Mary shelley

1 röster
4548 visningar
uppladdat: 2016-11-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mary Shelly och Arthur Conan Doyle 

 

Bakgrund: Mary Wollstonecraft Godwin, sedermera Mary Shelley, föddes den 30 augusti 1797. Hon var dotter till den radikale upplysningsfilosofen och författaren William Godwin och hans hustru Mary Wollstonecraft, en av feminismens absoluta förgrundsgestalter. Mary Shelleys far såg till att hon fick en för den tiden mycket god, om än informell, utbildning som präglades av liberala idéer. Hon gifte sig med en av romantikens poeter, percey shelley. Mary var femton år lärde Godwin känna den då tjugoårige poeten Percy Bysshe Shelley, som inspirerats av Godwins radikala filosofi. Percy var vild och anarkistisk och hade året innan relegerats från Oxforduniversitetet med anledning av att han och studiekompisen Thomas Jefferson publicerat en skrift som propagerade för nödvändigheten av en ateistiskt hållning, något som var mycket kontroversiellt på den tiden. Mary och Shelley blev förälskade i varandra. Sexton år gammal och gravid med Shelleys barn rymde de tillsammans då hennes far inte godkände relationen. De reste runt i Frankrike, Schweiz och Tyskland. Percy Shelley var redan gift sedan tidigare och hans hustru Harriet väntade också hans barn. Marys och Percys första barn dog när det bara var en månad gammalt. Mary blev dock strax åter gravid och födde en liten son som endast levde i fem månader. Relationen kantades av än fler tragedier, Mary Shelleys halvsyster tog sitt liv och år 1816 dränkte sig Harriet, återigen gravid med Percys barn. (Medioteket) 

Shelley har aldrig haft problem att hitta inspiration under sin livstid, hennes pappa var en av upplysningens mest radikale filosof och författare, genom sin uppväxt fick hon ta del av hans liberala idéer och tankar. I hemmet fick hon även ta del av andra närståendes banbrytande idéer. Inspirationen till Frankenstein fick hon från sina nattsamtal med sin make som var poet och med Lord Byron som var poet. Han föreslog Shelley att skriva om spökhistorier och idéerna han kom på fick han från tyska spökhistorier under namnet Fantasmagoriana, Shelley ville ha mer spänning och oro.En kväll Byron läsa några verser från Samuel Taylor Coleridge dikt "Christabel" där en karaktär, syftar både andliga och fysiska besittning av den vackra och oskyldiga Christabel. Mary blev klart påverkad av den klaustrofobiska miljön och hypnotiska kraften i Byron tolkning av dikten och flydde rummet skrikande, uppenbarligen förskräckt. Hon tog åt sig av känslor och idéer för att sedan skriva liknande historier. (bla.uk) 

Mary Shelley påverkade samhället mest genom sin mest känds bok Frankenstein. Människorna tolkade boken eftersom den har flera genrer. Många människor på den tiden började känna mer sympati och empati för människor med handikapp eller svårt utsatta. Frankenstein monster formades till det monster i boken efter hur samhället behandlade honom. Det fick folk att tänka till och inse att det är så i det verkliga samhället med, och inte något påhitt i en bok. Det är vetenskapligt bevisat att det även ser ut så i dagens samhälle med. Om ett barn inte får tillräckligt mycket kärlek och blir mobbad under sin uppväxt blir det barnet ett "monster" i samhällets ögon och blir utfryst och kastas in bland sin sort där de begår kriminella handlingar, lite likt som i Frankenstein. Andra såg samhället på helt annat sätt, och var rädda, det monster som hade skapats skulle man ta avstånd ifrån, de var rädda och började hitta på historier för att skrämma varandra, de vuxna berättade historier för barnen för att lura dom. Frankenstein monster uppträder inte skrikande och våldsamt som de festa människorna tror. Det är brist på Manér, språk och motorik. Bara för att an ser läskig ut så tar det för givet att han är det, och behandlar honom efter det. Men plötsligt stiger en snäll man fram som inte kunde vara mer rädd för hans utseende, välkomnar honom, lär honom språket och ser hur monstret blir mindre och mindre mänsklig och mer godhjärtad. Det behövs fler sådana i samhället, som bryter mönster och inte ser dåligt pga fördomar.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

wikipedia

Kommentera arbetet: Mary shelley

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-11-27]   Mary shelley
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59943 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×