Upp och ned: Spekulationer i valutor och andra tillgångar

1 röster
4742 visningar
uppladdat: 2018-03-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det har blivit allt vanligare att människor ägnar sig åt någon form av spekulations- eller aktiehandel. Det kan vara för att man vill förstärka pensionen för kommande år, eller att man bara vill få sparkontot att växa lite mer. Men som nybörjare kan det kännas som att man möter en helt ny, okänd värld av siffror och förkortningar.

Däremot behöver handel med valutor, index eller andra råvaror bli till något krångligt. Genom att lära sig grunderna för hur handeln med den valda varan eller tillgången går till, samt förstå vad det är som påverkar marknaden, kan trading bli till en både fördelaktig och spännande sysselsättning.

Plattform för trading

Nästan all handel med aktier eller CFD:s sker online och det vanligaste sättet att bedriva handel, eller trading, på är genom handelsplattformar. Dessa laddas antingen ned till en dator, som en app eller får man tillgång till dem via webben. Det finns olika plattformar för olika marknader, och det är inte ovanligt att man använder flera program för att få en överblick av samtliga marknader. Däremot finns det undantag, där flera marknader kan kombineras i samma app. Ta till exempel MetaQuotes handelsplattform metatrader 4. Denna appen används först och främst till valutahandel, men den kan också användas till både aktie- och råvaruhandel. Via handelsplattformar som dessa kan man följa marknadens upp- och nedgångar i diagram- och tabellstaplar. Man kan också automatisera sin trading, och lägga till program som förbättrar diagrammen samt skräddarsyr inställningarna för varje tradares behov.   

Börser, banker och andra aktörer

Olika handel bedrivs hos olika aktörer. Handel med aktier sköts som de flesta känner till på världens olika börsmarknader, såsom Nasdaq, Stockholmsbörsen och Euronext Paris. För valutahandel finns det däremot inte en specifik börs, utan det är bankerna och speciella valutamäklare som sköter och erbjuder den. Förutom att handla med traditionella valutor, som t.ex. USA-dollar och euro, kan man handla med så kallade kryptovalutor som bitcoin, vilket är en valuta som den senaste tiden verkligen har stigit och sjunkit.

Sedan finns det marknader som erbjuder handel på huruvida priserna kommer att sjunka eller stiga, vilket innebär att man inte köper faktisk valuta eller aktier, utan att man helt enkelt tradar på de olika upp- och nedgångarna. Ett tips när man börjar med trading är att välja en specifik råvara eller aktie, och sedan hålla sig till den för att enklare lära sig hur handeln går till.

Följ nyheterna

Oavsett vilken marknad man väljer att handla på kan förändringar ske fort och det är mycket som kan påverka de olika prishöjningarna- och rasen. Valutahandeln påverkas bland annat av hur situationen och marknaden i landet som använder valutan ser ut, och centralbankernas räntehöjningar kan också påverka aktiemarknaden. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Upp och ned: Spekulationer i valutor och andra tillgångar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Mandy Liljedahl [2018-03-12]   Upp och ned: Spekulationer i valutor och andra tillgångar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60250 [2020-02-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×