Förbättra din framtida pension

3091 visningar
uppladdat: 2019-09-14
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Många är oroliga för att deras pension ska bli dålig (och i vissa fall obefintlig), men det finns faktiskt sätt man själv kan påverka hur hög pension man får som äldre.

Är man ung och börjar pensionsspara är möjligheterna oerhört goda att kunna få en väldigt bra pension när det väl är dags. Det beror till stor del på den s.k. ränta på ränta-effekten som får mer tid på sig att arbeta om man är yngre.

Spara i fonder

Det absolut vanligaste och enklaste sättet att pensionsspara är att köpa fonder månadsvis. Du kan enkelt ställa in hur mycket du vill spara, vilka fonder du ska spara i, och sen sköts allting helt automatiskt utan att du behöver göra något.

Vilka fonder man bör spara i beror på ett flertal faktorer. Men är man ung och har flera decennier till pensionen så bör man helst välja breda aktiefonder med låg avgift, för att få så hög avkastning som möjligt på pengarna till en balanserad risk.

Är du intresserad av att komma igång bör du läsa någon fondguide, ta en titt på vilka typer av fonder det finns, och läsa på om specifika fonder för att hitta någon som du tycker verkar intressant att börja spara i.

Investera i aktier

Investeringar i aktier är en hobby för många, men det kan också vara ett utmärkt sätt att förbättra sin pension. Det kräver lite mer tid och energi än att spara i fonder, men för vissa är det också hela tjusningen med aktier - att de helt enkelt får sätta sig ner och analysera specifika bolag.

Den bra hemsidan Aktiewiki har en guide kring aktier för nybörjare, men du kan även hitta andra hemsidor som har kostnadsfria nybörjarguide inom det här området. Även nätmäklarna Avanza och Nordnet har en del bra utdelningsmaterial man kan titta in om man är intresserad av att komma igång med aktier.

En bra idé är också att följa nyhetsflödet på t.ex. Dagens Industri och Omni Ekonomi.

Placera pengarna på ett räntekonto

Är du inte intresserad av att spara i fonder eller köpa aktier så kan du välja att helt enkelt placera ditt sparkapital på ett vanligt räntekonto hos din bank.

Men du bör då vara medveten om att du inte kommer få någon avkastning, och det är snarare så att inflationen kommer att göra att din köpkraft minskar (inflation betyder att priserna går upp lite varje år).

Den stora fördelen med att pengarna på ett

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förbättra din framtida pension

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Erik Svensson [2019-09-14]   Förbättra din framtida pension
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60549 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×