Rika är inte så ekonomiskt oberoende som många tror

1 röster
759 visningar
uppladdat: 2019-09-26
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Att vara rik är något som de allra flesta drömmer om att vara eller att bli någon gång under livet. Många arbetar hårt för att klättra i karriären och få möjlighet att höja lönen därefter. Vi tänker att rika människor kan få vad de vill och kan spendera utan att tänka. Att de utan att tveka alla dagar i veckan kan köpa den där dyra caffelatten på Espresso House som är av en speciell och exklusiv kaffebönesort. Eller att ha ekonomi för att kunna äta ute på restaurang varje kväll. Vi suktar och drömmer om det rika livet och ser förundrat med avund på de rika i samhället. Men faktum är att de som anses vara rika höginkomsttagare inte har en obegränsad ekonomi och att även de har svårt att få ihop sin ekonomi i perioder. De lever mycket sällan ett obegränsat liv som många av oss tror.

Studier visar att rika personer inte alls har mer över i plånboken än vad andra med en lägre inkomst har när alla räkningar är betalda. Vi människor anpassar vår ekonomi och våra utgifter efter vår lön och det är vanligt att lägga mest pengar på sin bostad. De som är mer välbärgade tenderar att bosätta sig i ett större hus eller en större lägenhet på attraktiva adresser i innerstaden. De lägger i proportion till sin inkomst större delen av vad de tjänar på sin bostad och andra fasta kostnader precis som medelinkomsttagare gör. Det innebär att det inte finns kvar så mycket i plånboken även när det gäller de rika efter att månadens räkningar är betalda. De anpassar helt enkelt sina utgifter efter vad de tjänar och har därför inte överflödigt med pengar som många av oss tror. Undersökningen visar även att rika är mer benägna att ta spontana lån. Det som kännetecknar både rika och medelinkomsttagare är att båda använder tjänster för att spara pengar. En stor skara av dessa använder dessa tjänster för att jämföra elavtal, abonnemang eller för att samla lån och krediter på ett och samma ställe. Slutsatsen är alltså tydlig; rika personer skapar sig dyra utgifter som leder till att de inte känner sig rika. Att vara rik är ett brett begrepp och innebörden av rikedom varierar kraftigt beroende på vilken person som man frågar.

Ett större skandinaviskt undersökningsföretag har intervjuat drygt tusen personer om hur mycket pengar som krävs för att anses som ekonomisk rik. Undersökningen visar att den svenska måttstocken för att vara ekonomiskt rik varierar över landet. I Stockholm betraktas de som har två miljoner på sitt bankkonto som rika medan övriga delar av landet anser att de som har en miljon på bankkontot är rika.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rika är inte så ekonomiskt oberoende som många tror

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Redaktionellt Innehåll [2019-09-26]   Rika är inte så ekonomiskt oberoende som många tror
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60553 [2020-08-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×