Debattartikel om Passiv rökning

2 röster
1885 visningar
uppladdat: 2017-02-22
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

                             Nej till passiv rökning 

Undersökningar visar att allvarliga sjukdomar som lungcancer, inflammation i lungorna, hjärtproblem, astmaanfall och tidiga dödsfall minskar när rökning förbjuds runt hela världen. Det räcker inte bara att höja skatten på cigaretter och cigariller. Man borde därför förbjuda rökning helt allmänna platser särskilt där barn vistas. 

I Sverige är cigaretter och cigariller förbjudna krogar, skolor, arbetsplatser och förskolor. Skatten är 1.52 kr per styck och om cigaretten är längre än 8 centimeter räknas den som två stycken cigaretter (källa: tobaksfakta). Det räcker inte att höja skatten till 2 eller 3 kronor eftersom då hade folk börjat köpa cigaretter från andra länder som till exempel Ungern, Tyskland och Danmark, där cigarettindustrin är som störst. Riksdagen borde stifta en lag  på att man inte alls får röka överhuvudtaget på allmänna platser där det finns speciellt barn och ungdomar. Och om Sverige förbjuder cigaretter på allmänna platser kommer det att minskas med passiv rökning och allvarliga giftiga gaser som sprids genom luften. Man ska även tänka på dem som har svårt att andas hela tiden, då dem har någon slags lungandnings problem och bor i en samhälle med människor som röker konstant mycket. 

Men varför ska vi förbjuda folk? Folk måste ju ha all den frihet dom vill? Eftersom rökning inte bara skadar dig själv utan också personerna runt omkring. Vissa vill kanske inte riskera att kärlsjukdomar när de är runt 60-70 år gamla utan de vill leva tills de blir 100 år. Och alla måste få ju få chansen att bli så  gamla dom vill! 

 

Runt 1000-5000  personer per år. Det är hur många personer som dör av olika kärl och hjärtsjukdomar oftast för att det röker själva eller för att de har t.ex en sambo som röker mycket. Jag tycker att 1000-5000 personer som dör per år är för mycket. Tänk att du kanske dör för att du är med den personen som du älskar eftersom de har en onyttigt vana. Du serverar inte bara dig själv med 4000 olika sorters farliga ämnen som t.ex nickel, nikotin, bly, etanol och aceton (Källa: riskbruk), utan du serverar andra personer runt dig med exakt samma sak fast ännu fler partiklar.  

 

På cigarett paketet står det ”rökning dödar ” det är inte en hemlighet längre. Staten borde göra som i andra länder där det är bilder på hur dina lungor kommer se ut om du röker. Det finns inte många som fattar vad det innebär att röka. Att förstöra sin kropp och andras. Självklart är det färre som röker och då har insjuknande och dödsfallen på grund av att rökning minskat. Men fortfarande insjuknar varje år cirka 6 800 personer i cancersjukdomar som är relaterade till rökning, och cirka 5 200 personer dör per år enligt (källa: Cancerfonden) Där har man beviset till att det är farligt att röka och att man kanske borde sluta röka. Det är dyrt, farligt och farligt för andra. Vi måste uppmana alla politiker att den här frågan är viktigt och relevant. 

 

Källor: 

Tobaksfakta ur faktablad Myterna och fakta om tobaksskatterna” ( November 2016 ) www.tobaksfakta.se 

 

Författare Lena Biörnstad, rökning” ( Granskning av Elin Ramfalk den 20

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debattartikel om Passiv rökning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Sebastián Orellano [2017-02-22]   Debattartikel om Passiv rökning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60019 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×