Konsekvensetiker? Pliktetiker? Sinnelagsetiker?

2497 visningar
uppladdat: 2016-11-28
Zin Zin Patcharada

Zin Zin Patcharada 36 år

Från
Umeå, Sweden
Utbildning
High School : Princess Chulabhorn's College Nakhon Si Thammarat, High School : Sriyapai School, College : Folkuniversitetet Umeå, College : Ramkhamhaeng University
Jobb
Cigna Thailand
Om
Psalm 89:28 My lovingkindness I will keep for him forever, And My covenant shall be confirmed to him. Psaltaren 89:28 Swedish Jag skall bevara min nåd åt honom evinnerligen, och mitt förbund med honom skall förbliva fast. เพลงสดุดี 89:28 เราจะถนอมความรักของเราที่มีต่อเขาไปตลอดกาล และพันธสัญญาของเราต่อเขาจะไม่มีวันสิ้นสุด
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Konsekvensetiker? Pliktetiker?  Sinnelagsetiker?

Syster Berit arbetar en natt på akutmottagningen. En trafikolycka har hänt och en mor och hennes barn kommer in skadade. Modern är chockad men lindrigt är skadad. Barnet är däremot mycket

svårt skadad,  livet står på spel. Under förnatten frågar modern syster Berit om hur det står till med barnen. Barnen svävar mellan liv och död, men Berit väljer att inte tala om hur allvarligt skadad barnet är därför att hon vill inte förvärra moderns chocktillstånd ytterligare. Hon vill vänta med att tala om sanningen till morgonen, då modern troligen mår bättre. Barnet dö emellertid under natten.

A. Utifrån vilket etiskt förhållningsätt handlar sister Berit? 

    Vilka risker finns med hennes sätt att agera?

    Vilka fördela finns

B. Lös fallet utifrån ett annat etiskt förhållningsätt.

     Grunderna för detta handlande ska vara tydliga, liksom reflektioner kring för och nackdelar.

 

A.

Berit använde sig av sinneslag etik, Berit ville ta hänsyn till moderns chock och försöka att inte göra den värre genom att hålla inne på information om barnets hälsa.

Om det kommer fram till att sköterskan visste om svaret till moderns fråga så har hon ett plikt att berätta hur det är med barnet, jag skulle tro att hon kan riskera sitt jobb i absolut värsta fall eller en varning. Syster Berit kommer förmodligen må väldigt psykiskt dåligt över sitt val  att inte svara på moderns fråga och känna sig delvis skyldig till den otröstliga sorg som kommer nästa dag när mamman få höra att barnet har avlett under natten av skadorna.

Fördelen är om man kan lunga ner modern och få hennes ur sin chock så har man hjälpt en människa att tillfriskna från deras chock tillstånd men i de här exemplet så kommer det bara bli värre när sanningen kommer fram nästa dag.

B.

Om Berit hade använt sig av pliktetik och berättat ärligt hur det låg till med barnet så hade hon förvärrat moderns ångest och oro men hon skulle göra precis det plikten ber henne att göra. Syster Berit skulle få mer jobb att försöka lugna modern men Berit kommer inte behöva må dåligt över sina egna handlingar för hon gjorde det som var pliktligt rätt.  Sen så kommer Berit förmodligen må dåligt med modern nästa dag för många människor kan sätta sig in i andras skor och tänka sig själv hur det skulle vara om just dem hade ett skadat barn som hängde mellan liv och död.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konsekvensetiker? Pliktetiker? Sinnelagsetiker?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Zin Zin Patcharada [2016-11-28]   Konsekvensetiker? Pliktetiker? Sinnelagsetiker?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59944 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×