Licenssystem för en reglerad marknad bidrar positivt till statskassan

1043 visningar
uppladdat: 2019-10-21
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Omsättningen från den svenska spelmarknaden sägs ha ökat markant under de senaste åren, inte minst inom onlinespel, som står för den största och tyngsta marknadssegmentet. Men det är fortfarande oklart hur den nya spellagstiftningen som omfattar licenser påverkar marknaden och dess framtida omsättningspotential, menar branschexperter.

 

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten omsätter spelmarknaden miljarder kronor varje år. Från och med 2019 ska alla företag som vill bedriva spelverksamheter i Sverige inneha en spellicens. Under den första kvartalen 2019 uppskattar den nyligen startade spelmyndigheten Spelinspektionen att omsättningen kommer landa på en liknande siffra som 2018. Det är dock svårt att fastställa konkreta siffror eftersom det fortfarande finns obehandlade licensansökningar som på sikt kan beviljas och generera ännu högre intäkter till statskassan. 

 

50 procent av omsättningen på spelmarknaden (år 2015) kom från 2 procent av de som spelar om riktiga pengar. Omkring cirka 80 procent av omsättningen kom från 24 procent av de som spelar om pengar, visar samma källa. 

 

Under åren har många nya aktörer etablerat sig på den svenska marknaden, och Speedy Lotto är en av många. Enligt regeringen är målsättningen med det nya licenssystemet att stärka den inhemska spelmarknaden men också försäkra sig om att spelbolagens vinster kommer generera skatteintäkter som på sikt kan komma till användning för de svenska medborgarna. Parallellt med den nya lagstiftningen har man också tagit hänsyn till konsumentmarknaden genom att förstärka konsumentskyddet. I dag är det enklare att göra uppehåll i sitt spelande. Det räcker oftast med ett meddelande, eller att man men hjälp av BankID-appen spärrar sin åtkomst till spelsidor. 

 

Omsättningarna har hittills varit höga på varje år som gått, vilket i sin tur redan hunnit generera bra med skatteintäkter. Inom ramen för licenserade operatörer omsatte spelbolagen över 17 miljarder svenska kronor under 2018. Otippat drog Svenska Spel in mest pengar och stod för cirka 53 procentenheter av den totala marknaden, följt av det gamla systerföretaget ATG med 24 procent. Svenska postkodsföreningen hamnade på 12 %, vilket är fortfarande högt. Antalet aktörer utan svenskt speltillstånd omsatte drygt 6,7 miljarder under 2018, vilket är en ökning med drygt en miljard svenska kronor (i jämförelse med 2017). Siffran har tidigare var någorlunda lägre och generellt snittat på 3,6 till 4 miljarder svenska kronor. 

 

Tittar vi på förlusterna kan vi konstatera att varje person som är myndig i Sverige och över 18 år förlorade strax under 3 000 kronor under 2018. I den här summan har man tagit hänsyn till svenska reglerade speloperatörer (som motsvarar 2 086 SEK) och spelaktörer i utlandet som saknar svensk licens (cirka 843 kronor/förlorande spelare). 

 

Mer om det nya licenssystemet och vad det omfattar kan du läsa på ABC Uppland, som sammanfattat den nya lagen med en del kommentarer från Sveriges nuvarande justitieminister, Ardalan Shekarabi från Socialdemokraterna. Det finns också många bra rapporter för den som vill gå in i ämnet djupare. Allting är tillgängligt på Spelinspektionens hemsida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Licenssystem för en reglerad marknad bidrar positivt till statskassan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Mandy Liljedahl [2019-10-21]   Licenssystem för en reglerad marknad bidrar positivt till statskassan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60568 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×