Den första parfymen

983 visningar
uppladdat: 2018-10-30
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

“Det är bra att parfym finns, men synd att den behövs”, sa den kontroversiella gestalten Marie Antoinette på 1700-talet. Idag, drygt 300 år senare, är parfym fortfarande en stor del av vår framtoning i vardagen, givetvis viktigare för vissa än för andra. 

Parfym är en skönhetsberikande produkt vi förmodligen kommer att använda oss av så länge konsumtionssamhället andas och lever. Idag när levnadsstandarden är betydligt högre än på Antoinettes tid, och hygien något vi tar för givet att vi sköter, är parfymen istället praktisk på andra vis. Exempelvis för att karaktärisera oss i olika rum och styra de intryck folk får av oss. 

Parfymer har funnits i många tusen år

Ordet parfym används för att beskriva en blandning av substanser som bildar väldoft. Ofta utmynnas parfym av naturliga extrakt. Ursprungligen kommer “perfume” från antikens “per fumus”, som betyder genom rök. 

Enligt Wikipedias källor gjorde ett gäng arkeologer en överraskande upptäckt under årsskiftet 2004-2005, nämligen det första parfymeriet, som påstås vara över fyra tusen år gammalt. Det låg i Cypern och bestod av en stor tillverkningsfabrik, som var högst aktiv under Bronsåldern. Vad den första parfymen hade för doftkaraktär vet vi inte riktigt, men de gjordes redan redan på den tiden med eteriska oljor och aromer från naturen. 

Många år senare skulle användandet av parfym explodera i England, under Kung Henrik VIII och Drottning Elizabeth II regim på 1500-talet. Den sistnämnda var känd för att inte stå ut med dåliga lukter. 

Parfym idag

Sedan dess har parfymen blivit väletablerat på global nivå, och finns i alla våras hem. Många har haft stora parfymdrömmar – att göra sin egen produkt och under åren har vi fått bekanta oss med flera idésprakande parfymmakare och stilikoner, som har tagit fram sina egna dofter. På senare tid har vi också sett att flera kändisar kommer med egna parfymmärken; “Stash” av Sex and the City-skådespelerskan Sarah Jessica Parker, “Fame” av pop-artisten Lady Gaga, “Killer Queen” av Katy Perry, för att nämna några. I Sverige...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den första parfymen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Johan Henriksson [2018-10-30]   Den första parfymen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60424 [2019-03-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×