Den enarmade banditens utveckling – Från vilda västern till VR

3459 visningar
uppladdat: 2018-10-09
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Spel involverande pengar har funnits i många tusen år. Trots denna oerhörda tidslängd är det få spel som har utvecklats särskilt mycket under åren. Kasta benbitar blev till tärningar, spel med dekorerade träbrickor blev till kortspel. Givetvis har det tillkommit ett gäng tärningsspel och en hel uppsjö av kortspel, men möjligheten att vidareutveckla spelen är i princip obefintlig. 

Detsamma går däremot inte att säga om den gamla enarmade banditen. Under sin drygt 120 år gamla historia har den gått från att vara en enkel maskin med tre hjul med symboler, till att kliva in i den digitala världen och bli vad som närmast kan beskrivas som en typ av tv-spel. 

Den enarmade banditens födelse

Det fanns några prototyper dessförinnan men den första klassiska enarmade banditen utvecklades 1895 av den amerikanska bilmekanikern Charles Fey. Spelet fick namnet ”Liberty Bell” och redan då var det de klassiska ikonerna diamanter, hästskor, frihetsklockan, hjärter och spader som spelaren skulle samla för att vinna. Numera står originalet av Liberty Bell i Reno, Nevada på Liberty Belle Saloon & Restaurant.

Den typen av maskiner Fay tog fram med ”Liberty Bell” fick namnet slotspel på grund av det myntfack som fanns monterade på dem. Men i folkmun blev de snabbt kallade för ”enarmade banditer” och detta på grund av att de hade en spak monterad på sin vänstra sida som spelarna fick dra i för att få spelhjulen att rulla. Detta öknamn används än idag, men givetvis inte i samma utsträckning.

Slotspelen moderniseras

Givetvis utvecklades slotspelen en hel del under efter Charles Fey tackade för sig, men det riktigt stora stegen togs först när de började digitaliseras på 1970-talet. Det första digitala slotspelet med videoskärm blev en stor favorit i Las Vegas och många spelare ville prova på den nya teknologin. Idag kan det vara svårt att förstå. De där gamla slotspelen ser faktiskt sämre ut än de gamla analoga maskinerna, men nyhetens behag var uppenbarligen tillräckligt stort.

Nästa stora kliv tas först 1996 med spelet Reel Em. Det var nämligen här som det första bonussystemet introducerades i slotvärlden. Ett koncept som fick en enorm spridning och därefter använts i princip varenda slotspel som tillverkats, även i de gratis videoslots som finns att spela online idag. Bonussystemet låter nämligen spelaren testa på nya utmaningar och kan låsa upp olika funktioner och vinstmöjligheter. Ett populärt inslag som ger större variation i spelupplevelsen. 

Slotspelen går online

Exakt när det första slotspelet blev möjligt att spela online är ganska oklart, men alla källor pekar på att det skedde under mitten av 90-talet när internet tog sig in i folkhemmet. Sedan dess har det funnits massor av internetbaserade kasinon spelare över hela världen har kunnat prova lyckan på. Till skillnad från de andra klassiska spelen om pengar har slotspelen fortsatt att utvecklats konstant sedan de gick online. Nya bonuslösningar dyker upp titt som tätt oc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den enarmade banditens utveckling – Från vilda västern till VR

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Eliah Gabrielsson 2018-10-20

    Goa texter, synd att det inte finns några källor länkade, skojar med dig;)

Källhänvisning

Johan Henriksson [2018-10-09]   Den enarmade banditens utveckling – Från vilda västern till VR
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60423 [2019-12-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×