Debattartikel " Förbjud rökning "

8 röster
20060 visningar
uppladdat: 2017-04-07
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag tycker att man ska förbjuda människor att röka. Rökning skadar människan, sin omgivning och miljön allvarligt. Cancer och andra sjukdomar kan uppstå genom rökning, därför ser jag det som ett stort hot och en fara för människors hälsa. Att förbjuda rökning kommer leda till förbättrad hälsa för människor,  nu och i framtiden genom många generationer.

 

Lena Biörnstad, från Cancerfonden ( 16 - 05 - 20 ) skriver i reportaget “ rökning “  att det enligt socialstyrelsen dör cirka 12 000 människor i Sverige varje år på grund av rökning, varav 5 200 dör i rökningsrelaterad cancer.  Rökning skadar människan allvarligt och sin omgivning. Om rökning förbjuds kommer man förmodligen se en minskning på sikt av rökningsrelaterade sjukdomar, sedan kan man se en generellt förbättrad hälsa för alla även passiv rökare. Alltså anser jag att man ska förbjuda rökning helt, man skall alltså sluta tillverka och sälja cigaretter. Idag kan man se marknadsföring av tobak, vilket det enligt mig påverkar människor speciellt unga som är nyfikna, att komma i kontakt med tobak.  I Sverige har man satt lagar och regler som styr reklam med tobak, men fortfarande kan man se att i stora delar av världen används tobak flitigt.

 

Ett utökat rökförbud för allmänna platser utomhus handlar inte om att försvåra för dem som röker, utan om att skapa ett tillgängligt Sverige för alla, skriver Maritha Sedvalsson och Erika Sohlberg, på Upsala nya tidnings debattsida ( 13-07-31 ). Jag håller med och anser att det är rätt eftersom att människor skall kunna vistas ute på allmänna platser utan att behöva tänka på att bli störda av rök eller drabbas av passiv rökning. Det går att diskutera om att skapa ett tillgängligt Sverige för alla eller försvåra för en rökare, min syn på diskussionen är alltså att tio personer inte skall behöva drabbas av att en röker.

 

Passiv rökning betyder inte att man röker själv, utan att det är andra personer i omgivningen som gör det och därigenom blir man utsatt för rök alltså en onaturlig influens. Passiv rökning har konsekvenser såsom kotini, vilket är ett farligt ämne som man kan hitta i upp till en vecka i människokroppen efter att personen varit i närheten av tobaksrök. Passiv rökning dödar även runt 500 personer varje år, enligt hjärt och lungfonden. Jag anser att passiv rökning har en väldigt negativ påverkan eftersom oskyldiga människor ofta drabbas och nästintill tvingas till att andas in någon annans rök, alltså bör man se över platser där man idag får röka. Att människor dör pga passiv rökning är inte acceptabelt och skall därmed avslutas eftersom det är ett hot mot människan.  

 

I Sverige slängs det 2,7 miljoner cigarettfimpar på marken varje dag, enligt DN. Att folk slänger giftiga fimpar på marken är ett stort problem i samhället och i miljön. Detta är också en av anledningarna till varför rökning skall förbjudas, alltså att dagligen se cigarettfimpar nästan var som helst är väldigt tråkigt, både för oss människor men även för djuren och även naturen.  Cigarettfimpen innehåller ämnet “ cellulosaacetat “, vilket är en slags plast som cigarettfiltret tillverkas av, alltså även en fara för miljön.

 

Sammanfattningsvis kommer totalt rökförbud vara omöjligt. Att lagstadga ett förbud skulle ge negativa konsekvenser då många kommer att bryta mot lagen dvs skapa ett brott. Jag anser att man bör skapa ett totalt rökförbud på offentliga platser, till exempel parker, busshållplatser, tä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.cancerfonden.se/livsstil/rokning http://www.unt.se/asikt/debatt/forbjud-rokning-aven-utomhus-2527092.aspx https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Halsa/Tobak/Om-tobak/ http://www.hsr.se/fakta/varsta-skrapet-fimpen http://www.dn.se/debatt/tvinga-tobaksindustrin-ta-ansvar-for-fimpskrapet/ http://www.tobaksfakta.se/om-passiv-rokning/

Kommentera arbetet: Debattartikel " Förbjud rökning "

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Frida Hedman 2017-11-15

    jag tycker att man ska förbjuda rökning jag med. vill man inte förbjuda rökning så tycker jag att man kan ha speciella rökrutor som man har i london fast skaffa sånna i sverige. och röker man utanför dom eller innomhus så ska man få en böter på mist 500 spän. eller så tycker jag att man ska höja priset på ciggen till minst 100 kr ask. tycker mans ska förbjuda cigg helt hels eftersom att det drabbar andra människor som inte ens röker. hatar folk som röker i bland barn speciellt sen om man förbjuder rökning så blir det mindre nerskräpning för det flersta av skräpet är fimpar och cigg paket.. sen förbjuder man rökning så blir det mindre spott på marken.

  • Carl-Johan Fransson 2018-01-26

    Kanonbra, förbjud skiten bara.. Visst, folk kan argumentera med att - Men ska vi inte få röka om vi vill?, Visst.. Men problemet är att ni gör det utanför köpcentrum där andra får gå igenom er skitluktande cancerframkallande äckelrök, på uteserveringar där en trevlig utevistelse direkt blir till en kamp att bara uthärda vistelsen där.. Detta lagförslag är precis som förslaget att inte skjuta smällare på nyårsafton.. Det var fritt fram sålänge folk kunde sköta sig.. Men det kunde de inte och det påverkar så många individer negativt att det därför är kanonbra att skiten försvinner.. för gott..

Liknande arbeten

Källhänvisning

Gabriel Erdinc [2017-04-07]   Debattartikel " Förbjud rökning "
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60093 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×