gaffeln

2757 visningar
uppladdat: 2017-02-05
Dine Tengvall

Dine Tengvall 21 år

Från
Malmö, Sweden
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


4ans Gymnasium, Mal

GYARSP – Gymnasiearbete
VT2014
100 poäng
Lärare/Handledare:
Gaffeln

Visste ni gaf?arna rr i tiden ansågs vara något syndigt?

Om man kollar tillbaka på gamla rom och det antika Grekland så vet vi att man inte
använde bordsgaf?ar utan maten blev under tillagningen skuren och serverad i
småbitar eller så hade man bara en kniv som man högg med i köttet och sedan bet
man av maten med tänderna. Om maten blev under tillagningen skuren så ?ck man
därefter äta med ?ngrarna och om det blev för varmt hade man små ?ngerhättor i
textil som skyddade ?ngrarna. Problemet med ?ngerhättorna var att de kunde endast
bli använda en gång och sedan var man tvungen att kasta dem, därför var det inte
bra för ens ekonomi.
De första gaf?arna började användas av italienarna under 1500-talet och i början
hade de endast två klor. Italienarna använde sig utav gaf?arna ?itigt men i övriga
Europa så var man skeptisk mot gaf?arna eftersom man ansåg att de var syndiga, de
såg ut som djävulens eldgaffel tyckte man. Efter att gaf?arna hade utformats och
smyckats så började man se på de på ett positivt sätt eftersom att de var ett tecken
på välstånd. Konsekvenserna av gaf?arna var att det blev mer hygieniskt att äta och
dessutom så sparade man pengar eftersom man inte behövde köpa lika många
?ngerhättor.
Gaffeln kom till Italien innan något annat europeiskt land pga pastan. När gaffeln kom
till norra Europa så ansågs det i många år som en omanlig italiensk tillgjordhet. Vissa
författare av den romersk-katolska kyrkan uttryckte sitt ogillande genom att se det
som en “överdriven ?nhet”. Det sades att Gud hade försett människan med naturliga
gaf?ar dvs ?ngrarna och därför var det en förolämpning mot Gud att ersätta ?ngrarna
med konstgjorda metallgaf?ar.
Gaf?arna etablerades i Italien på 1100-talet genom Bysantinska rikets hov.
Bysantinska riket bildades genom en delning av Romarriket och huvudstaden var
Konstantinopel som är nuvarande Istanbul. Under elfte århundradet när en bysantisk
prinsessa bevittnades använda gaffel så klandrade kyrkan henne starkt för hennes
handling eftersom det var en förolämpning mot Guds avsikter för ?ngrar. Efter detta
försvann gaffeln från bordet under nästan 300 år.

De blev först populära bland furstehusen i Italien på 1300-talet och sedan spred de
sig till andra länder. När Katarina de Medici som var drottningen av Frankrike gifte sig
med Henry II så inkluderade hennes presenter ?era dussin middagsgaf?ar som hade
blivit tillverkade av Benvenuto Cellini som var den stora italienska silversmeden och
först då ?ck gaffeln acceptans i Italien och det var även då den italienska överklassen
uttryckte ett förnyat intresse för renlighet. Däremot så ansåg den franska domstolen
att det var en tafatt och farlig redskap och adeln accepterade inte det förrän 1700-
talet då protokollet ansåg att det var ociviliserat att äta kött med båda händerna.
1379 så ?ck man först reda på om gaffeln i Frankrike och där förekom den i ett
kungligt inventarium. Ändra fram tills 1500-talet så användes inte gaffeln av
allmänheten i Frankrike utan det var oftast ett ämne för satirer från den tiden.
I Storbritannien så var gaf?arna under 1400 och 1500-talen något sällsynt. Det var
engelsmannen Thomas Coryate som förde de första gaf?arna till England efter att ha
sett dem under sina resor i Italien år 1608. I England ?ck gaffeln långsamt acceptans
för att det ansågs vara ett feminint redskap. Först från 1600-talets mitt så var gaffeln
något vanligt bland överklassen och bland Sveriges bönder blev gaffeln vanlig först
under 1800-talet.
Fram till 1700-talet hade gaffeln två klor och därefter blev treklogaffeln modern och
senare kom gaffeln med fyra klor. På 1600-talet kom tredelsbesticket som var kniv,
gaffel och sked.
De första middagsgaf?arna var gjorde med två platta stift. Däremot när det kom till
maträtter som innehöll ärtor så var denna gaffel opraktisk. Formen på gaffeln
ändrades så att den gick från platt till svagt böjd för att det skulle bli lättare att skopa
upp mat men även för att man skulle slippa byta till sked hela tiden när man äter.?
?
Idag så kan en uppsättning bestick innehålla upp till fem gaf?ar, det kan vara
middagsgaffel, ?skgaffel, lunchgaffel och sallad eller dessertgaffel men även
skaldjursgaffel.
Gaffeln är inte bara ett verktyg som har förändrat vår matkultur utan även våra
kroppar. En man som heter Wilson har tillsammans med en tandforskande
antropolog beskrivit att ätandet av små sönderskurna matbitar har medfört att
västerlandets människor sedan 1700-talet har fått ett inövat överbett. Människan
hade tidigare ett rakare bett precis som våra närmsta artfränder schimpanserna har
och man får ett rakare bett av att bita av kött med tänderna direkt som man gjorde
förr. Därför har den ”syndiga” gaffeln medfört dåliga konsekvenser för
människokroppen.
Inom snar framtiden kommer nog gaf?arna utvecklas genom att man försöker skapa
gaf?ar som inte bara kan användas som gaffel utan även som sked och som kniv.


Källkritik
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gaffel
http://en.wikipedia.org/wiki/Fork

Wikipedia
Inte en trovärdig källa därför måste man vara kritisk. Har däremot kollat andra källor för säkerhetsskull
och har sett att samma info ?nns i ?era andra källor. Inga åsikter togs härifrån däremot kan åsikter
förekomma och detta leder till att man måste vara källkritisk och skilja på fakta och åsikter.

http://memagab.se/om-memagab/bestickhistoria/gaffelns-historia/

Memagab.se
Ett företag som tillverkar silverbestick därför måste korrekt fakta om bestick anges.

http://www.foodreference.com/html/art-history-fork-729.html

Foodreference.com – The Art of Table
Suzanne Von Drachenfels


Då en privatperson har skrivit denna artikel är det viktigt att dubbelkolla faktan och se till att inga
åsikter tas med i min text, har upptäckt misstag på denna sidan som jag har rättat genom att se vad
andra källor har skrivit.

http://www.hospitalityguild.com/History/history_of_the_fork.htm

Hospitalityguild.com
En artikel som har skrivits av en organisation. Då privatpersoner skriver artiklarna gäller det att
dubbelkolla faktan.
Richard Tellström
En artikel om bestickens betydelse och historia. Skrivet av en privatperson där endast fakta tas med
och inga åsikter.

Judith Herrin Det bysantiska riket

Agerings
Boken gavs ut 2009
Skriven av en privatperson men al...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: gaffeln

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Dine Tengvall [2017-02-05]   gaffeln
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59999 [2020-09-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×