Hur en ny lagstiftning påverkat spellandskapet på nationell nivå

1158 visningar
uppladdat: 2019-10-21
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hur en ny lagstiftning påverkat spellandskapet på nationell nivå

Landskapet inom spelindustrin har förändrats avsevärt i samband med den nya spellagen som trädde i kraft den 1 januari 2019. Efter regleringen fick den svenska marknaden en ny aktör, Spelinspektionen, som fick i uppgift att övervaka den nationella spelmarknaden. Men trots att den nya lagstiftningen lade fram tydligare regelverk för hur industrin skulle se ut så har det ändå pågått en del diskussionen hur lagen kan komma att förändras på sikt och hur det kommer se ut för spelarna, respektive spelbolagen.

En myndighet med ansvar för konsumentens säkerhet


För att sammanfatta Spelinspektionens roll kan man kortfattat säga att organisationen är stiftad som en myndighet för kontroll av hasardspel och betting. Myndighetens intresse såväl som mål ligger i att skapa en säker och trygg spelmarknad för de spelare som är aktiva inom dessa spelsegment. Samtidigt har lagstiftningen även lagt fram riktlinjer för ansvarsfullt spelande. Ett initiativ som lades fram var en ny sajt, där spelarna fick möjlighet att pausa sitt spelande över en viss tid. Samtliga aktörer på spelmarknaden fick således ett större ansvar med kontrollen av spelare som önskar pausa sitt spelande, bland annat genom att synkronisera med det nationella registret.

När en ny spelare loggar in på en spel- eller casinosida för första gången skall denne få information om spelgränserna och villkoren. Gränser finns men kan dock justeras. Kortfattat kan man säga att det nationella registret på ett större utrymme inom spelmarknaden i Sverige.

Stora förändringar i bonussystemen och hur bonusar får marknadsföras gentemot konsumenten – Jämförelsesidorna är fortfarande den största informationskällan för spelarpremier, kampanjer och erbjudanden


En annan stor förändring kan ses i bonussystemen. Tidigare kunde spelbolagen erbjuda stora bonusar för nya spelare, men i anslutning till den nya lagen har dessa begränsats. Om man fortfarande är på jakt efter de bättre bonuserbjudandena på marknaden, likt Hajper Bonuskod, rekommenderas tredjepartssajter, även kallade jämförelsesajter – som i skrivande stund erbjuder bonusar men även mycket annat. Det är alltså fortfarande via tredjepartssajter sinman får de attraktivaste erbjudandena som spelare. 

Värt att lägga på minnet är att välkomstbonusar fortfarande är kompatibla med den nya spellagen. Observera dock att vissa spelföretag inte erbjuder någon annan bonus utöver välkomstbonusen. Därför kan det vara bra att fortfarande vända sig till jämförelsesidorna för att se var man kan få flest fördelar.

Tillskott av skattemedel för den svenska staten samtidigt som skatteparadisen förlorar intäkter från svenska spelare


Med facit i hand kan vi alltså dra slutsatsen att den lokala spelmarknaden i Sverige är förändrad sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft den 1 januari 2019. Förändringen har kritiserats, men är överlag positiv för både spelarna och företagen bakom spelen. Konsumenter som ägnar sig åt spel har en säkrare spelupplevelse och kan alltså räkna med att få hjälp snabbare än tidigare. Samtidigt genereras nya skatteintäkter från spelmarknaden, vilka tidigare slussats över till skatteparadis som Malta, Gibraltar och Curacao. Med den nya spellagen har staten således kontroll över alla aktörer och kan utesluta de som missköter sig eller väljer att inte följa den nya spellagen.

Mer information såväl som detaljer och upplysningar om den nya spellagen, inklusive dessa komponenter och omfattningar finns att läsa om på Riksdagens hemsida: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/spellag-20181138_sfs-2018-1138. Informationen finns översatt till engelska och andra officiella språk inom den europeiska unionen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur en ny lagstiftning påverkat spellandskapet på nationell nivå

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Mandy Liljedahl [2019-10-21]   Hur en ny lagstiftning påverkat spellandskapet på nationell nivå
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60567 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×