokraterna, Stefan Löfven

 

Jag tycker att Socialdemokraternas tal var väldigt bra, en av dem bästa faktiskt! Han tog upp väldigt många saker och för mig var det svårt att finna något negativt. Stefan vill att Sverige ska vara ett tryggt och starkt land och han förklarade även att han vill få landet tryggare med hjälp av ett starkt samhälle där alla bidrar. Som SD även tog upp är det viktigt att alla som kan jobba jobbar, och inte lever på bidrag. Det skulle leda till en bättre arbetskraft samtidigt som människorna får det bättre och skattepengarna kan gå till andra viktiga saker. Jag tycker därför att det är väldigt bra att han vill ha ett tryggare samhälle och med tanke på att hans parti är väldigt stort och har en stor chans att vinna valet så är chansen stor att Sverige kommer bli tryggare. 

 

Stefan Löfven vill inte ha några skattesänkningar. Jag tycker att det låter bra eftersom att saker som skattepengarna går till annars skulle försämras. Sverige är ett av de länder som har världens högsta skatt och det tycker jag är positivt. Utan skatten så hade vi kanske behövt betala för lunch i skolan, läkarbesök skulle vara dyrare och likaså mediciner. Det skulle vara mycket dyrare att åka kommunalt och vi ungdomar skulle aldrig ha fått gratis busskort under hela sommaren. Väldigt många jobb får sina löner från skatten och om den skulle sänkas skulle lönerna också göra det, vilket är väldigt negativt. Samtidigt vill Stefan höja pensionen. Jag tycker att det är bra men det måste betyda att mer pengar från skatten går till dem vilket måste betyda att de pengarna tas ifrån något annat viktigt. Han vill också anställa fler i vården och 10 000 fler till polisyrket, samt fixa bättre arbetsvillkor och lön för dem. Det skulle kosta jättemycket pengar och det betyder även det att pengarna måste tas ifrån något annat. Men, jag tycker själv att sjukvård och trygghet är något som måste prioriteras starkt och därför lägga ner alla pengar som krävs för att uppnå trygghet och bättre sjukvård.

 

S vill att Sverige ska fortsätta samarbeta med EU och det finns det både positiva och negativa saker med det som jag också nämnt i Liberalernas text. Om jag sammanfattar Stefans tal så var det väldigt bra planerat, han fick mycket sagt och han nämnde flera lösningar så jag tyckte talet var väldigt bra!

 

 

 

 

 

 

 

Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson

Jag tycker att Jimmies tal var väldigt bra i helhet. Han berättade väldigt mycket saker och han var en av de få av partiledarna som berättade hur han ville att Sverige ska se ut år 2028. Jimmie och hans parti vill att Sverige år 2028 ska vara ett folkhem, vilket innebär att staten är som en mamma och ger oss människor det vi behöver i utbyte mot att vi arbetar och betalar skatt. Om fler skulle bidra till samhället och inte leva på bidrag så skulle samhället bli bättre för både arbeten, skatten och för de som tidigare inte jobbat. Jimmie vill även att Sverige ska bli mycket tryggare vilket alla borde tycka är positivt. Med tanke på hur det ser ut idag med kriminaliteten så är det många som vill ha en förändring och SD är ett parti som verkligen vill satsa på det! Jag tycker att Sverige måste bli tryggare, så som det ser ut idag är långt ifrån bra men samtidigt väldigt bra i jämförelse med andra länder men för att vara Sverige är det som sagt inte särskilt bra. Jimmie vill att det ska finnas fler poliser och höja lönen

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sveriges partier i riksdagen, tal till natioinen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Fridaa Andersson [2019-11-29]   Sveriges partier i riksdagen, tal till natioinen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60586 [2020-05-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×