Litteratur om spelande

1234 visningar
uppladdat: 2018-04-16
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Betting och andra spel om pengar har en intressant plats i litteraturen. Det finns ett oräkneligt antal böcker om hur du ska lyckas vinna i diverse kortspel eller bäst placera dina vad, men även i skönlitteraturen förekommer spel frekvent. Både i form av spelaren och med spelarenan som scenografi. Nedanför listas tre böcker om spel och spelare, som du bör ha koll på.

Spelaren av Fjodor Dostojevskij (1867)

Fjodor Dostojevskij skrev om sitt eget spelmissbruk i Spelaren, som med sina 150 sidor är en av författargeniets tunnare romaner. Det ska dock understrykas att Dostojevskij ta väl vara på det blygsamma sidomfånget och skriver med sylvass penna. Här värvas alter egot Alexei Ivanovichs duster med speldjävulen med komik och dramatik. 

I romanen kommer Alexei i kontakt med roulettekulans dans när kvinnan han är förälskad i, generaldottern Polina, ber honom att spela åt henne. Han vinner och hon hånskrattar honom i ansiktet när hon tar emot vinstpengarna. Få skulle kunna beskriva den förödmjukelse sin karaktär känner med samma eleganta och avskalade precision som Dostojevskij. 

Här använder han den plågade spelaren som en metafor för livet och dess grymheter. Roulette är sannerligen ett komplex spel att bemästra och professionella spelar måste använda sig av en hel del strategier. Läs den här artikeln för en introduktion till spelet och några användbara roulette tips.

Postverket av Charles Bukowski (1971)

Det finns mycket att säga om den stormige författaren och poeten Charles Bukowski. I hans debutroman Postverket skildrar han, i vanlig ordning, sitt eget liv kantat av sex, sprit, kvinnor och spel, spel och ännu mera spel. Han talar öppet och humoristiskt om sitt förakt till postverket han arbetar på och passionerat om sitt livs stora kärlek: travet.

I långa utlägg beskriver han hur han försöker arbeta fram ett idiotsäkert system för att spela på hästar, men med sin cyniska humor redovisar han också hur han gång på gång misslyckas. Samtidigt spelar det ingen roll. Det är spänningen i spelet han vill åt. Bukowski var Bukowski. Ohämmat och villkorslöst. 

The Theory of Poker av David Sklansky (1999)

Den världsberömde pokerspelaren David Sklansky har skrivit fjorton böcker om poker och konsten att bemästra blackjack. Den kändaste av dessa är The Theory of Poker. Boken anses generellt sett vara den bästa ingångsboken för spelare som vill lära sig alla de viktigaste pokerstrategierna. 

På blott 276 sidor dissikerar Sklansky pokerspelet och lär den som ger sig hän att bli en knivskarp pokerspelare. Som pokerkännaren Nolan Dalla sa: ”I don’t know of anyone who takes poker seriously who hasn’t read this book or who isn’t at the very least familiar with its significance in the chronology of poker knowledge”.

I en tid när det går utmärkt att spela poker online har också antalet pokerturneringar ökat explosionsartat. Nu kan vem som helst utmana sina vänner eller okända spelare över hela världen, direkt från datorn, plattan eller telefonen. Att läsa Sklanskys bok är med andra ord mer populärt och användbart än någonsin. Författaren går exempelvis igenom olika kortkombinationers statistiska styrkor och svagheter, hur du behåller ditt poker face och bäst bluffar. Det är som bekant mycket psykologi i poker och Sklansky d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Litteratur om spelande

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Johan Henriksson [2018-04-16]   Litteratur om spelande
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60293 [2018-12-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×