Psudovetenskap

4505 visningar
uppladdat: 2018-05-29
Umut Admis

Umut Admis 19 år

Från
Borlänge, Sweden
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
  1. Vilka blev konsekvenserna i samhället, av att man trodde på rasbiologin? Berätta gärna något som du tror hände, eller du har läst om någon annanstans.

 

Rasbiologin är något som egentligen inte har någon vetenskaplig grund alls, och det  förknippas ofta med så kallad rashygien vars teori menar och går ut på att folkgrupper så som den ariska rasen som hitler nämnde och människorasen som helhet kan förbättra sina egenskaper genom rasförädling vilket i sin tur skulle innebära selektiva urval vid fortplantning. Rasbiologin är starkt bidragande orsak till folkmorden som skedde under andra världskriget.

 

    2. Beskriv skillnaden mellan astrologi och astronomi.’

Astrologi är en pseudovetenskap som hävdar att de himmelska kropparnas positioner påverkar människors och händelser på jorden.

För länge sedan var astronomi och astrologi desamma. Människor studerade planeternas rörelser och hoppades att de skulle användas för att förutse inte bara himlens beteende utan också krig, naturkatastrofer, kungarnas uppkomst och fall och andra jordiska frågor. Men runt tiden för Johannes Kepler, Galileo Galilei och Isaac Newton kom astronomer att inse att astrologin var i grunden bluff. Från och med den tiden var en astronoms primära jobb att använda fysik för att förstå vad som händer på himlen.

 

Vissa människor fastnade dock för astrologi. Astrologer använder datorprogram som berättar planeternas positioner men de tittar inte genom teleskop eller lär sig om stjärnor och planeter och galaxer och så vidare som astronomer gör, förutom kanske för skojs skull .

 

Astrologi har många “egenskaper”  av riktig forskning, som matematik och komplicerade diagram och en specialiserad vokabulär, men astrologer följer inte den vetenskapliga metoden. Verkliga forskare gör noggranna mätningar i välkontrollerade studier. Astrologer gör inga experiment för att bevisa sina teorier. I stället vill de ge anekdotiska bevis, berättelser folk berättar om hur exakt de tycker astrologi är. Anecdotiska bevis är inte acceptabla i en verklig vetenskap eftersom det är för lätt att lämna ut alla negativa upplevelser som människor har, och människor som inte är så bra att minnas och rapportera exakt om sina erfarenheter.

 

   3. Vilka av följande begrepp är vetenskap?

Alkemi: Alkemi är pseudovetenskap då alkemi är en “halvt vetenskaplig och halvt magisk”. Alkemi handlar om att till exempel brygga en livselixir elle göra om metaller till guld. En annan framträdande övertygelse var att på samma sätt så kunde man skapa filosopterns sten, en magisk sten som hade kapacitet att förlänga ägarens livstid. På deras utvecklingsstopp praktiserades alkemister en primitiv form av kemi. Liksom moderna kemister isolerade och identifierade de element och föreningar, och lärde och dokumenterade hur de interagerade med varandra. När vetenskaplig förståelse växte förstås det att det inte fanns något magiskt eller övernaturligt om processerna, utan snarare att de var naturliga kemiska reaktioner som följde förutsägbara naturlagar. Därför tror få människor i modern tid att bly kan förvandlas till guld eller att det finns en mystisk Philosophers Stone som kan ge innehavaren stor kunskap och makt. Med andra ord då det handlar mycket om tro samt antagande så klassas det inte som vetenskap utan psudovetenskap

 

Homeopati: Homeopati är pseudovetenskap då Homeopati är ett system för alternativmedicin som fungerar enligt principerna att ”lika botar lika” och att ju mer utspätt ett preparat är, desto starkare effekt har det. Behandling sker sålunda med mycket utspädda preparat av ”verksamma” ämnen, som väljs ut så att de kan framkalla liknande symptom som de symptom som ska botas. Homeopatin går tillbaka på den tyske läkaren Samuel Hahnemanns läror. Han skrev för 200 år sedan boken Materia Medica Pura som fortfarande är homeopatins bibel. Det finns en liten sanning i det hela (dock så räddar det inte homeopati från att vara pseudovetenskap) och det är att det kan funka som placebo. Men som sagt själva Homeopatin är pseudovetenskap.

 

Frenologi: Frenologi är även det pseudovetenskap då vi inte bestämmer till exempel intelligensen hos våra förfäder genom storleken på deras huvud. Termerna inom frenologi är inte konsistenta samt väldigt dåligt definierade.

 

Kiropraktik: Kiropraktik är också Pseudovetenskap då man anser att Kiropraktik är en manuell teknik för att hantera muskuloskeletala smärtor, vilket man inte har något vetenskapligt bevis för ut mer ett antagande. Detta är större i USA än vad det är i Sverige då man får marknadsföra på annat sätt och i sverige är vi ju lite “wannabe” amerikaner så därför köper även vi det (det är en över 15 miljarder affär i USA).

 

Healing: (När det står healing så tänker jag rent spontant på Crystal Healing och fokuserar på det istället för hela healing ämnet). Men Crystal Healing är Pseudovetenskap visst Crystal Healing kan funka ytterst sällan med hjälp av Placeboeffekten men själva processen är fortfarande pseudovetenskap.  Kristall läkning fungerar med andra ord inte. Till exempel, du kan inte förvänta dig kristaller att dödar virus eller bakterier (om du inte klarar av att klämma dem med en kristall under en mikroskop). De kommer inte heller att reparera en skadad lever eller låta en förlorad lem växa tillbaka som många som tror på det påstår.

 

Akupunktur: Akupunktur är Pseudovetenskap. Akupunktur är en traditionell kinesisk medicin (TCE) och har pågått i Kina i flera hundra år utan några vetenskapliga fakta bakom det.  4. Man har kunnat ge en naturlig förklaring till många observationer av UFO. Men en del händelser är fortfarande svåra att förklara. Vilka skäl kan det finnas att spontant (utan att tänka efter) anse att alla oförklarade UFO är besök av utomjordingar?

 

Jag svarar på den här frågan utan att tänka eller tänka på formuleringen så det kan bli lite konstigt.

 

Jag tror att det handlar om att man vill se UFO:n som besök av utomjordingar och man vill ha besök av utomjordingar sedan så har dem senaste 50 årens konspirationsteorier inte gjort det så lätt att direkt skilja på fakta och det man vill se som människa. Det är nog mer att man hoppas att det är utomjordingar och det brukar ju vara så på filmer så man har nästan accepterat filmerna som verklighet speciellt då vi idag ser på mer tv än någonsin tidigare och då blir kanske filmens vardag ens egen och det låter inte lika far fetched.

5.  Vad går egentligen intelligent design ut på? Sök information på nätet och besvara frågan.

 

Jag är en som tror på ID och har därför en massa förkunskaper om detta.

 

Intelligent design är en vetenskaplig teori som har sina rötter i informationsteori och observationer om intelligent handling. Intelligent designteori drar slutsatser baserade på observationer om de typer av komplexitet som kan framställas av intelligenta handlingar vs de typer av information som kan framställas genom rent naturliga processer för att dra slutsatsen att livet utformades av en intelligens eller flera intelligenser. Det gör inga uttalanden om den intelligenta designerns identitet, men säger bara att intelligent handling var inblandad på vissa punkter med ursprung i olika aspekter av det biologiska livet.

 

Man brukar använda exemplet att det inte går att skapa allt från inget, det är som att säga att jag inte har skrivit den här texten utan att den skapade sig själv från...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Psudovetenskap

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Umut Admis [2018-05-29]   Psudovetenskap
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60359 [2018-11-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook