nerver

3 röster
1304 visningar
uppladdat: 2017-10-27
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det finns två olika reflexer, medfödda och inlärda reflexer. Medfödda reflexer är till exempel andning och behovet av att svälja, nysa, blink och knäreflex hos doktorn.

Inlärda reflexer däremot är reflexer som vi lär oss med åren såsom simma, gå och cykla. Dessa reflexer måste man lära sig för att kunna använda dem.


Ett exempel på en reflex är smärt reflexen. Om du sätter handen på en varm platta eller trampar på en nål hinner du ta bort foten innan du säger aj. Detta beror på att det finns känselkroppar i din hud och andra ställen som registrerar smärtan. Det är dessa känselkroppar som gör att vi har känsel och känner saker såsom när det kittlas. Känsel räknas till en av de fem sinnena vi människor har.

Direkt när du trampar på nålen registrerar känselkropparna smärtan och skickar direkt nervimpulser genom nervcellerna. Nerver är en bunt av nervceller, Nervimpulserna måste passera nervcellerna för att sedan transporteras genom det centrala nervsystemet(CNS) Det är tack vare dessa nervsystem man reagerar på olika saker. Jag tror du har hört uttalet du går mig på nerverna. När nervimpulser har nått ryggmärgen sker en omkoppling vilket betyder att en del av nervimpulserna som kommer från sensoriska nerverna växlas över till de motoriska nerverna. De motoriska nerverna går ut till musklerna som sedan drar ihop sig och din fot lyfts från nålen. Nervimpulserna som transporteras vidare genom ryggmärgen till hjässloben som registrerar smärta och gör så att du blir medveten om smärtan och får ont.

Kortfattat så skickas nervimpulser till ryggmärgen som gör att du...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.wikiwand.com/sv/Motoriska_nerver https://xn--digilr-fua.se/inloggad/biologi-gr-sen/biologi-gr-sen/kropp-och-halsa/bildberattelser/reflexer https://www.wikiwand.com/sv/K%C3%A4nsel

Kommentera arbetet: nerver

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Rigge Larsson [2017-10-27]   nerver
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60172 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×