Myndigheter förväntas uppmuntra entreprenörer att välja bort fysiska kvitton och kuponger

1714 visningar
uppladdat: 2019-10-21
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Papperstillverkningsindustrin möter ännu en gång motstånd när allt fler svenska butiker väljer bort papperskvitton och kuponger. En av de aktörer som nyligen uppmärksammats för sitt revolutionerande steg är Björn Borg och flygbolaget Ryanair som fimpar papperskvitton. Även om de fysiska skraplotterna som många resenärer är bekanta med kvarstår på flygresorna så är steget i rätt riktning, kommunicerar Ryanairs ledning i den irländska huvudstaden Dublin.

 

Enligt Dagens Handel skrivs det ut drygt 1,5 miljarder papperskvitton i Sverige varje år. Processandet uppskattas ta mellan fem till sju minuter och kostar 50 – 70 svenska kronor.

 

Johan Magne är medgrundare till ETNetwork och är en av entreprenörerna som ligger bakom den digitala kvittotjänsten Kwick. Han menar att siffrorna som representerar kostnaden är betydligt låga och att de sjuttio kronorna som nämns i beräkningen bara täcker den fysiska hanteringen. Inkluderas bokföring och annan administration så blir summan mycket högre, påstår han.

 

Lågt intresse för fysiska bekräftelser

 

Enligt Lars Nilsen, forskare och lektor i människors köpbeteende vid högskolan i Kristianstad, är kunderna inte intresserade av fysiska bekräftelser som produceras på papper.

 

Han menar att det finns en klar anledning till att konsumenter väljer SMS-biljetter, digitala kuponger och flygbiljetter genererade i koder. Trenden återses även inom casino spel, där branschen övergått totalt mot det digitala hållet. 

 

– Metoden är enklare, snabbare och mer bekväm. Jag tror att trenden kommer bli ännu större inom de närmsta tio åren, säger Nilsen.

– Man vill i grund och botten bara förbruka bonusen, biljetten eller kampanjen som man har med sig. Titta bara hur de större matjättarna har gjort, fortsätter han.

 

Norden i framkant, men det krävs mycket arbete

 

Men för att bli större och bättre inom digitaliseringen av kvitton och kuponger så krävs det att myndigheterna har samma inställning och attityd till den nödvändiga förändringen. Detta menar Fredrik Jansson, som arbetar som specialist inom digital ekonomi på IT-tjänsteföretaget Tieto.

 Att e-fakturor blivit en framgång i grannlandet Finland beror på att de finska myndigheterna ställt krav på företagen vid upphandlingar, säger Jansson.

 

Enligt honom behandlar de finska myndigheterna över 600 000 kvitton och 1,1 miljoner fakturor per år. I Sverige är siffran högre än så.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Myndigheter förväntas uppmuntra entreprenörer att välja bort fysiska kvitton och kuponger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Mandy Liljedahl [2019-10-21]   Myndigheter förväntas uppmuntra entreprenörer att välja bort fysiska kvitton och kuponger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60569 [2021-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×