Heavens gate

4 röster
7318 visningar
uppladdat: 2016-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Sekter och heaven´s gate

Sekter

Sekt betyder en grupp av människor som är sammanbundna med någon ideologi eller någon gruppledare. Begreppet används ursprungligen personer som aktivt och medvetet brutit mot någon traditionell religion.

På så sätt kan Kristendomen, Buddhism och Islam betecknas som sekter. Kristendomen var på sin tid ny religiös rörelse, som till en början kom i konflikt med framför allt judiska samhället.

Sekter är mycket omstridda och kan ha en bred betydelse i samhället. Sekter är ofta i konflikt med vanliga människor som inte deltar i sekters religiösa ceremonier. Begreppet är också populärt i media och används där oftast i negativ bemärkelse. Negativa och känslig laddning gör att flera religiösa rörelser undviker att vilja bli kallad för sekt. Alla sekter är dock inte lika varandra. All kräver inte samma krav från medlemmarna eller är i konflikt med samhället. Det finns många olika sorters sekter, inte bara till namnet utan hur de fungerar och är uppbyggda.  Jehovas och Maranata är två olika typer av sekter.

Sekten kan ibland ge entydigt och enkla svar på livets svåra frågor och locka människor med att omvandlas till en sekt. Sekterna ville ha ungdomar som är ny i stad och känner sig ensam.  Det är lätt att hjärntvätta ungdomar och barn. Det vill säga att sekter hjärntvättar sina medlemmar till att tro på vad sekten står för. Människor som går med i sekter har olika ekonomiska, social och kulturell bakgrund. Men de har oftast en sak gemensamt, att de söker något andligt som skapar trygghet och gemenskap.

Den 27 mars 1997 var 39 kroppar hittades i en villa nära San Diego i Kalifornien. Alla var medlemmar av Heaven´s Gate sekt, och alla hade begått självmord. Detta är berättelsen om hur det kom så långt.

Heaven´s Gate

Heaven´s gate var en amerikansk UFO religiös grupp baserad i San Diego, Kalifornien, grundades i början av 1970-talet och ledde från Marshall Appelwhite (1931-1997) och Bonnie Nettles (1927-1985). Den 26 mars 1997 upptäckte polisen kropparna av 39 medlemmar i gruppen som hade begått kollektivt själmord för att nå vad de trodde var en främmande rymdskep efter Hale-Bopp.

 

Bakgrund

Marshall Herff Applewhite föddes 1931. Han var en homosexuelle musikprofessor vid ST. Thomas universitet.

Bonnie Lu Nettles föddes 1927. Hon var lyckligt gift och hade fyra barn. Nettles var sjuksköterska när de möttes i Houston 1972. Hon hade intresse för metafysiska studier. Tydligen var det hon som introducerade den metafysiska världen för Applewhite.

På 1960-talet homosexualitet något som med säkerhet isolerade från samhället och det gjorde även att familjen tog avstånd. Arbetslösheten gjorde Applewhite att sjunka in i en depression, och la in sig själv på ett sjukhus. Det var på detta sjukhus han träffade Nettles. Den insikt som de fick var den att de betraktade sig som ”de utvalda”, The away team på engelska. De trodde att de hade kommit från ”The Kingdom of heaven” för att ge den sista chansen till jordborna att följa med dem upp till himlen innan jorden omskapades.

Marshall och Bonnie reste runt i USA och predikade. De började predika i Oregon, USA, 1973. Detta följdes av flera års predikande runt om i USA.

Deras predikningar handlade främst om vilka de var och att de både skulle dö för tre och en halv dagar senare återuppstå igen. Redan från början märktes det att Applewhite var sektens huvudledare medan Bonnie var hans höger hand.

Från början kallade de sig för bo och peep, men ganska snart bytte de namn till Do(Marshall) och Ti (Bonnie). Varför det kallade varandra dessa namn är något oklart men troligen var det dessa namn som de hade i sitt rike.

Prediknings turné slutade dock inte problemfritt. De blev både arresterad för bilstöld och kreditkort bedrägeri. Medan Applewhite dömdes till fyra månaders fängelse för bilstölden frikändes Nettles för kreditkortstölden.

Ett tag senare (efter att Do hade suttit fyra månader i fängelset) uttalade de sig för första gången offentligt och förklarade sin tro. Den 14 september 1975 i Waldport, Oregon, hade nästan tre hundra personer samlats för att lyssna på Ti och Do.

Den person som du ser på höger sidan är den första som deltog i Heaven´s gate och heter Michael Conyers. Han var sektmedlem från 1975-1988. Det är oklart varför han lämnade heaven´s gate innan självmordet 1997. I den här filmen säger han så här:

Jag först såg Ti och Do i mötet 1975 och jag var bara fascinerade. Jag tror att de flesta alla i rummet och det måste finnas femhundra personer som hänförd. Det budskapet som Marshall Applewhite och Bonnie Nettles hade var ett samband med mitt kristna arv i ett modernt och uppdaterad sätt. Liksom, Maria var gravid genom att ta upp en rymdfarkost. Det låter otroligt fast det var ett svar som var bättre än du vet bara vanlig version värt. Det var som teknisk.

År 1976 kom Do och Ti med en okänd summa pengar. För pengarna köpte de en ranch i Dallas. De gick under jorden med sina 20 medlemmar och inga nya medlemmar släpptes in. De kom ej tillbaka före isoleringen förrän år 1993. Ti (Bonnie) hade dött av cancer under den tiden de hade varit under jorden. Men Do fortsatt i full fart. Han publicerade 12 st. videolektioner om sekten, höll många föreläsningar och publicerade även sitt material på internet.

Det var som förpackningar och buntar av böcker och hur man gör allt. Tanken var som jag vill verkligen klargöra här, att den var avsedd för en person att inte tänka själva. Den var utformad att du ger din vilja över. De tar dig genom en process som de kommer att hjälpa dig att komma ut till andra sidan alltså nivån ovanför människa. Så svarade en person som gick in i ranchen med andra sektmedlemmar.

Tro

Applewhite studerade en kort tid till präst innan han gjorde karriär i musiken. Nettlas hade varit inblandad i metafysiska studier och New Age innan de två träffades. Tro de introducerade använde sig av traditionelle kristna läror.  Enligt deras läror, För ungefär två tusen år sedan hade utomjordningar från guds kungarike passerat för att göra en undersökning av jorden trädgården och kom fram till att det hade utvecklats till ett läge där det hade blivit ej möjlig att förra ner någon från övre nivån. Jordborna var inte redo att stiga in i övre nivån. Vid instruktionen, den som valdes hette Jesus. Den enda uppgift som gavs till Jesus från himmelriket var att erbjuda väggen som leder till medlemskap i himmelriket till dem som erkänt honom för vem han var och valde att följa honom. ”Himmelriket är nära” betydde- eftersom Jesus är här och han är från himmelriket, Om du lämnar allt i denna värld och följer honom, Han kan ta dig in i sin faders rike. Men Jesus blev dödad och djävulen dyrkan började behärska över jorden.

Do och Ti började så småningom tro att de var utomjordningar som erbjöd människor en ny chans att uppnå himmelriket. Transporten till riket gick genom en rymdfarkost. Men för att komma upp till The Kingdom of Heaven räcker det inte att man enbart är redo själsligt(psykisk). För att komma dit måste man även ha utbildning. Utbildningen skulle ledas av en varelse från The Kingdom of Heaven (Hittills har det bara funnits två; Jesus och Applewhite). Utbildningen kan ta från flera månader till många år. Varje person utveckling är individuell och därför går utvecklingen olika snabbt för olika personer. När man var godkänd av varelsen var man redo att lämna jorden.

Enligt Heaven´s Gate medlemmarna bodde det ett antal så kallade luciferianer i jorden. Det var varelser som hade blivit utslängda ur himmelriket och arbetade här på jorden för att lura människor så bort ifrån sin själsliga utveckling och för att själva kunna styra på jorden. Till sin hjälp tar de den teknologi som de lärde innan de blev utkastade. Det var även de som mördade Jesus.

Sekten har många reglar, det viktigaste är att man inte får vara lat, inte ljuga för sin lärare eller sina sektmedlemmar, berätta direkt när man har gjort något fel, inte visa eller uppmana till sexuella känslor och inte medvetet bryta emot regler och instruktioner.

Människosyn

Heavens Gate människosyn är långt ifrån normal. Inom Heavens Gate såg man människokroppen som en endast behållare för själen. Människoskalet hade endast oönskade drifter såsom sexualdriften, familjebanden och ha begäret.

I Heaven Gate tyckte man att sexualdriften måste bort, med alla medel, även om det innebar kastrering(operera bort könskörtlarna). Kastrering var inget krav, men ungefär hälften av männen inom Heavens Gate hade kastrerade sig inklusive ledaren Applewhite.

En annan drift var familjebanden som måste hålla nere för att medlemmen helhjärtat skulle kunna koncentrera sig på undervisningen. Det är kanske en av anledningen till att sekter isolerar sig från samhället. Sammanfattningsvis skall som en människa, för att bli en bättre människa, göra sig av med alla sina mänskliga drifter och behov, inte tänka sig själv utan lita på de äldre kunskapar och hjälpa och helt hänge sig åt gud.

Det enda positiva sidan tycker jag i Heaven´s Gate människosyn var deras jämnlikhet. Sekten syn på skillnaderna mellan könen var att den skulle vara obefintliga. I Heavens Gate var alla människor lika värda. De ansåg att det inte var någon skillnad på kvinnor och män, inte heller svarta och vita. De tyckte att det spelar ingen roll om man har en etnisk bakgrund eller annan hudfärg. Människor befinner sig på en högre nivå än djuren. De tyckte att människoutsidan var betydelselöst, det var själen och insidan som räknades. De som hade kommit långt i sin själsliga utveckling hade större chans att nå gud och komma till The kingdom of Heaven. Deras syn på världen var också fredlig. De ogillade allt fokus på utsidan, alla snabba pengar man kunde tjäna, och allt våld. De ansåg att ingen människa fick tid att utveckla själen i en sådan värld.

Struktur

Gruppen arbetar med filosofin att en person har flera vägar att lämna jorden och att den mänskliga kroppen är bara ett fordon som gjorde att hjälpa de på deras resa. Strukturen Heaven´s gate liknar en medeltida klosterorden. När man steg in i Heaven´s gate var man någorlunda fast. Ingen medlem av sekten gick ur sekten. Inne i sekten gav man upp alla sina materiella tillgångar inklusive pengar. Livstilen kan närmast beskrivas asketisk (strängt återhållsam). Några manliga medlemmar gick kastrering innan självmordet 1997 som en extrem sätt att uppehålla den asketiska livstilen.

Det har även gjorts en film, kallat The Heaven’s gate på 1980-talet. På grund av namnet, har film påstås basera om religionen, men det är det inte. Filmen är benämnd att vara en av de värsta filmerna i världen.

Varför är det svårt att tro eller acceptera Heaven´s Gate

Det finns många anledningar som gör att människor inte tro på Heaven`s gate eller andra sekter. Som du vet Heaven´s gate grundades i 1970, alltså efter andra världskriget. Folk började misstycka om sekter på grund av att de inte respekterar andra kulturer eller andra människornas tro. I Heaven´s gate trodde de på den verkliga förekomsten av negativa och lägre krafter. De tror att det finns onda handlingar och även onda individer. Dessa kallas satan och lucifierianer i deras sägner och skrifter. Dessa är en av anledningen till att människor inte tror på de religioner som kritiserar andra människor eller deras tro.http://i2.bebo.com/007/mediuml/2006/03/16/12/415654104a424144819b408436130ml.jpg

Folk vill ha ett bra liv. De vill gifta sig, vara bra förälder, köpa ett hus, betala sina lån, betala sin försäkring, har en bra finans och vara socialt engagerad. Samhället har förändrats från antiken. Det finns många icke-troende i

Samhället jämfört med starka troende. Människor tror inte på utomjordingar eller Gud de inte ser. Dessutom, som jag nämnde tidigare, människor vill ha frihet. Folk vill inte leva ett liv fullt med stränga regler.

Det kollektiva självmordet

Den 26 mars 1997, 39 medlemmar (21 kvinnor och 18 män) i heavens gate begick självmord med hjälp av en dödlig blandning av alkohol och medicin i en hyrd herrgård i Kalifornien. De låg på marken, med varsin resväska med sig. Alla var likadant klädda i svarta kläder och alla hade samma kortklippta hår. Man tror att orsaken för självmordet var att de trodde att ett rymdskepp som skulle ta dem till ”the kingdom of heaven” åkte med kometen Hale-Bopp, som passerade jorden vid den tiden. http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/03/27/article-0-1257F7FD000005DC-170_468x286.jpg

Man misstänker att två personer blev mördade, på grund av strykmärkena på deras hals. Allt kan räknas som mord, istället för självmord…

De hade packat en väska, som genom ID-kort, och hade gjort en video, som de skickade till en före detta sektmedlem. Tydligen hade de tagit en överdos av fenobarbital blandat med vodka, och drog en plastpåse över deras egna huvuden. Detta var den en enkel biljett till ”The Kingdom ofHeaven” nivån ovanför Människa.Svensk översättning av beskrivningen sektmedlemmarna fick, då de skulle begå självmord: 
”Ta den lilla förpackningen med pudding eller äppelsås och ät några teskedar. Häll i medicinen och rör om. Ät det ganska snabbt och drick sedan vodkan. Lägg dig sedan ner och vila tyst.

Filmerna handlade intervjuar med sektmedlemmar som förekommar i par. Två medlemmar berättade detta att de ser fram emot detta. Detta fanns ingen undergång humör, det såg mer ut som träd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Hemsidans Namn -> Heaven´s Gate Textens författare -> Do Länken till det materialet -> http://heavensgate.com/misc/intro.htm Hemsidans namn -> Mimersbrunn Länken till materialet -> http://www.mimersbrunn.se/Heavens_gate_12176.htm Mimmersbrunn: http://www.mimersbrunn.se/Heavens_gate_12176.htm Hemsidans namn -> SkepticReport Länken till materialet-> http://www.skepticreport.com/sr/?p=340 SkepticReport: http://www.skepticreport.com/sr/?p=340 Hemsidans namn -> Wikipedia Länken till det materialet-> http://sv.wikipedia.org/wiki/Heaven%27s_Gate_(religi%C3%B6s_grupp) Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Heaven%27s_Gate_(religi%C3%B6s_grupp) Hemsidans namn -> Youtube Klippetsnamn -> Heaven´s gate cult inside story full documentary Länken till klippet -> https://www.youtube.com/watch?v=FBTLThA0wOw Youtube, Heavens gate cult inside story full documentary https://www.youtube.com/watch?v=FBTLThA0wOw

Kommentera arbetet: Heavens gate

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-05-11]   Heavens gate
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59824 [2020-08-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×