Vad är fintech?

1539 visningar
uppladdat: 2019-06-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det finns många aktörer inom fintech. Northmill är en av de kanske mest uppmärksammade i Sverige.

Fintech är en engelsk term som används för att beskriva finansiell teknologi. Termen förekommer inom affärsområden där teknik och finansiella tjänster möts i syfte att skapa innovativa tjänster gentemot slutkund. Inom ramen för fintech arbetar företagen antingen med mjukvaror eller teknologi som exempelvis mobila appar eller kryptovalutor. Generellt kan man säga att fintech omfattar internet, mobila enheter, mjukvaruteknologi eller molnbaserade tjänster för att generera eller ansluta finansiella tjänster. Många fintech-produkter är anpassade för att ansluta kunders finansiella ärenden med modern teknologi i syfte att förenkla dem samma. Även om fintech fokuserar mycket på privatkonsumenter förekommer det också företag som arbetar med B2B, dvs. företagsorienterade kunder.  

Fintech blev ett yrkeslegitimt begrepp redan när de större bankerna tvingades koppla upp sina banksystem mot finansiella institutioner. Det var då, när digitala API-er introducerades, som många av de mindre aktörerna blev inspirerade till att använda uppkopplade enheter mot finansiella system. Störst framfart har man noterat bland mobila appar, vilket ser ut att fortsätta vara en växande trend. Intresset för fintech har således varit stort, inte minst under de senaste åren. 2017 nådde antalet fintech-investeringar en tillväxt på hela 18 %. 

På marknaden finns det många företag som faller inom ramen för fintech, även om vi som konsumenter inte tänker på det. PayPal är en av de kanske mest kända och som bedrivit sin verksamhet längst. Företaget var en av de allra första aktörerna på marknaden som utmanade traditionella banker, och idag ger PayPal till och med ut egna betalkort. Fintech-bolag finns representerade i Sverige också. Stockholmsbaserade Northmill är en av de svenska aktörer som sticker ut mest och som fått mycket medial uppmärksamhet, särskilt efter lanseringen av det nya varumärket Rebilla. Northmill är också en av de fintech-företag som satsat mycket på rekrytering inom specialkompetens under det senaste åren. 

Exempel på aktörer inom fintech

Plattformar för crowdfunding och donationer

Inom crowdfunding och donationer återses framgångsrika företag som Patreon, GoFundMe och Kickstarter. Samtliga är tydliga exemplar på tjänster som de traditionella bankerna inte lyckats leverera. Den här typen av plattformar är anslutna till internet och appar där användarna kan skicka och ta emot pengar – både mellan företag men också mellan privatpersoner. Vill man till exempel skicka stöd till ett projekt, företag eller en förening så behöver man inte skicka några pengar genom sin bank. Istället sköts allting via fintechbolagens egna plattformar.

Krypto och blockchain

Det som är spännande med fintech är att affärsområdet inkluderat kryptovalutor också. Man kan säga att både kryptovalutor och blockchain är tydliga exempel på hur fintech kan se ut i praktiken. En plattform som illustrerar detta är Coinbase och Gemini, där användarna kan ansluta sig till respektive plattform för att köpa och sälja kryptovalutor.

Mobila betalningar

I Sverige hör mobila betalningar till vardagen och Swish är något som de flesta svenskar känner till. Färsk statistik visar att antalet mobila betalningar i världen uppgår till 1 trillion dollar bara i år. Två faktorer som ligger i grund för antalet mobila transaktioner tros vara möjligheten att växla pengar och betala räkningar direkt i mobilen. Dessutom har Apple och Alibaba gått in i marknaden med Apple Pay respektive AliPay.

Försäkringar

Parallellt med mobila lösningar har fintech nått försäkringsbranschen, också. Här vill man dock helst bli förknippad med den nya termen ”insurtech”, som refererar till allting från bilförsäkringar till hemförsäkringar. Marknaden är relativt liten i Sverige såväl som i övriga Norden. Däremot har Insurtech fått en rejäl skjuts på den amerikanska marknaden. En av de största aktörerna i USA fick över 165 miljarder dollar i investeringar på bara en månad.

Referenslänkar:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fintech
https://www.realtid.se/northmill-vaxlar-upp
https://www.investopedia.com/terms/f/fintech.asp
https://www.abcnyheter.se/northmill/
https://www.bloomberg.com/quick...

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är fintech?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Redaktionellt Innehåll [2019-06-12]   Vad är fintech?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60533 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×