Matens väg genom kroppen

4 röster
7244 visningar
uppladdat: 2016-04-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
  • Maten sönderdelas av tänderna i munnen när man tuggar, och det är en mekanisk sönderdelning. Tungan blandar maten med salv som spottkörtlarna( öronspottkörteln, underkäkssppttkörteln och tungspottkörteln) tiilverkar. Tungan flyttar runt maten för att tänderna ska kunna sönderdela allt. Ett enzym i saliven som heter Amylas börjar sönderdelningen av stärkelse som är en fom av kolhydrater. 
  • När man sväljer maten så kommer den till svalget. I slutet på svalget sitter struplocket som ser till att maten inte kommer ner till lungorna via luftstrupen istället för matstrupen. För att maten ska inte pressas upp i näsan lyfts gomseglet uppåt och bakåt samtidigt med sväljning. Struplocket lägger sig som ett skyddande lock över struphuvudet. Maten passerar matstrupen med hjälp av muskler i matstrupen, och kommer ner till övre munnen ( första öppningen av magsäcken) och sedan till magsäcken. Övre munnen hindrar maten från att åka upp igen. under helavägen till magsäcken fortsätter enzymerna från saliven att bryta ner födan.
  • Magsäckens slemhinna innehåller körtlar som tillverkar magsaft, som hjälper till med att bryta ner födan. Mgsaften består bland annat av saltsyra som gör maginnehållet mycket surt. Den sua miljön förstör de flesta bakterier som har följt med maten. Magsaften innehåller även enzymer som behövs för att maten ska brytas ner ytterligare bland annat enzymet pepsin som sönderdelar protin. Maten knådas i magen och proteinet med hjälp av pepsin sönderdelas till kortare kedjor. sedan så hjälper den nedre magmunnen ( andra öppningen av magsäcken) ut lite mat i taget till den första delen av tunntarmen som är  tolvfingertarmen. 
  • I tolvfingertarmen tillförs galla från levern och gallblåsa (för att finfördela fettet ),samt bukspott från bukspottkörteln ( för att fortsätta nedbrytning av maten). 
  • Från tolvfingertarmen färdas maten till tunntarmen. I tunntarmen börjar en hel del näringsämnen att tas upp. I hela tunntarmen finns det tarmludd som suger upp närkning. I tarmluddet finns det blod-lymfkärl som tar upp näringsämnena och fraktar dem till levern och där lagras de till kommande behov. Lymfkärl tar hand om sönderdelad fett och blodkärl tar hand om sönderdelade protein( aminosyror) och stärkelse (druvsocker). 
  • Efter tunntarmen kommer maten till tjocktarmen som tar upp vattnet som finns i maten och andra vätskor så att avföringen får en fastare konsistens. När tarmen fyllts till en viss utspänningsgrad i den nedersta delen uppstårtränningar och pressas slutligen avföring ut genom ändtarmen.  Vföringen är ospjälkade mat , vatten, döda celler och bakterier som kroppen inte behöver.

 

Kolhydrater: börjar brytas ner i munhålan med hjälp av enzymet amylas som finns i saliven. Nedbrytningen fortsätter i magsäcken. När maten passerar genom 12fingertarmen tillförs mer amylas från bukspottkörteln. Kolhydraterna är helt nedbrytna när de når tunntarmen alltså de är enkla sockerarter (druvsocker) och sugs då upp av blodet och för vidare transport till levern. Där lagras de för kommande behov.

Protein: börjar brytas ner i magsäcken med hjälp av enzymer som finns i magsaften, den långa proteinkedjan delar på sig till små delar. När maten passerar genom 12fingertarmen tillförs enzymer från bukspott och bryts proteinerna ner till aminosyror, som sedan sugs upp av blodkärl i tunntarmen. Och sedan transporteras till levern för att användas som byggnadsmaterial i kroppen. aminosyror ingår ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Matens väg genom kroppen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-04-01]   Matens väg genom kroppen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59770 [2021-03-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×