Viktiga frågor innan du ska köpa moped

3858 visningar
uppladdat: 2019-11-05
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Är du sugen på att köpa moped? Det kan vara en härlig frihetskänsla att åka runt så smidigt. Men det finns en hel del att tänka på innan du gör ditt val. Hur långa sträckor ska du köra? Vilken stil vill du att den ska ha? Hur viktigt är förvaringsutrymme för dig? Att fundera på vilken typ av moped du vill ha och allt du behöver för att få köra innan du gör ett köp kan spara dig mycket besvär efteråt. Här följer några punkter som är bra att tänka på.

 

Klass I eller klass II moped

Det finns två olika klasser av mopeder. För Klass I, eller EU-moppen som den också kallas, är det max 45 km/h som gäller. Den får bara köras på vanliga vägar, inte på motorvägar eller cykelbanor. Du måste ha ett EU-mopedkörkort med behörighet AM, eller ett vanligt bilkörkort, för att få köra den. Registreringsskylt, trafikförsäkring och hjälm är också krav.

 

Väljer du en klass II är reglerna lite slappare, men du kan inte heller köra lika fort, max 25 km/h. Om du föddes innan 1 oktober 1994 behövs inget förarbevis alls, föddes du efter det krävs förarbevis för moped klass II, traktorkort eller vanligt körkort. Du får även köra på cykelbanor och parkera på cykelparkeringar med denna typ av moped.

 

Motorval

När det gäller val av motor finns det tre alternativ. En 4-taktsmotor är ganska tyst och har en jämn gång, så den är bra för pendlare. 2-taktsmotorn är det mer fräs i, för den som vill ha mer action och snabb acceleration, men på bekostnad av att den är mer högljud, mindre miljövänlig och luktar mer. Elmotorn är såklart det tystaste och smidigaste alternativet, och i längden det billigaste eftersom den går på – just det, el!

 

Försäkring

 

Alla typer av mopeder måste ha en trafikförsäkring för att få köras i trafik. Priserna kan variera kraftigt mellan olika bolag. Hos försäkringsbolag som exempelvis Gjensidige kan du dessutom välja mellan olika typer av mopedförsäkringar beroende på om du vill ha halv- eller helförsäkring och när på året du tänkt köra med din moped.

 

Garantivillkor

Se till att ha koll på vilka villkor som gäller för garantin när du är på jakt efter en moped. Det kan skilja flera år på längden på garantierna. Även om du får ge några hundralappar extra kan det löna sig i långa loppet.

 

AM-körkort eller förarbevis

 

Eftersom det är många ungdomar som inte har körkort som åker moppe så måste de som kör EU-moped, alltså klass I, uppfylla vissa krav för att få AM-körkort. Man måste till exempel ansöka om körkortstillstånd, göra ett syntest och gå en mopedutbildning. För klass II är det inte lika hårda krav. Körkortstillstånd eller syntest behövs inte i det fallet. Mer information om vad som krävs kan du hitta på Transportstyrelsen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Viktiga frågor innan du ska köpa moped

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Johan Nilsson [2019-11-05]   Viktiga frågor innan du ska köpa moped
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60580 [2020-06-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×