Argumenterande text Inträdesjobb Svenska

2 röster
325 visningar
uppladdat: 2019-11-04
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inträdesjobb är bästa medicinen för svensk integration

Bland olika ideologiska förslag ställs Sveriges regering inför utmaningen att försöka hitta lösningen på hur arbetslösa och nyanlända immigranter ska slussas in i arbete.

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) står idag 6,7 % av Sveriges befolkning utan jobb och 768 740 personer är bidragsförsörjda. Idag ställs vi för en integrationskris med både outbildade svenskar och utbildade nyanlända som vi måste få ut på arbetsmarknaden. Bland de olika förslag till lösningar som kommit upp, finns en medicin som vi ännu inte har testat: Inträdesjobb!

Svensk integration är en djungel, men för oss är inträdesjobb en möjlighet att leda oss ut ur snårskogen, bort från lianerna och ut i ljuset.

Enligt regeringskansliet definieras inträdesjobb som arbeten av hög kvantitet och bestående av enkla uppgifter. Jobben är då perfekta, subventionerade anställningar för svenskar eller nyanlända, med eller utan utbildning. Varför är inträdesjobb så fantastiska? Jo, ersättningar till arbetslösa är idag tillräckligt höga för att man ska kunna ha tak över huvudet och gå till sängs mätt. Motivationen för att arbeta går då förlorad. Varför ska man arbeta när bidrag försörjer en lika bra som det lägst betalda jobben i Sverige? Det här är problemet! Sättet att då locka ut dessa bidragsförsörjda är just att ge dem arbeten som är bättre betalda än bidragen, men som inte kräver höga kvalifikationer.

Enligt Ulf Kristerssons uttalande i Partiledardebatten 2018 tar det i genomsnitt åtta år för nyanlända att bli delaktiga i arbetsmarknaden. Just nu kräver också nästan alla arbeten minst en gymnasieutbildning, vilket både många svenskar och nyanlända saknar enligt SCB. När personer har satts i arbete är det stor chans att de fortsätter på arbetsmarknaden. Motivationen att tjäna ännu mer pengar ökar, vilket leder till att folk, satta i inträdesjobb, vill sikta på mer krävande jobb. Sveriges välfärd kommer att blomstra genom minskade kostnader för sociala ersättningar och ökade skatteinkomster från de nya arbetarnas löner.

Socialdemokraterna är dock starkt emot ovanstående idé. De anser att inträdesjobb skapar klyftor. Personer på inträdesjobb anses mindre värda. S påstår också att solidariteten rubbas. Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfvén, redogör i Partiledardebatten 2018 att om invånarna med stora ekonomiska tillgångar inte bidrar till dem med små, stimuleras inte längre känslan för det svenska kollektivet. Inrikesfödda och utrikesfödda ska få stora, stödjande bidrag tills de funnit utbildning och jobb. De kan då fokusera endast på utbildning och sedan gå ut i arbete.

En förklaring från regeringskansliet motsäger dock detta och förklarar att idén med inträdesjobb är att dessa ska vara tillräckligt flexibla för att kunna kombineras med en utbildning eller sökande efter andra arbeten.

Inträdesjobb ger också nyligen arbetslösa en preliminär lösning. De jobb med högre lön än bidrag och håller också uppe sina arbetsrutiner. Schemat att gå upp klockan åtta på morgonen och sluta fem, kan då fortfarande hållas kvar. Om strukturen hos den före detta arbetande individen försvinner, kan det förvärra ångesten som redan fanns från avskedet. På samma sätt som personer utan någon arbetserfarenhet alls i Sverige får en motivation till att uppgradera från inträdesjobb till vanlig anställning, skapas en liknande ”snöbollseffekt” hos de nyligen arbetslösa. Personerna vill fortsätta arbeta och börja söka nya jobb för att, till slut, återkomma till samma nivå av yrke som deras tidigare anställning.

De rödgröna partierna säger dock emot detta för att de anser att man istället ska ge bidrag till de nyligen arbetslösa tills de har funnit nya jobb. De kommer att kunna fokusera jobbsökandet bättre. De får också en ökad trygghet om de känner att man får bidrag från det svenska och stöd från samhället. Men på detta svarar till exempel Alliansen att man istället riskerar att fastna i en ”bidragsfälla” där motivationen för att hitta nya jobb försvinner.

Den rödgröna regeringen tar ofta upp argumentet att det skapas klyftor mellan människor p g a inträdesjobb, att det inte stimulerar kollektivet och att det helt enkelt kommer att förstöra sammanhållningen i det svenska samhället. Men raka motsatsen kommer nog att ske. Denna så kallade klassuppdelning blir nog större när folk är bidragsförsörjda än när de faktiskt jobbar ihop sin inkomst. Vissa kommer att tjäna mer än andra men alla kommer bli en egen eker och bidra till att det svenska välfärdshjulet går runt. Instegsjobben bidrar också till en ökad trygghet i Sverige. Idag står många nyanlända och svenskar utan utbildning, försörjda på bidrag lockas många av de enkla pengarna i droghandel och andra brottsliga handlingar. Till stor del kan detta bero på att dessa människor är sysslolösa. Utan jobb och skyldigheter blir de utestängda från samhället och lockas av simpla, olagliga pengar. Om man då istället skulle sätta dessa individer direkt i instegsjobb innan de lockas till de brottsliga pengarna, skulle de aldrig blicka åt det hållet. Detta skulle leda till en stor minskning av brottsligheten i Sverige.

 

Källförteckning

Statiska Centralbyrån arbetslöshet - https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/arbetsloshet-i-sverige/

Statistiska centralbyrån hushållsekonomi - https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/hushallens-ekonomi/amnesovergripande-statistik/hushallens-ekonomi-allman-statistik/pong/statistiknyhet/antal-personer-forsorjda-med-sociala-ersattningar-och-bidrag-2017/

Nya Moderaternas hemsida - https://moderaterna.se/ekonomi-och-jobb

Agenda Partiledardebatt - https://www.svtplay.se/video/18912142/val-2018-slutdebatten

Socialdemokraternas hemsida - https://www.socialdemokraterna.se/globalassets/aktuellt/rapport-moderaternas-otrygghetschock.pdf

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumenterande text Inträdesjobb Svenska

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Olle Norling 2019-11-04

    Tack! Super bra text. Jag har hittat mitt ämne nu och utan dig hade jag aldrig kunnat fått ihop en bra text! BÄSTA JOHAN/mvh

Liknande arbeten

Källhänvisning

Johan Lönnberg [2019-11-04]   Argumenterande text Inträdesjobb Svenska
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60574 [2020-06-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×