Historien om Keno och hur det går till

1 röster
3532 visningar
uppladdat: 2017-06-16
Johan Larsson

Johan Larsson 34 år

Från
Mérida, Mexico
Jobb
Self-Employed
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Keno

Något många kanske tänker på när de hör Keno är Gotland, och då särskilt den gotländska dialekten. Keno uppfanns i Kina men spelas idag i många av världens länder. Till Sverige kom det i början på 90-talet och började då sändas på TV4. Det var här gotländskan kom in i bilden tillsammans med Tommy Wahlgren. Han var en av de första programledarna för Keno i TV och kallas faktiskt av många för ”Kung Keno”. Han är en riktig Keno-ikon och höll i programmet i hela 15 år, mellan år 1992 fram till 2007. Efter det tog hans dotter Matilda över och familjen Wahlgren har fortsatt regera som Keno-ikoner. Keno är ett otroligt populärt spel som älskas av många och som är både kul och enkelt att spela.

Från Kina till resten av världen

Just ordet Keno tros härstamma från det franska ordet ”quine” som i princip betyder ”de vinnande fem numren”. Man skulle därför kunna tro att Keno kommer från Frankrike, men som tidigare nämnt kommer det faktiskt ursprungligen från Kina som även många andra spel gör. Sägnen kring Kenos uppkomst sägs vara att spelet faktiskt räddat en antik stad från att gå under i krig, och även att det skulle ha finansierat byggnationen av kinesiska muren. Det finns såklart inga bevis för detta, men då Kina i modern tid använder statskontrollerade spel för att bygga upp landet ligger ändå dessa sägner inte helt långt bort. Från att Keno spelades långt tillbaka i tiden och vinstraderna presenterades med hjälp av specialdresserade brevduvor, till att idag kunna rätta Keno på nätet, har spelet spridit sig ut i världen och kommer finnas länge inom spelvärlden.

Så här går spelet till

Så hur spelar man då Keno? Det är inte alls svårt och du bestämmer själv hur mycket du vill vinna. Vinsttabellen ändrar sig aldrig utan är alltid densamma. Du väljer själv om du vill spela på ett nummer, eller som högst elva nummer. Sedan kommer 20 bollar märkta med nummer att dras av totalt 70 bollar. Då gäller det att ha så många nummer rätt som möjligt av dessa. Stämmer numren överens med dina har du vunnit, och hur hög vinsten blir beror på hur många nummer du satsat på. Ju fler nummer du har rätt desto högre blir vinsten. Du har en högre chans att vinna om du spelar på fler nummer, men det kostar mer och du vinner mindre om du väl skulle vinna. Om du istället väljer att spela på få nummer kommer vinstsumman bli högre men chansen att vinna blir betydligt lägre. Skulle du vilja höja din vinstsumma ytterligare kan du välja att lägga till Kung Keno på ditt spel, och då är det inte Tommy Wahlgren vi pratar om. Det är ett nummer som dras från de 20 bollar som redan är dragna, och det numret som dras blir Kung Keno. Skulle du ha det numret i din vinstrad kan du lyckas trippla din vinst. Skulle du lyckas få elva rätt och även pricka in Kung Keno vinner du hela 15 miljoner kronor.

Här rättar du dina spel

Att rätta dina Keno resultat är enkelt och du kan göra det på internet. Det finns såklart mycket mer att läsa om spelet än resultat keno, allt från historia till strategier och regler.

Idag går det att spela Keno även på nätet för de som är otåliga och vill se sina kenoresultat på en gång. Så fort du spelar rättas din rad och du vet om du har vunnit eller inte. Att spela Keno på nätet fungerar på samma sätt som från TV-soffan och reglerna är de samma. Även här kan du välja att lägga till Kung Keno för att höja vinstsumman. Du kan alltså befinna sig vart som helst och ändå spela Keno, du kan dessutom ta del av resultaten direkt för att se eventuell vinst.

Mycket handlar såklart om tur i Keno då numren dras slumpmässigt. Det finns dock vissa teorier om vilka nummer som skulle ge högre vinstchanser än andra. Detta är inget som garanterar vinst, men kanske k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Historien om Keno och hur det går till

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Johan Larsson [2017-06-16]   Historien om Keno och hur det går till
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60147 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×