låt dem rätta komma in

782 visningar
uppladdat: 2017-03-07
Kety Gutierrez

Kety Gutierrez 27 år

Från
Lund, Sweden
Utbildning
High School : Precursores de La Independencia Nacional, College : Universidad de San Martín de Porres
Om
La desconfianza es algo malo en mi
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

De verkliga monstren är närmare än vi tror, men vi vägrar att se dem!

”Låt dem rätta komma in” av John Ajvide Lindqvist är en svensk skräckromantik novell. I en intervju i DN publicerad den 13 september 2014, Jag gör gärna folk vettskrämda, men inte ledsna” (www.dn.se ); hävdade Lindqvist att han har inspirerat sig av sin egen barndom för att skriva låt dem rätta komma in, till exempelvis Blackeberg är staden där han bodde under hans barndom. Några tar sig dit, till Blackeberg, och ta bilder på olika platsen som är namn i boken och på sovrumsfönstret där han växte upp. ”När denna historia utspelar sig har Blackeberg som ort existerat i trettio år”, författarens beskrivning av platsen och tiden är tydliga, detaljerade och realistiska. Språket i romanen var inte så svårt, även om det finns några ord som var lite svårt kunde man förstå dem i sammanhangen.

Romanen skildrar en känslomässig historia som är full av nöd och tillkortakommanden. Oskar är en bräcklig 12-åring pojke som har vuxit upp i en dysfunktionell familj och som har lidit av trakasseri av sina klasskamrater. Han dagdrömmar om att tillfoga smärta på alla dem som skrämmas honom. Han vill vända sitt liv, bli någon annan, bli starkare. En natt träffade han Eli, hans nya granne, en mystik flicka som aldrig är kallt och luktar konstigt. Han ska hitta i Eli den tryggheten som krävs för att förändra hans liv. Oskar hittade den förstå kärlek och vänskap med Eli, känslor som han trodde aldrig skulle uppleva.

Romanen är fokuserad på den mörka sidan av mänsklighet. Författaren tar upp teman som trakasseri, alkoholism, droger, pedofili, barnmisshandel, självmord och mördar kopplad till övernaturliga händelserna. ”Han kunde redan känna den brännande smärtan på benen när piskan landade…” (Låt dem rätta komma in, sidan 85, onsdag 28 oktober, J. A. Lindqvist), här man kunde inse hur Oskars klasskamrater trakasserade honom och hur det påverkade i Oskars liv.

Detta är en mycket originell berättelse, som inte är begränsad till att bara vara en vampyr berättelse. Författaren ge en ny vändning till vampyrteman för att göra en samhällskritik och analysera dem känslor av ensamhet och ödslighet som upplevs dem gestalter i romanen. I den här berättelsen kan man inse att i mer än ett tillfälle är det svårt att skilja mellan offer och förövare. Varje karaktärer i novellen lide...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: låt dem rätta komma in

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Kety Gutierrez [2017-03-07]   låt dem rätta komma in
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60036 [2020-02-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×