Telefonen

3 röster
6695 visningar
uppladdat: 2006-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har skrivit om telefonen för det är en nödvändig uppfinning
i dagens samhälle.

Historik

Den ursprungliga grundaren var Johann Philip Reis men hans maskin var bara gjord så att man kunde skicka ljudet åt ett håll. Därför blev den heller inte framgångsrik. Reis var lärare och visade sin uppfinning för sina elever, Han ställde en trasig fiol i klassrummet med en strumpsticka i. Runt strumpstickan hade han lindat två trådar. Trådarna leddes sedan till hans hus lite längre bort. Han gick hem och började spela fiol och faktisk så hördes det fiolmusik i klassrummet. Eleverna fick lyssna till den första högtalaren i världen! Reis höll föredrag men professorerna var inte imponerade. Än så länge gick det ju bara att tala i en riktning! Reis avled senare på grund av att han hade ställt ett batteri i sitt sovrum. Det började sippra ut giftig gas och nästa morgon hostade han blod. Han dog 39 år gammal. Trots allt hade några telefoner tillverkats och hamnade på universitetet i Edinburgh i Skottland.Alexander Graham Bell Föddes 1847 i Skottland. Efter att ha avslutad sina studier började han jobba tillsammans med sin pappa som pedagog för döva. Vid 23 års ålder insjuknade han i tuberkulos tillsammans med två av sina bröder. Hans bröder avled och enda sättet för Bell att överleva var att flytta från Londons sotiga och smutsiga luft till ett bättre klimat. Familjen flyttade till Canada. När Bell hade blivit frisk flyttade han till Boston där han började jobba på en skola för hörselskadade personer.I sitt arbete använde han något som kallades telegraf men han tyckte att det tog för långt tid. Telegrafen kunde bara skicka ett meddelande åt gången. Han tyckte att det skulle vara bra om man kunde skicka flera meddelande samtidigt. En dag kom han på en idé när han stod i kön till telegrafen. Han gick och berättade om idén för en man och en kvinna. De båda lovade att bidra ekonomiskt. Bell visste inte så mycket om elektricitet så han fick hjälp av en assistent vid namn Thomas Watson. En dag år 1875 arbetade han med sin kollega Watson. Det satt i var sitt rum och försökte sända meddelande mellan sig. Bell hörde en skarp smäll i sin mottagare och han sa till Watson att inte göra nånting förrän han fick titta vad som hänt. Watson hade av misstag slutit en strömkrets och därmed förbättrat apparaten. Bell jobbade med en strömkrets som hela tiden bröts och slöts. Men det var en strömkrets som hela tiden var sluten som var lösningen.
Bell byggde en sändare som hade utseende som en upp och ned vänd tratt. I botten på tratten fans en tunn hinna (ett membran) och nedanför hinnan en magnet. När man talade i tratten vibrerade membranet och påverkade magneten så att elektriska strömmar uppstod. Bell hade märkt att membranet kunde frambringa flera toner som var blandade med varandra. På vårvintern år 1876 var Bell och Watson redo att göra sitt första stora experiment. Sändaren stod uppe på vinden och mottagaren var placerad i bottenvåningen.

- Kom hit, herr Watson, jag vill tala med er!
Det var det första riktiga telefonsamtalet.

Människans tal är också en blandning av ljud med olika höga toner. Dessa for vidare igenom en tråd till en mottagare där de på motsatt sätt förvandlades till ljudvågor igen.

Inom en månad hade Bell lyckats tillverka ett par telefoner. De var i stort sett tillverkade på det här sättet: ett membran svängde i samma takt som de ljudvågor som en mänsklig röst frambringade. Direkt bakom membranet fanns en elektromagnet, som omvandlade svängningarna till en elektrisk ström med varierande strömstyrka. I en ledning leddes strömstötarna till en mottagarapparat. I den fanns det också en elektromagnet .
Från början kunde man bara höra ett mummel men den 10
mars 1876 lyckades Bell förmedla ett budskap man kunde höra.
Bell ansökte om patent på sin uppfinnig. Han kom före
konkurrenten Elisha Grey med två timmar.
Även fast det var Bell som uppfann telefonen hade han aldrig någon egen hemma. Bell dör 75 år gammal och under begravningen var alla telefoner tysta.

År 1877 intresserade sig en man vid namn Tomas Alva Edison för telefonen. Han utvecklade en speciell taldel med bättre mikrofon. Den innehöll ett lager med kol. När man talade i mikrofonen inträffade små förändringar i kollagrets täthet och dess elektriska resistans. Ljudvågorna omvandlades sedan till ström av olika styrka. Strömstötarna som skickades ut var nu starkare och kolmikrofonen gjorde att man kunde tala med större avstånd än tidigare.Telefonens utvecklig

Telefonen har utvecklats mycket fram tills idag.
Från början var man tvungen att ha flera telefoner om man ville tala med flera personer eftersom att man bara hade en kabel som gick till en speciell telefon. För att det inte skulle bli så mycket telefoner löste man det genom att dra alla kablar till ett och samma ställe, en växel. Där arbetade telefonister som satt och kopplade om så man fick prata med den man ville. Det var oftast kvinnor som jobbade i växeln. På 1890-talet ökade användningen av telefoner snabbt och då behövde man också många fler telefonister. Då började man fundera på hur telefonsamtalen skulle kopplas om automatiskt. Det fungerande så att var och en hade ett eget nummer och om man då ville nå en speciell person slog man in det numret, Alla numren var lagrade i en stor telefonstation. Där sökte en sökare upp numret som man önskat, och så kopplades samtalet automatiskt.

Från början använde man luftledningar av järntrådar för att leda ljudvågorna. Senare blev det brons eller koppartrådar eftersom de leder elström mycket bättre en järntråd.Hur fungerar den?

I telefonluren sitter en mikrofon. Ljudvågorna från talarens röst får ett litet membran att vibrera och pressa samman små kolkulor inuti mikrofonen. Genom mikrofonen flödar också en elektrisk ström, och de små kolkulorna varierar styrkan på strömmen när man pratar. Den varierande strömmen fortsätter längs ledningar till en växelstation, som skickar den vidare till en mottagartelefon. Hos mottagaren når den fram till en liten högtalare i telefonluren. I högtalaren sitter en elektromagnet som får membran att vibrera beroende på hur den inkommande strömmen varierar i styrka. Membranet återger ljudet av talarens röst.


Telefonen används till att skicka meddelande mellan sig och förmedla saker. Det är lätt och tar inte lång tid. Det är bra inom arbetet, nödsamtal och privat. Det är bra om man måste ringa ambulans, polis eller brandstation.Viktiga årtal!

1877, året efter Bells uppfinnig blivit klar, installerades de första telefonerna i Sverige. Bell hade inte tagit patent på sin uppfinnig i Sverige och en man som hette Lars Magnus Ericsson började göra telefoner i Stockholm. Eriksson är fortfarande ett av världens största telefonbolag.

1878, världens första telefonnät i USA

1889, en begravningsantrepenör som hette Almon Brown Strowger uppfann ett automatiskt koppligsystem, Strowger System. Då blev det möjligt att ringa utan hjälp av telefonist. Systemet var bra men långsamt och klumpigt. En förbättring fick man genom ett elektromagnetiskt väljarsystem. Det blev känt under namnet Crossbar. Den första pantenten på denna uppfinning beviljades 1915 i USA. Sedan vidareutvecklades det i framförallt Sverige och 1926 togs anläggningarna i drift.

Nu är det inte bara telefonsamtal som vidarebefordras via telenät, Det används också för telex och telefaxmeddelanden, data och TV.

Den första telefonkabeln mellan England och Frankrike togs i bruk redan 1891. Telefonsamtal över atlanten kom inte att bli möjliga förrän 1928.1956, den första undervattenskabeln för telefonsamtal lades ut i Atlanten mellan Skotland och Newfoundland. Den var 3600 km lång.

Ericsson utvecklade en bordstelefon som blev klar 1890. Det nya var att batteriet som gav ström till mikrofonen fanns hos den som hade telefonen. Denna telefon hade en lur som man kunde tala i.

1962, de första telefonsatelliterna. Det gjorde det både billigare och enklare att ringa långa distanssamtal. Den första satelliten kunde förmedla 12 samtal samtidigt och den kallades Tele Star. Den användes som telefonkommunikation mellan USA och Europa.

1975, det brittiska postverket tillkännagav att man utvecklat något som kallades Prestel, en datainformationsservice. Det kunde förbinda sig med en hemdator med hjälp utav telenätet. Prestel är en form av datavison som erbjuder människor information genom att de kan förbinda sig med ett väl ut byggt datornät.
Egna tankar

Många människor har telefon, ja nästan alla. Många har dessutom flera. Det underlättar mycket i dagens samhälle. Men om inte telefonen fanns, skulle man ju inte veta nått annat, och då skulle man nog klara sig utan den. Det finns också bärbar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-11

    den var faktis jätte jätte bra

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-15]   Telefonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6014 [2020-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×