Probiotika - en dröm eller lögn?

1 röster
9379 visningar
uppladdat: 2018-06-13
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det var när min doktor rekommenderade mig probiotika för mina magbesvär. Han kunde inte definiera exakt vad det är jag lider av, men han var tvärsäker på att probiotika skulle hjälpa mig.

Hur kan ett botemedel rekommenderas – när sjukdomen inte ens är identifierad? Frågorna var många och svaren var få. Precis som alla andra svenskar, så gick jag raka vägen hem för att prata med Google. Innan jag går till apoteket eller beställer någonting så vill jag veta vad det är, varför jag behöver det och om det fungerar.

Vad är probiotika?

I magen har vi dåliga och bra bakterier. De båda behövs. Men ibland tar de dåliga bakterierna över i tarmkanalen och en obalans skapas. Detta kan resultera i sjukdomstillstånd så som diarré, magont och dålig magsmältning. Faktum är att det kan resultera i en mängd olika sjukdomar, då magen är roten till alla kroppens funktioner.

När de dåliga bakterierna tar över så brukar man använda sig av probiotika, vilken består av en bra, levande bakteriekultur. Dessa kommer att fäktas med de dåliga bakterierna och slutligen, förhoppningsvis, gå segrande ur kriget i din tarm.

Själva probiotikan består av mjölksyrebakterier, som är en viktig komponent i en hälsosam mage och tarm. För att vi människor ska kunna leva så är bra bakterier en nödvändighet, utan dessa så lever dåliga bakterier loppan.

Probiotika som kosttillskott

Även om man hittar probiotika i framförallt yoghurt, så är det vanligt att man använder sig av kosttillskott. Detta då kosttillskotten har en större mängd och fokus på just mjölksyrebakterier. Notera att dessa bakterier inte alla är likadana, utan det finns olika typer av ”stammar”.

De vanligaste stammarna som går att återfinna i kosttillskott är: L. Acidophilus, L. Fermentum, B. Bifidum, B. Longum och L. Rhamnosus. Dessa assisterar i regel matsmältningen, reducerar kolesterolet, motverkar diarré eller hjälper kroppen att processa näringen du får i dig genom kosten.

Obalans i tarmen

När de dåliga bakterierna tar över så skapas en obalans. Detta kan resultera i flera symptom, så som:

Astma
Diarré
Magont
Förstoppning
IBS
Trötthet
Viktnedgång
Huvudvärk
Gaser
Ångest
Uppblåst mage

Är probiotika bra?

Så hur gick det med mina magproblem? Löste det sig med hjälp av probiotika? Svare är; jag vet inte. Jag led av magont och oregelbundna toalettbesök. Jag städade upp min kosthållning, började gå och lägga mig tidigare på kvällarna och åt bättre. Det vill säga jag minskade på godis och snabbmat. Till detta använde jag mig av probiotika.

Mina besvär försvann helt.

Om det var på grund av probiotikan låter jag vara osagt, men min känsla är att alla dessa förändringar hjälpte mig att bli bättre. Probiotikan inkluderad. Enligt mina forskningar så snabbade probiotikan upp processen a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Probiotika - en dröm eller lögn?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Frida Andersson [2018-06-13]   Probiotika - en dröm eller lögn?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60368 [2020-04-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×