Att gå ner i vikt: Ett psykologiskt krig i ett modern samhälle

1 röster
2315 visningar
uppladdat: 2017-12-11
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning
Alla människor är olika, både på utsidan och insidan. Vissa är stora, andra små, några är korta, andra är långa. Vissa människor är laktosintoleranta, andra kan dricka litervis av mjölk per dag utan att magen påverkas negativt. Min poäng är att alla människor har olika förutsättningar när det kommer till kroppsvikt och utseende.

Idealet i västvärlden är att kvinnor ska vara pinnsmala och män ska vara muskulösa. Att förändra sin kroppsvikt, både upp och ner, kan vara svårt. Många faktorer spelar in när det kommer till vilka resultat du kan nå, varav flera kan du påverka direkt – men det finns också andra saker du inte kan påverka nämnvärt. Ett absolut faktum är att: alla människor kan gå ner i vikt, om de vill. Förutsatt att man inte har någon sjukdom eller tar medicin som påverkar ämnesomsättningen/metabolismen negativt.

Våra ideal idag
För många människor så sitter problemet i huvudet, det är ett mentalt hinder man måste överkomma för att lyckas gå ner i vikt. Med tanke på hur samhället (i västvärlden) är uppbyggt så kan den externa pressen vara överväldigande och tillslut destruktiv.

Var vi än vrider och vänder så ser vi dem – extremt smala och, i mångas ögon, perfekta människor. Då talar jag om reklamaffischer på stan, i musikvideos, i filmer och TV-serier och i kvällspressen. Supermodeller är långa och smala. Populärmusik handlar idag till stor del om image, där utseendet är högst vitalt – framförallt när det gäller popartister vars målgrupp är yngre tonåringar.

Vi pumpas ständigt med bilder och videos på kvinnor som inte lever vanliga liv. De har pengar för skönhetsoperationer, de har pengar för att ha en personlig tränare och en personlig kock. Det hör till deras arbetsuppgifter på jobbet att vara vältränad och vara smal – en stor del av deras vakna tid handlar om att sköta vikten och utseendet. Dessa människor jämför vanliga kvinnor sig med. Det är deras ideal. Utan att tänka på vilka dessa skådespelare, sångerskor och modeller faktiskt är och hur de lever sina liv. De sitter inte på kontor dag ut och dag in, de har en personlig kock och de behöver knappt gå ut och handla mat själva. De har tid att ta pauser under dagen för att äta och träna. Faktum är att många av dem, i perioder, får betalt för att göra det.

Våra ideal idag baseras på någonting som inte är vanligt eller normalt. Detsamma gäller för män.

Hetsen kring viktnedgång
I och med de skeva ideal som kvinnor har idag, så skaffar sig (framförallt yngre) kvinnor sig en ohälsosamt och självdestruktiv mentalitet. De vill bli smala snabbt, de vill gå ner i vikt på en vecka och de vill att revbenen ska synas och de vill att låren ska ha ett mellanrum.

Kvinnor använder sig av bantningsmetoder som är direkt skadliga, där man ligger på ett extremt kaloriunderskott. Man dricker hellre vatten än äter mat – samtidigt som man konditionstränar. Det kan vara livsfarligt.

Inte nog med att media förhärligar och skapar dylika trender och ideal – under 2000-talet har sociala medier tagit över människors liv. Många kvinnor tror att dylika ideal är normala och hälsosamma, så via sociala medier försöker de måla upp en bild av sig själva så som de önskar att de vore. Nämligen som människorna på TV. Vilket ger övriga tjejer och kvinnor en illusion av att även vanliga tjejer spenderar sin tid på samma sätt som kändisar, lägg därtill Photoshoppade selfies och bilder där man står i en vinkel som förvränger hur man ser ut. Det blir en ond cirkel!

Det går att leva normalt och samtidigt gå ner i vikt
Om varje människa överger tanken om att film, musik och övrig media överensstämmer med verkligheten och slutar leta efter genvägar för att ”gå ner i vikt så snabbt som möjligt” – så är allt möjligt. Dessa två faktorer är en fiende till allt vad hälsa och välmående heter.

Genom att äta su...

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att gå ner i vikt: Ett psykologiskt krig i ett modern samhälle

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Frida Andersson [2017-12-11]   Att gå ner i vikt: Ett psykologiskt krig i ett modern samhälle
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60214 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×