Artificiell intelligens

1 röster
1411 visningar
uppladdat: 2018-04-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Svenska 1 tal 3.

Inledning

Alla här inne har förmodligen hört talas om artificiell intelligens, eller “AI” förkortat. Med skräckblandad förtjusning har ni kanske sett filmer som “Ex Machina” “Star Wars” och “Interstellar” där maskiner och robotar inte bara kan lära sig saker och tänka själva utan även känna känslor och utföra hjältedåd. Utopier och dystopier där maskinerna antingen gör allt åt människan eller där de fått så mycket makt att det helt enkelt bestämmer sig för att utrota människor. Ni vet säkert om att AI kommer spela en stor roll för människan i framtiden men vet ni egentligen hur stor roll AI kommer ha i vardagen och vet ni hur nära det är?

Aspekt 1

Först och främst måste jag nog reda ut vad exakt artificiell intelligens är och vad som skiljer det från vanlig teknik som kassaapparater och tunnelbanor. Så här är det: AI består av en självlärande algoritm, alltså att den kan läsa av och anpassa sig efter omgivningen. En apparat som kan lära sig, resonera, planera, uppfatta eller känna är AI. Alltså finns det redan överallt runt omkring oss. Siri, till exempel kan lära sig ditt namn och alla namn i din kontaktbok. Hon kan svara på frågor och känna igen din röst. Helt enkelt teknik med liknande eller samma egenskaper som djur och människor besitter. Det kan ibland vara svårt att dra en gräns för vad som är AI och inte och därför finns det ett test som ska avgöra om en apparat besitter intelligens eller ej. Det så kallade Turingtestet, döpt efter och utformat av Alan Turing som under andra världskriget knäckte tyskarnas enigma-kod, fungerar på så sätt att en domare får chatta med en dator och en människa och ifall domaren inte kommer på vilken chattare som är en maskin har maskinen klarat testet.

Aspekt 2

Artificiell intelligens har alltså funnits väldigt länge och takten på dess utveckling bara ökar. Självstyrande bilar, som är ett exempel på ai, börjar lanseras och kommer förmodligen dominera på vägarna om bara ett par år. Det finns forskare som menar att trafikolyckor kommer minska drastiskt i och med förarlösa bilar, att dödsfallen på vägar kommer minska med 40%. Det är väldigt spännande och det går så fort att vi snart nått teknologins “tipping point”, det vill säga när vi har kommit så långt med tekniken att utvecklingen är irreversibel, den går inte att stoppa. Så småningom kommer datorer bli så intelligenta att de inte behöver människornas hjälp för att utvecklas. Maskinerna kommer alltså vara oberoende av människor men vi kommer fortfarande vara i högsta grad beroende av maskinerna.

Aspekt 3

Känslorna kring detta är minst sagt mycket olika. Många tycker att utvecklingen är spännande men många fler känner sig rädda. Elon Musk, Vd för Tesla och Spacex är en av dem. I en intervju menar han att artificiell intelligens i nuläget är mänsklighetens största hot. Vidare pratar han om singulariteten, en situation då AI har ett stort övertag över oss människor. Då datorer kan göra allt en människa kan- fast många gånger bättre. Enligt honom är det förmodligen naivt att tro att detta inte kommer innebära apokalyps för vad kan vi egentligen göra mot maskiner som programmerar sig själva? Springa ifrån dem? Gömma oss? Förmodligen inte.

Avslutning

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Intervju med elon musk

Kommentera arbetet: Artificiell intelligens

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Tilda Gasslander [2018-04-12]   Artificiell intelligens
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60285 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×