ESMA:s uppdaterade regelverk för CFD-handel

1943 visningar
uppladdat: 2018-05-09
Jimmy Norin

Jimmy Norin 33 år

Från
Sliema, Malta
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

ESMA:s uppdaterade regelverk för CFD-handel

 

I april 2018 uppdaterad European Securities and Market Authority (ESMA) reglerna och kraven för CFD-handel och binära optioner inom den Europeiska Unionen. Ändringarna gjordes för att skydda investerare och i ett försök att skapa en mer rättvis marknadsplats. Bland annat valde man att begränsa tillgängliga hävstänger för CFD:s samtidigt som man införde ett totalförbud mot binära optioner.

 

ESMA:s uppdaterade regelverk

 

Den största skillnaden från ESMA:s tidigare regler jämfört med nu är att binära optioner har förbjudits helt och hållet. Därmed får ingen lov att handla med eller erbjuda binära optioner till personer inom den Europeiska Unionen. Anledning till detta beslut är att binära optionsmarknaden tyvärr upplevt många bedrägeri och andra oärliga verksamheter som resulterat i ett omfattande säkerhetsbrister. Det innebär att även reglerade och pålitliga mäklare såsom IQ Option fått lov att avsluta sin binära optionsprodukt och istället fokusera 100% av sin energi på CFD-marknaden.

 

Gällande CFD-handel har ESMA valt att införa flera begränsningar för hävstänger för att minska risken för investerare och man har dessutom valt att göra skydd mot negativa saldo ett krav.

 

Följande regler gäller för CFD-marknaden från och med april 2018.

 

  • Alla stora valutapar, t.ex. USD, EUR, GBP, och JPY kan handlas med hävstänger upp till 30:1.

  • Mindre valutapar däribland SEK, NOK, och RUB, samt guld och världens ledande aktieindex kan handlas med hävstänger upp till 20:1.

  • Exotiska valutapar, mindre aktieindex såsom OMXS30 (Stockholmsbörsen) och råvaror har begränsats till hävstänger upp till 10:1.

  • Alla andra underliggande tillgångar och aktier i form av CFD:s får numera endast köpas med hävstänger upp till 5:1. Det inkluderar de flesta alternativa tillgångar som idag erbjuds av dagens mäklare.

  • Striktast begränsning valde ESMA att införa på kryptovalutor som numera inte kan handlas med mer än 2:1. Anledning till denna strikta begränsning är kryptovalutors volatila natur och oförutsägbara framtid.

  • Uppdateringarna gäller för mäklare som IQ Option, Plus500 och eToro. (Länkarna går inte direkt till mäklarna eftersom det kan finnas mindreåriga läsare. För att handla behöver man vara 18 år)

 

Vad är hävstänger?

 

En hävstång är ett kortsiktigt lån som mäklare och banker ger ut till sina kunder för att öka deras investerings potential och skapa bättre vinstchanser. Precis som de ökar vinstchanserna kan en hävstång även multiplicera risken. Här är ett exempel på hur en hävstång fungerar:

 

Om du har 10,000 SEK att investera i en underliggande tillgång och priset på den tillgången stiger med 2 procent så får du 200 SEK i vinst, vilket inte är särskilt mycket med tanke på vad du investerat. Därför kan du välj att be en mäklare, t.ex. Plus500, om en hävstång som ökar din investeringsförmåga. En 2:1 hävstång dubblar det investerade beloppet vilket betyder att du totalt sett investerar 20 000 SEK (10 000 är dina pengar och 10 000 är från mäklaren) och en 2 procentig ökning ger dig 400 SEK i vinst istället. Du har alltså dubblat din vinstchans. Glöm bara inte att du är skyldig att betala tillbaka mäklaren det lånade beloppet när affären är över.

 

Problemet med hävstänger är att man lånar pengar och därför riskerar att förlora mer än man investerat och det är därför ESMA valt att begränsa riskerna.

 

Andra uppdaterade ESMA-regler

 

Utöver begränsningen på CFD:s kräver ESMA att CFD-mäklare såsom eToro måste vara tydligare med att utbilda sina användare om risker men även hur CFD-handel faktiskt fungerar. Som sagt är mäklare även tvungna att införa spärrar som motverkar negativa saldon som annars kan orsakas av CFD-handel.

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Bullmarketz.com, https://www.esma.europa.eu

Kommentera arbetet: ESMA:s uppdaterade regelverk för CFD-handel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Jimmy Norin [2018-05-09]   ESMA:s uppdaterade regelverk för CFD-handel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60332 [2021-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×