Hej

918 visningar
uppladdat: 2017-03-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Miljö
Boken utspelar sig på sextio och sjuttiotalet. Miljön i boken är våldsam, spritfylld och primitiv. Det verkar som att storstädernas regler och lagar inte nått ut till de mindre samhällena. Det sups och slåss väldigt mycket, man leker primitiva lekar och hämtar fruar från Finland, inte som man är kära i, utan som kan få barn lätt och som är bra på att servera.
Religionen har en stor roll i boken, och även det finska språket som hela tiden dyker upp, det finska språket är en ganska stor del i boken, eftersom en stor del av folket är finska invandrare. Religionen i boken verkar hänga ihop med finskan eftersom att det händer mycket magiska saker i Pajala och det är uråldriga finska religioners magi. Befolkningen i Pajala är på något sätt primitiva i boken. De slåss, super och har ”släkt hämnd”. D.v.s. om någon gör någon illa så har hans barnbarns barn rätt att hämnas honom. När barnen når en viss mognad tar pappan ett snack med sina barn om vilka man ska tycka om, vilka man ska hämnas och vilka som bidragit med någonting bra till släkten under generationer. Barnen får därför växa upp med hat och förtryck. Det pågår även mycket barnmisshandel och de flesta fruarna har en förtryckt roll i hemmet. Mannen ska arbeta och kvinnorna ska vara hemmafruar. Folket i boken framstår även som lite utstötta, lite annorlunda, lite underlägsna och lite udda.

När de blir lite äldre upptäcker de rockmusiken som får en stor roll i boken. Mattis startar ett eget band efter att han har hört den magiska musiken av Elvis Presley och Beatles. Bandet spelar låtar som Mattis hört på radio programmet ”tio-i-topp”.
Nedanstående stycke ur boken kan beskriva författarens kunskap på att göra en något tråkigt kul.

Sidan 11: ”De hackade sig ner i den ringlande byvägen som om den varit ett gammalt kadaver. En lerväg med otaliga små gropar som brukade fyllas av regn, en koppärrig rygg som mjuknade som smör i tjällossningen och saltades på somrarna. Som en köttdeg för att dammet skulle bindas. Grusvägen var gammalmodig. Den tillhörde den för- gångna tiden, den som våra föräldrar fötts i men slutgiltigt ville lämna bakom sig.”

Vilken härlig beskrivning av något så vardagligt som en grusväg som nu skulle få ett nytt utseende med en svart härlig matta av asfalt över sig.

Citat.
Ett citat som kan beskriva folket i boken är. ”Med tiden förstod vi att vår hembygd egentligen inte tillhörde Sverige. Vi hade liksom kommit med av en tillfällighet. Ett nordligt bihang, några ödsliga myrmarker där det råkade bo människor som bara delvis förmådde vara svenskar. Vi var annorlunda, en aning underlägsna, en aning outbildade”
Detta citat visar lite på hur folket var. Men på samma gång tycker jag att det inte stämmer. Dom bor i en svensk kommun med alla dess regler, men har finska traditioner som till exempel björkrissmiskning i bastun, mycket sprit mm. Så dom känner sig nog inte som svenskar.

Ett exempel på humor i boken står på sidan 48 ” Ibland fick vi Lyckoslanten från Sparbanken, prytt av Deras åldriga ek. Sparade man pengar ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://dreamfilmhd.sh/movies/details/170-remember-the-titans

Kommentera arbetet: Hej

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-03-15]   Hej
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60049 [2020-04-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×