Ny lagstiftning visar positiv effekt i form av skatteintäkter

1389 visningar
uppladdat: 2019-03-18
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


Den svenska spellagen som implementerades i början på 2019 är nu inne i sin tredje aktiva månad, och enligt experter har den nya legaliseringen redan visat positiv effekt. Lotteriinspektionen, som är den svenska myndigheten för övervakning och kontroll av spelverksamheter, utfärdade ett sextiotal licenser till speloperatörer innan den nya spellagen trädde i kraft. Sedan dess har ytterligare licenser delats ut, och nu är man uppe i 73 licensinnehavare. Av dessa är 13 innehavare operatörer, dvs. företag som på ett eller annat sätt bedriver en spelverksamhet med ett eller flera varumärken.

Effekten efter implementeringen

Enligt data från Lotteriinspektionen tyder siffrorna på ett stort intresse, särskilt på den svenska marknaden. Antalet licenser som givits ut har ökat och statistiskt har en licens godkänts varje vecka sedan årsskiftet. Takten gör inte bara att svenska spelare kommer få ett större utbud snabbare, men också att de kan få en snabbare bonus när de väl bestämmer sig vilken operatör de väljer att registrera sig hos.

Innan den nya lagen introducerades präglades den svenska spelmarknaden av ett monopol där Svenska Spel hade ensamrätt över samtliga spelverksamheter. Icke-licenserade aktörer kunde fortfarande bedriva sin verksamhet i Sverige, men endast genom licenser via andra EU-länder. På den svenska spelmarknaden 2018 (vars värde uppskattas vara 2,5 miljarder dollar) stod utländska spelaktörer för 29% av marknaden i sin helhet. Tidigare var siffran någorlunda lägre.

Den nya lagen är särskilt framtagen för att ge myndigheterna på hemmaplan bättre kontroll över marknaden. Att 73 företag gått med på det svenska licenssystemet är en tydlig indikation på att landet lyckats med sina ramverk. 

Svenska licensinnehavare behöver betala skatt i Sverige

Den nya lagstiftningen medför också en rad nya förändringar, som för många konsumenter fortfarande är okända. Speloperatörer som tidigare skattat på Malta ska nu alltså enligt nuvarande lagstiftning betala sina skatter i Sverige. Beskattningsprocenten ligger på 18 % och ska alltså betalas på samtliga intäkter som genererats från svenska spelare. För Sveriges del innebär beskattningen extra pengar i budgeten när 2019 når sitt slut. 

Parallellt med beskattningssystemet är målet således att skydda de enskilda spelarna från att spela för mycket. Tanken är att spelbolagen ska övervaka marknaden och agera när spelare som hamnar i ett beroendetillstånd behöver hjälp. 

Enligt de nya lagarna har Lotteriinspektionen ökade befogenheter och kan blockera betalningar för vissa speloperatörer. De kan till och med ställa krav på att vissa aktörer ska visa varningstexter på sina sajter för sina besökare och spelare.

 

 ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ny lagstiftning visar positiv effekt i form av skatteintäkter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Simon Liljeqvist [2019-03-18]   Ny lagstiftning visar positiv effekt i form av skatteintäkter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60502 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×