Bokanalys av Sagan om Konungens återkomst

3615 visningar
uppladdat: 2017-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:

Sagan om konungens återkomst är skriven av den brittiska författaren John Ronald Reuel Tolkien och är den tredje boken i trilogin, Sagan om ringen. Boken publicerades år 1955 på engelska men den första svenska översättningen gavs ut år 1961. Originaltiteln är Lord of the rings, The return of the king.

Sagan om konungens återkomst handlar om ringbrödraskapets äventyr och deras kamp för att rädda världen från mörkrets och ringens herre Sauron. Hela berättelsen från första till sista boken kretsar runt ringens färd från att bli skapad av Sauron till att gå från hand till hand för att hamna hos Frodo en helt vanlig hob från fylke. Boken är indelad i två böcker; bok 1 och bok 2, där bok 2 handlar om Frodo och Sams resa mot Mordor medan bok 1 handlar om de resterande i brödraskapets resa.

Tolkien tjänade I armén under andra världskriget och därför ska jag analysera om hur samhället såg ut under tiden då boken skrevs kan ha påverkat bokens handling.

 

Metod:

För att får reda på om att hur samhället såg ut under tiden då boken skrevs kan ha påverkat bokens handling och om den skiljer sig från de tidigare böckerna i trilogin har jag gjort så här; Jag började med att anteckna delar som kan ha kopplingar med samhället under den tiden t.ex. starka ledare, svårigheten ”ex-soldater” har att komma tillbaka från kriget, förödelsen efter kriget, konflikter och allianser mellan olika nationer. Jag antecknade det samtidigt som jag läste klart boken. Jag letade även efter delar i boken som liknar stora händelser under andra världskriget. När jag hade läst klart boken började jag att skriva analysen för att försöka svara på mina frågeställningar. Vid min analys kommer jag till största del att använda den sociohistoriska modellen men jag kommer att röra vid den biografiska modellen.

Analys:

Tema: Boken kretsar runt det stora äventyret som alla huvudpersoner går igenom.

Budskapet i boken skulle kunna vara att bara man har en någon som man kan bära sina problem med tillsammans. Någon som kan stötta en i alla situationer, en relation som den mellan t.ex. Sam och Frodo eller Merry och Pippin så klarar man allt.

Sam (till Frodo)- Jag kan inte bära den åt er, men er kan jag bära och därmed den också ”och på s. 19 ”Merry- Kommer du lämna mig? Pippin- Nej, Merry. Jag ska se efter dig”. (S. 255-256)

Det man kan läsa mellan raderna är att livet är ett äventyr och man kommer att möta många hinder och gå igenom bra och dåliga stunder. Det äventyret som det skrivs om i boken kan symbolisera livet.

 

 

I boken så är det många som blir traumatiserade efter kriget precis som många människor blev efter andra världskriget och det kan man se på:

”En kväll när sam kom in i arbetsrummet tyckte han att hans husbonde såg så underlig ut han var mycket blek och hans ögon tycktes se ting långt i fjärran. Sam- Hur är det fatt herr Frodo? Frodo- Jag är sårad, svarade han. Såret! Det kommer aldrig att läkas riktigt.” (s. 356)

Omgivningarna i boken är väldigt likande de krigsfälten under andra världskriget och det kan man se på:

”faktiskt var också hela Gorgoroths slätt prickade med stora jordhålor, som om det blivit utsatt för ett regn av jättepilar och stora slungstenar” Och på s. 251 ”därmed bar han bort alltsammans till en av de många rämnor som korsade landet och kastade ner det där”.(s. 246)

Hitler var en stark ledare som ledde en stor och stark armé men många folkslag bl.a. ”inhyrda” folkslag från öster. Sauron i boken är också en stark ledare som styr en stor stark armé med folk från öster. Det kan man se på flera ställen i boken t.ex. då hans armé av orcher är framavlade och ”tillverkade” av honom själv.

Europa består av många olika ”folkslag”/ nationer och det finns även i Midgård. (Se bilden i början av boken).

Boken slutade inte lyckligt precis som andra världskriget och det kan man se:

Gandalf- Här, mina vänner, på stranden av det stora havet kommer äntligen slutet på vårt brödraskap i Midgård. Gå i frid! Jag säger inte: sluta att gråta! Det är inte alla tårar som är av ondo!”( s. 362)

 

Diskussion:

Precis som de två tidigare böckerna i trilogin så är Sagan om konungens återkomst uppdelad i två ”böcker” där den första delen handlar om alla i brödraskapet förutom Frodo och Sam och bok två handlar till största delen om Frodo och Sams resa. I slutet av boken växlar de dock mellan de två ”grupperna”.

Samhället under tiden då boken skrevs var präglat av andra världskriget och det kan man märka av i boken på flera sätt. Under krigstider så har det alltid varit populärt att skriva hjälteberättelser då det gav folk hopp och Sagan om ringen är inget undantag. Man kan tänka sig att berättelsen om hur brödraskapet löser världsproblem gör så att folk under svåra tider kan drömma sig bort och ge dem hopp om att allt kommer att lösa sig.

Man kan dra liknelsen att Tolkien kan ha fått inspiration till Sauron och hans onda armé från dåtidens Tyskland och Hitlers armé. Då Tyskland under den tiden var hotet i söder som bara låg och pyrde och väntade på att slå till och det är precis så Mordor är beskrivet i boken. Sauron är en ledare som man kan säga liknar Hitler med hans smarta sätt att styra sitt folk och hur han skulle ha kunnat ta över hela världen om inte en ”hjälte” kom och hindrade honom.

Riket Midgård är ett stort rike med många folkslag precis som Europa och i boken så är det Gondor, Rohan, Alver och flera mindre folkslag som är på den ”goda sidan” och flera österländska folkslag som Sauron har köpt in, orcher och bergatroll som är på den onda sidan. Tolkien kan ha blivit influerad av de allianser som uppstod under andra världskriget; Tyskland med österländska länder som Japan, Irak och Thailand. Medan Storbritannien var allierad med länder söder om dem som Frankrike och Nederländerna precis som i Sagan om konungen.

Den mest märkbara liknelsen som man kan dra mellan boken och krigstider är landskapen, landskapen efter krigen var utmärglade och det fanns inte mycket levande kvar i boken beskrivs det hur landskapet i Mordor är fullt av djupa skrevor; vilket man kan likna vid all de skyttegravar som fanns under andra världskriget.

När Frodo tillsammans med de andra hoberna återvänder till fylke så reflekterar deras liv efter kriget de olika sätt som soldater kan känna efter att de återvänder från ett krig. Merry och Pippin var aldrig i krigets mitt och på så sätt upplevde de inte samma traumatiska saker som Frodo och Sam så de hade inga stora problem att fortsätta med sina liv efter kriget. Sam var med på hela Frodos resa men han fick aldrig känna på ringens tyngd och han kunde lägga sina traumatiska upplevelser bakom sig. Frodo hade det värst av alla och förutom den hemska resan till Mordor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokanalys av Sagan om Konungens återkomst

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2017-01-17]   Bokanalys av Sagan om Konungens återkomst
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59979 [2021-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×