novell analys

10 röster
34492 visningar
uppladdat: 2006-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Att döda ett barn”

Novellen ”Att döda ett barn” av Stig Dagerman, återger livets ironi av två tragiska öden. Läsaren får skildra en man som en helt vanlig dag är på väg att åka till havet, och en pojke som bara ska springa över till grannen Larsson för att hämta socker åt sin mor. Men pojken kommer hem med något socker. Pojken kom inte heller någonsin hem till resten av sin familj. För det ofattbara har plötsligt inträffat, pojken har blivet överkörd. Dödad av mannen som bara skulle till havet och bada en helt vanlig dag.
Berättelsen återberättas på ett sådant sätt så att man invigs i känslan av att allt är som det brukar, precis som det ska vara. Dagerman skriver berättelsen som ett bildspel som är lätta att relatera till, han beskriver i all enkelhet hur mannen som ska till havet först åker och tankar, sedan åker genom olika byar. Samtidigt i en av dessa byar får läsaren skildra en familj i deras hem, och ur modern dukat upp frukostbordet för att sedan konstatera att sockret är slut. Hon ber då sin son att springa och låna lite socker av grannen.
I novellen ”Att döda ett barn” vaggas läsaren in i en harmonisk lugn tillvaro, men med en ständigt ökad nyfiken. Harmonin och lugnet framkommer av författarens ordval, då Dagerman använder sig av beskrivande ord som tex, vackert, mjukt, soligt, lycklig morgon, god och så vidare samtidigt som detta på ett elegant sätt kontras med ickenamngivna personer. Istället för namn anges personerna i berättelsen som, mannen som ska döda ett barn och mannen som ska förlora sin son. Jag tycker att genom att använda sig av detta skrivsätt så skapar Dagerman en laddning och nyfikenhet som kontrast till hans annars mjuka ord. Detta är en mycket läsvärd novell då den återspeglar en realistisk situation från både ”offer och förövares sida”, i denna text är det dock inte lika solklart vem som är offret och vem som är förövaren. Vilket annars är vanligt i texter eller filmer, då ska snabbt en syndabock hängas ut, men frågan är om man som läsare av denna novell kan hitta syndabocken i denna välskrivna novell av Stig Dagerman. Novellen är enkel rak och okomplicerad, och handlingen förs fort framåt, men jag läm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: novell analys

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-10-08

    jag läste 'att döda ett barn' så sent som igår och då vade minsan en flicka som blev påkörd. annars mycket bra skrivit :)

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-12]   novell analys
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6007 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×