Jehovas/Plymouth/Moon

1898 visningar
uppladdat: 2016-04-03
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jehovas vittnen


Jehovas vittnen är en väldigt väldigt spridd religion och finns i stora delar av världen, det uppskattade antalet vittnen är 6,5 miljoner i världen. Här i Sverige finns det ungefär 20 000. Sekten startades kring 1800 i USA och det var inte fören 1931 som de började att kalla sig själva för Jehovas vittnen. Deras heliga byggnad kallas för rikets sal och deras heliga bok är bibeln. Vissa säger att Jehovas vittnen har en kristen inriktning men det är på många punkter som deras uppfattningar och tankesätt skiljer sig från kristendomen.


R ikets sal ser ut som en aula, och eftersom att det inte präster inom sekten så sitter den som håller tal i en talarstol längst fram. De som leder mötena är de äldre församlingsmedlemmarna. Man sjunger men inga psalmer, diskuterar gud.

Som Jehovas vittne så har man en skyldighet att sprida vidare sin tro till andra människor. Vid några av mötena så får man lära sig hur man sprider vidare budskapet på bästa sätt. Det vanligaste sättet är att de går från hus till hus och knackar dörr för att värva medlemmarna.


Jehovas vittnen väntar på Harmagedon, dagen då jorden går under. Då får 144 000 själar följa med gud upp till himlen och resten av vittnena kommer att få leva i ett paradis på jorden. De vittnena som har levt sitt liv rättfärdigt men har dött innan Harmagedon har inträffat kommer att återuppstå. Deras kroppar dör men själen återuppstår dagen då jorden går under. De som inte lever enligt vittnena dör helt och hållet.


Den som grundade Jehovas vittnen heter Charles Taze Russel, han var en amerikan och föddes år 1852. Det som ledde honom till religion var hans väldigt religiösa föräldrar. Han höll dock inte med kristendomen om treenighetsläran, fadern , sonen och den heliga anden. Efter mycket studerande kom han på att kristendomen hade många påståenden som han inte alls tyckte stämde med bibeln så han började leva sitt liv efter så som han tyckte var rätt, och skapade ett sorts sällskap som han kallade för vakttornet. Rörelsen fick fler och fler anhängare och växte.


De ser det som att människan är beroende utav gud och klarar sig inte utan honom. Gud styr inte varje persons liv utan det är upp till varje människa att leva enligt bibeln och allt som står där i om att vara en god människa. Som i många andra sekter så ses mannen som ''huvudpersonen'', hans uppgift är att arbeta hårt och försörja familjen med mat och kläder.

De följer ju såklart vissa regler, jag har valt några nämnvärda som jag tycker är viktiga att veta. Det första är att homosexualitet är strängt förbjudet, de menar att homosexualitet är en sjukdom som inte accepteras och anser att den kristna kyrkan gör fel när de viger ett homosexuellt par i guds namn.

Vittnena har stor respekt för alla liv och är därmed emot abort. Livet är heligt och att avbryta en graviditet med mening är inte rätt. Det spelar ingen roll om kvinnan blev våldtagen för att man kan inte hata ett liv, barnet har inte gjort något fel.
Ett annat förbud som de har är att blodtransfusioner är strängt förbjudna. Blodet tillhör själen och det är inte menat att den ska blandas med någon annans själ.


Mina egna åsikter om Jehovas vittnen är att jag tycker att det är en alldeles för sträng sekt. Jag tycker att det är väldigt egoistiskt att föda ett barn inom Jehovas vittnen att man inte är beredd att själv gå ur sekten om barnet inte håller med tron. Att först tvinga ens barn att växa upp som ett vittne, och sen om det barnet inte vill leva enligt deras regler så avbryter familjen all kontakt. Det är så egoistiskt att bryta all kontakt med barnet, isåfall ska man inte skaffa barn från början enligt mig. Man lämnar sitt barn helt ensam och låter inte någon ha kontakt med hen.

Jag anser också att religioner som inte kan acceptera andra människor, då sex innan äktenskap och homosexualitet bland annat anses som dödssynder inte är bra för samhället då dagens samhälle är väldigt utspritt och allsidigt och deras förakt mot dessa skillnader skapar ett samhälle med hårda linjer emellan. Acceptans och samarbete trycks iväg och det är inte bra för samhället.

Vissa saker är även helt ologiska för mig. 144 000 vittnen får hänga med upp till himlen efter Harmageddon. Jorden kommer att gå under och resten av vittnena lever i ett paradis på jorden. När jorden gått under???

 

Tycker också att de sätter religionen före familjen ibland. Skulle tillexempel ett pars dotter ligga på operationsbordet döende och det enda som kan rädda hennes liv är att transferera blod till henne, de skulle inte göra det. De skulle låta henne dö men det anser det som rätt. Det tycker jag är extremt fel.

Moon-rörelsen

Moon rörelsen är en nyreligiös organisation som grundades 1 maj 1954 i Sydkorea. Grundaren heter Sun Myung Moon och han säger att det är han som är Messias. Han dog vid 92 års ålder, 2012. Han föddes 1920.På påskdagen 1935, fick han en en vision av Jesus som sa åt Moon att färdigställa Guds rike, han skulle avsluta Jesus mission.

Inom moon-rörelsen handlar det mycket om att sätta familjen i första hand. Familjen är nyckeln till allt man strävar efter och det är nyckeln till lycka. Det viktigaste för en förälder inom moon-rörelsen är att älska och ta hand om sitt barn. Moon-rörelsen strävar efter att återskapa den traditionella familjesynen mellan endast en man och en kvinna. Alltså ser de homosexuella (till allas förvåning) på ett negativt sätt. Är man homosexuell så är det för att en förfäder har gjort något fel i sitt liv eller begått synder osv. Samma sak med cancer, det beror helt på förfädernas handlingar. Moon-rörelsens främsta uppdrag är att skapa världsfred.

D eras heliga skrift är bibeln och de säger att även om den är tusentals år gammal så är den fortfarande relevant.
Moon-rörelsens anhängare, moonies finns lite överallt i världen men främst så bor de i Asien. Allra flest anhängare bor i Sydkorea. I Sverige så finns det bara ett hundratal medlemmar. Något som alla moonies har gemensamt är deras sakrament, massbröllop. Själva Moon och sedan Moon-rörelsen väljer ut en partner till dig som du ska gifta sig. Själva bröllopet har man för att återskapa jorden så som gud ville att världen ska vara, med kärlek och mellan en man och en kvinna. Precis innan vigseln får du reda på vem du kommer att gifta dig med, meningen är sedan att man ska flytta ihop, låta kärleken växa och skaffa barn.

Som en ny medlem inom moon-rörelsen så ska man arbeta hon Moon i 10 år, och detta göra man utan lön. Det enda som man får pengar till är för att kunna äta. Det vanligaste arbetet som många får är att gå ut och sälja tavlor på Moon, alla pengar går till rörelsen och till Moon han själv. Som ny medlem får du också en person som ska hänga med dig 24 timmar om dygnet för att kontrollera så att du lever enligt Moon. Många tidigare anhängare har också berättat att all tid ska inte längre riktas åt en själv, all egentid man har skall gå åt till Moon. Många anhängare som bor på andra platser än i Sydkorea brukar flytta dit för att känna sig mer som en medlem inom rörelsen och komma närmare de som valt samma väg.


Något som är annorlunda gentemot många andra religioner är att män och kvinnor har lika mycket värde, de har inga regler på att kvinnor till exempel inte får predika som i Plymouth bröderna och Jehovas. Det ena könet kan inte ersätta det andra och de anser inte att något kön är bättre på att göra olika saker. Eftersom att gud skapade världen med både hon-kön och han-kön så är gud en två-könad varelse, därför så är de värda exakt lika mycket och är kapabla till att göra samma saker. De anser själva att alla religioner är uppbyggda på samma sätt, det som har skiljt religionerna åt är deras traditioner och kultur.


Fördelar med att ingå i moon-rörelsen är att få en partner utvald till dig själv, vissa kan se det som en fördel och vissa ser det som en nackdel. En annan positiv sak är att religionen strävar efter världsfred och det är på tok för lite religioner som prioriterar världsfred. Eftersom att anhängarna har blivit så totalt hjärntvättade så begår de inga brott, och de som gör det blir uteslutna ifrån rörelsen.

Nackdelen med ett medlemskap är att man blir totalt hjärntvättad, all inkomst man får går rakt till Moon och man får inte längre egentid. Ens liv blir kontrollerad på varje punkt och de som inte har samma åsikter som resten av medlemmarna blir också uteslutna från gruppen. Moon-rörelsen bidrar även till förtrycket mot homosexualitet precis som många andra religioner.

Jag tycker att religionen är allt för strikt och hjärntvättar totalt människor, gör dem till maskiner som lyder order gör så att de inte kan ha egna åsikter eller tankar. Hade man sparkat ut en moonie som varit medlem i hela sitt liv så hade de inte kunnat klara sig själva för att världen utanför är så pass olik.

Jag tycker att de är lite dubbelmoraliska då de säger att homosexualitet är fel, men att familjen är viktigast. Får man då till exempel en lesbisk dotter, vad gör man då? Deras uppgift är att älska och ta hand om henne, men att hon attraheras av kvinnor gör henne till en syndig människa? Det är något jag har svårt att förstå.


 

Plymouthbröderna

Kristna Kyrkan Plymouthbröderna är en Kristen gemenskap grundad på Bibeln som Guds Ord. Vi är menade till att leva ett rätt liv enligt Bibelns anvisningar. Bibeln är i grund och botten det man utgår ifrån, det är guds sanna ord som ger vägledning för alla delar av våra liv.

Plymouthbröderna är ett kristet trossamfund som har drygt en halv miljon anhängare runt om i världen. Den grundades år 1829 i Irland genom att man ville ha sällskapliga bibelstudier, detta eskalerade sedan och fick fler och fler anhängare. Vi har anhängare i Sverige, till och med i Ljungby så finns en ganska nybyggd kyrka. Den är uppbygg på samma sätt som allas plymouth-bröders kyrkor är över hela världen. Bänkarna är rundade för att man ska lägga fokuset in i mitten till den som predikar. Männen sitter närmast cirkeln och kvinnorna får sitta på bänkarna längst bak.

Eftersom att alla bröder bara får bo med andra bröder så kan man inte säga att det är en spridd religion trots att alla får bli medlemmar när de vill.

Kvinnorollerna är lite annorlunda från mannens roll som i många andra religiösa samfund. En kvinna måste alltid bära kjol vid offentliga platser och i kyrkan måste hon bära en huvudduk. Den behöver dock inte täcka hela hennes hår. Håret ska inte heller klippas och det är inte vanligt att man går med väldigt mycket smink inom plymouth-rörelsen. De menar på att gud skapade de på ett sätt och han vill inte att man ska ändra på det för att gud gör inga misstag. Kvinnorna får inte predika i kyrkan utan det enda hon får göra är att ropa ett psalm nummer som ska sjungas. Vill hon införa någonting till kyrkan så ska det gå genom mannen som sedan för in det till kyrkan, hon kan alltså inte gå direkt till prästen.

Mannens roll är att predika och försörja sin familj. Han behöver inte bära någon speciell typ av kläder, men att bära kjol anses vara kvinnligt och ifall en man skulle bära kjol till kyrkan till exempel så skulle han blivit hemskickad.

Det officiella språket inom rörelsen är engelska och det är väldigt många som pratar engelska hemma även om de är födda i Sverige och har Sverige som modersmål. Vem som helst kan gå med i rörelsen, bara man är villigt att leva sitt liv enligt deras regler och ge sitt liv till gud.

De som har anslutit sig till rörelsen måste följa vissa regler, bland annat får de inte:

  • Se på TV, lyssna på radio

  • Läsa vid universitet

  • Kandidera eller rösta i politiska val

  • Ta livförsäkring

  • Bära vapen

  • Delta i fackförening, yrkesförening eller någon grupp som omfattar icke-medlemmar av kyrkan.

  • Bo i samma hus som eller äta mat tillsammans med icke-medlemmar

Eftersom att de inte får surfa på internet, se på TV eller lyssna på radio gör de att deras religion eller sekt är en väldigt stängd och därför så kan det vara svårt att hitta fakta att skriva.

En medlem som lämnar samfundet blir totalt utesluten och får inte längre ha någon kontakt med sin familj eller vänner.

 

Även här tycker jag att rörelsen har på tok för strikta regler för att fungera, för att göra alla lyckliga. Jag menar, lämnar man rörelsen så har du inte längre några som du kan prata med utan måste börja om hela ditt liv ifrån början om man inser att man inte vill leva enligt reglerna längre.

 

Att kvinnan inte får använda sig utav några preventivmedel bidrar även till ett stort förtryck mot henne eftersom att det är hon som ska bära barnet i 9 månader. Om hon skulle vilja skydda sig mot graviditet så kan hon inte göra det och hon är antagligen så rädd för att säga det till sin man så hon sätter hans åsikter och vilja framför hennes egen. Det är aldrig bra.

 

Fördelen med att tillhöra Plymouth är att man alltid har någon vid ens sida om man väljer att stanna kvar, man har sin egna trygghet i kyrkan.


Nackdelar är att man inte kan välja själv vad man vill göra bland många områden, tex graviditet, ha kontakt med en icke-medlem och att lämna sekten osv.

 Likheter

Dessa tre livsåskådningarna har en del saker gemensamt. Det första som jag har tänkt på är att de alla tre har väldigt strikta regler, lämnar du rörelsen eller går emot reglerna inom den så blir du totalt utesluten ifrån familjen. De får inte ha kontakt med en förbrytare.


En likhet mellan Plymouth och Jehovas vittnen är att mannen anses att vara den som ska försörja familjen. Det är han som predikar och det är mannen som är huvudpersonen inom sekten.


En annan likhet mellan alla de tre livsåskådningarna är deras syn på homosexualitet, det har de även gemensamt med flera andra stora religioner. Homofobin finns även i Kristendomen men där finns även de som accepterar samkönade äktenskap, samma sak inom islam men majoriteten är emot samkönade äktenskap.


En likhet inom Plymouth och Jehovas vittnena är att båda är två kristna religiösa samfund. Båda religionerna grundar sig på kristendomens bibeltexter, predikningar, psalmer och så vidare. De grundar sig på kristendomen men håller inte med om många punkter och väljer därför att leva sitt liv enligt deras tro.Plymouth och Jehovas har flest likheter och är inte så speciellt lika Moon-rörelsens tankesätt. De har även många likheter på deras levnadsregler och syn på livet. Tex inte använda preventivmedel och man får inte ta emot blod ifrån någon annan.


...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jehovas/Plymouth/Moon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Moa Johansson [2016-04-03]   Jehovas/Plymouth/Moon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59772 [2019-08-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×