Politikens utveckling under 60-talet

1346 visningar
uppladdat: 2017-12-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

60-talet

 

Inledning:

Under detta årtionde skedde mycket omvälvande, kreativt och nyskapande som präglades av stor framstegs samhälle samt teknikens utveckling i Sverige och andra delar i världen. Men 60-talet dominerades mest av den politiska innebörden runt omkring världen.

 

Talet: Kalla kriget

60-talet har sin bakgrund i kalla kriget som speglade en psykisk maktkamp mellan super staten USA och å andra sidan Sovjetunionen. Det var en politisk konflik mellan demokratin och kommunism som varade nästan femtio år efter andra världskriget. Där båda parterna använde sig av hot och propaganda som nästan alltid var på gränsen till ett krig. Men när det verkligen började nalkas ett krig var under 60-talet. Detta decennium var den hetaste tiden för att ett tredje världskrig skulle uppstå mellan stormakterna. 

 

Så vilka viktiga händelser hände under det årtionde?

 

Berlinmuren

I början av 60-talet så fattade den östtyska regering som var styrd av Sovjetunionen för att stoppa alla människor från att fly från Östberlin, så byggde man Berlinmuren 1961. Denna utvandring av människor var mycket negativ för den östtyska regeringen där ungefär 3 miljoner människor lyckades fly och många var högt utbildade människor. Så man var tvungen att bygga för få ett stopp. Från en början var muren lätt att ta sig över, men under årens lopp så blev det nästan omöjligt att fly till väst. Man kan säga att muren kallades officiellt och blev tecknet för kommunism och diktatur.

 

Kubakrisen

Konflikten mellan öst och väst hårdnade under 60-talet. Under den s.k. Kubakrisen var världen ytterst nära ett kärnvapenkrig mellan stormakterna. Allting började med att Castro ledde en liten trupp för att störta Kubas diktator, truppen vann. Castro började glida in i en relation med Sovjet. USA hade då fått en fiende till granne. Därför gjorde USA allt för störta honom. 1961 planerade man en invasion av landet, den s.k. “Invasionen av Grisbukten”. Operationen blev ett misslyckande och läget efter invasionsförsöket var mer spänt än förut mellan länderna. 

Ett år senare (1962) upptäckte amerikanska spaningsplan att man var klara att avfyra raketbaser med kärnvapen på Kuba som kunde nås nästan över hela USA. Detta såg USA som ett hot och det blev omedelbart en krissituation. USA var tvungna att stoppa bygget genom att lägga en blockad runt Kuba och hotade med alla medel. Händelsen var det kalla krigets hetaste ögonblick som kunde ha slutat i en fruktansvärd katastrof. Som tur var kunde krisen lösas mellan Kennedy och Sovjets ledare strax innan de ryska fartygen nådde fram till amerikanska blockadområdet. Det slutade med att alla parter gick stolta ur leken och berömde varandra. Världen har troligtvis aldrig varit så nära ett kärnvapenkrig som just då. 

 

 

Vietnamkriget

Under kalla kriget var det inte bara en psykisk kamp, utan även en stor militär konflikt inträffade i Vietnam som skulle bli det s.k. vietnamkriget (1957-1975). Orsaken till vietnamkriget var att landet var delat i Nordvietnam som blev kommunistiskt och Sydvietnam som stöddes av USA. 

Kriget började med att i Sydvietnam fanns en kommunistisk rörelse som fick stöd av Nordvietnam för att bekämpa regeringen i Sydvietnam. Då blev USA livrädda att Sydvietnam skulle bli kommunistiskt och det växte till ett krig. 1964 började USA bomba i Nordvietnam. Men Nordvietnam vek inte ner sig för USA som skickade trupper 1965 för att hjälpa Sydvietnam, men förlorade sin nerv efter några år och planerade tillbakadragande så tidigt som 1968. Då samma år anföll Nordvietnam med stöd från Sovjet i den s.k. “Tet Offensiven” som misslyckades, men blev en psykologisk seger för Nordvietnam. 

Antalet dödade under kriget gjorde att det skapades en stark opinionsbildning mot kriget i USA och världen, även Palme var med i demonstrationerna i Sverige. Inte förän 1973 lämnar USA Vietnam och Sydvietnam förlorade slutvis 1975 när kommunisterna tog över landet. Tung förlust för Amerika.

 

Rymdkapplöpningen

Men USA och Sovjetunionen ville båda visa upp sina färdigheter och vid den tiden tycktes jorden inte räcka till. Man ville ut i rymden. Det var Sovjet som först förverkligade denna dröm 1957 sända ut världens första satellit i omloppsbana kring jorden. Det blev starten för rymdkapplöpningen under kalla kriget. USA kände sig besegrade av Sovjet, men Sovjet slutade inte där utan lyckades än en gång förekomma USA när de endast en månad senare sände upp hunden Lajka. Rymden troddes vara vunnen av Sovjet när Sovjetunionen ett par år senare, 1961, lyckades sända ut den första människan i rymden som också återvände. Det såg ut som att Sovjet har vunnit. Men USA vägrade ge upp. Till och med USA´s dåvarande president Kennedy lovade världen, att innan detta decennium var över skulle en amerikan ha satt sin fot på månen.

Så den 20 juli 1969 så gjorde USA det omöjliga, Neil Armstrong och Buzz Aldrin landade som första människan på månen under Apollo 11. Äntligen var förödmjukelsen från 1957 glömd. Man hade därmed lyckats leva upp till den heroiska och stolta nationen man framstod sig vara. I och med detta skulle man kunna förklara rymdkapplöpningen över, utan någon officiell segrare.

 

Martin luther king och Kennedy

Även under detta årtionde såg vi stora personer som gjorde saker; Martin Luther King och USA´s dåvarande president John F. Kennedy. 

King protesterade mot att de svarta och vita behandlades olika. Den kamp han ledde blev en framgång genom sina aktioner. Han blev även en hjälte och en internationellt känd ledare och fick så småningom stöd även av de vita.

Kennedy var i början av 60-talet vald till USA´s president. Han var en mycket omtyckt politiker som arbetade intensivt för att förbättra relationerna med Latinamerika och fick 1961 till stånd ett ambitiöst utvecklingsprogram. 

Men båda personerna blev mördade under detta decennium. Då Kennedy sköts till döds under ett besök i Dallas Texas samma år (1963) som King hade sitt kända tal “I have a dream”. Man tog fast mördaren, men man tvivlar på att gärningsmannen var ensam. En teori hävdar att CIA, som ogillade Kennedys avspänningspolitik mot Sovjet låg bakom till mordet. Även mordet på Martin luther king några år senare, 1968, ses som en konspirationsteori vilket ledde till många frågor.

 

Avslutning:

Alla de stora händelserna som pågick under 60-talet var ofta relaterade till kalla kriget. 

Kubakrisen visade tydligt att ett kärnvapenkrig kunde inträffa i verkligheten och hur snabbt det kan gå när man förlorar kontrollen över händelseutvecklingen. Det blev en viktig tankeställare för kalla krigets båda supermakter och världen att begränsa spridningen av kärnvapen. Så efter kommunismens fall så gick världspolitiken därefter in i en mindre konfliktfylld fas.

Man började mer och mer engagera sig inom politiken som har en betydelse idag. Länder känner av vad demokrati gör med andra och även rättigheter för jämlikhet började bli stort. Samh...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Patrik, Lindvall (1999). 1900-talet. Aftonbladet. So-rummet, Kalla kriget, (Senast uppdaterad 2017-10-23), https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/kalla-kriget#

Kommentera arbetet: Politikens utveckling under 60-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Erik Almroth [2017-12-12]   Politikens utveckling under 60-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60215 [2019-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×