Jämnförelse, aboriginerna och yoruba

1670 visningar
uppladdat: 2015-11-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Av Jasmine Wretljung

 

‘’Jag har valt att göra en jämförelse mellan auboriginerna och yoruba folket, de fångade mitt intresse. Jag har sökt runt en hel del. Att få fram information om auboriginerna var inte så jätte svårt till skillnad från yoruba som har varit väldigt tidskrävande och förvirrande. Jag har gjort så gott jag kan för att kunna jämföra dessa två naturreligioner som man hittar i Afrika (yoruba) samt i Australien (auboriginerna). Auboriginernas naturreligion är en av de mest äldsta religionerna som finns och är väldigt intressant. De sägs ha funnits och bott i Australien sedan människan kom till. Budskapet yoruba folket har är att livet på jorden är lyckligt och att det är en stor gåva att få bo här, att leva rättvist och gott leder till mycket pengar, många barn och ett långt liv, något viktigt hos dem är harmoni och helhet samt deras symbol som som symboliserar världen, två kluvna kallebasshalvor som är olikfärgade lagde mot varandra. Ett talesätt för denna symbol kan vara ‘’lika men ändå olika’’. Jag har inte velat gå in för djupt i denna text eftersom den då kunnat bli väldigt lång och invecklad. Mitt syfte var att jämföra och ge fakta på ytan. Att en del viktiga moment eller delar i religionerna inte har nämnts är på grund av att jag ville få fram så lite djupgående fakta om religionerna, utan skillnaderna precis som läraren bad om. Denna text är skriven för den som har kunskap som religionerna och endast vill få fram skillnaderna i en sammahängande text. Jag har inte nämnt eller direkt påpekat vad det är jag jämför i texten heller utan har tagit fram skillnaderna i helhet. Jag har besvarat dessa frågeställningar som står i uppgiften, dock får man leta efter svaren i texten då de är utspridda och inte direkt påpekade.’’ - Jasmine Wretljung Sheikh

 

Auboriginerna tror på existensen utav drömvarelser (förfädernas andevarelser), dessa formade världen och i samband med att människan skulle bo på jorden skapades dem. Jorden var från början platt, kal och öde, där man kan säga att himmeln var som en kupa ovanför. Sedan buktade jorden och sprack, där under vilade drömvarelserna som kom ut från jorden. De kunde förvandla sig till ett djur, samt att de liknade människor, de lärde oss människor hur vi skulle jaga, göra redskap och vilka ceremonier som pojkarna skulle genomgå för att bli vuxna. Denna tid kallas för drömtiden, sedan blev drömvarelserna trötta och blev avbildningar på bergväggar, klippor, vissa sjönk ner i sjöar. Hädanefter har livskraften från dem stannat, denna kraft kan ge liv men det är människans uppgift att locka fram den genom heliga riter vid platsen eller förnya förfädernas klippmålningar. Deras tro utgår ifrån att de inte äger jorden - jorden äger dem. Det finns inget ägande hos dem.

 

Yoruba tror på att världen var ett stort hav och himmelsguden Olodumare skapade en hög palm som hans två söner sändes ner på Obatala och Oduduwa. Obatala blev nedsövd av palmens söta saven från palmen och brodern klättrade ner mot palmens rötter. Deras far skicka ner en väska till Oduduwa medan Obatala fick en kameleont och en höna. I väskan fann de sand och svart mylla som ströddes ut, då börja hönan hoppa och sprätta runt på den svarta myllan medan kameleonten började gå försiktigt på sanden. Så skapades land, därefter sände fadern en fru åt Oduduwa, vid namn Aji. Hon fick med sig kalmariansnäckor för affärer, säd för odling och tre järnstänger för smidesjobb, hackor och bestick. De fick en son Oranyan, han blev kungariket yorubas härskare, och levde ett gott liv. Han var en duktig krigare, hade många hästar och försvarade landet mot fiender. När han blev äldre drog han sig undan till en grotta, det sägs att han aldrig dog. Han kom tillbaka när landet behövde honom.

Enligt yoruba är vi omgivna av en osynlig dimension och befolkad av tre sorters andevarelser, dessa är gudar, förfäder och andra andevarelser. Enligt deras mytologi finns det andebarn även kallad abiku, andebarn existerar i ett ständigt återkommande cykel av liv, död och återfödelse. Nu har de påverkats av kristendomen och islam och tror nu på två dödriken, ett gott och ett ont. Förut trodde de på återfödelse.

 

Här ser man en stor skillnad på dessa två religioners tro, auboriginerna tror på drömvarelser, frågan är där om man kan anse drömvarelser vara gudar eller om de inte räknas som något sådant. Jag tror faktiskt inte man kan anse de vara gudar, utan de anses vara förfäder, andar. Inom yoruba har vi klart och tydligt fått fram att det var tack vare en gud vid namn Olodumare och hans söner som världen skapades. Deras skapelseberättelser (mytologier) skiljs åt.

 

När det kommer till riter har de båda ritualiska danser, Yoruba dansar runt symboler, som ex, blod, inälvor från höns och heliga örter. Dessa symboler ska underlätta olika saker som tynger en, i detta fallet stress, ilska och arrogans. Inom yoruba offrar man till gudarna, ett annat tillfälle då man offrar till gudarna är när en person gått bort, man offrar då en get vid den plats liket tvättades därefter fortsätter man med danser. Auboriginerna har också ritualiska danser när man vill få kontakt med förfäderna, då målar de sig själva med mönster drömtidsvarelserna lämnade kvar på exempel bergsväggarna, under dansen upplever de en extas, vilket innebär att de gått utom sig själva. Dessa danser utövar man för att locka fram livskraften till jorden från drömvarelserna, denna livskraft ger liv till växter, att djuren växer och blir befruktade man kan säga att livskraften ger liv till naturen. Männen får inte se kvinnornas ceremonier och tvärtom. Något kvinnorna inte får göra är att spela didgeridoo, det är ett blåsinstrument.

 

För dessa två religioner är deras gudar och förfäder mycket viktiga då det är dem de ska vända sig till. Yoruba folket anser att man själv väljer sitt eget öde, det är aldrig synd om en annan människa som har det mindre bra, detta bestämmer människan själv genom handlingar och liknande. Alla svarar för sitt eget öde. Hos auboriginerna är varje folkgrupp bunden till drömvarelserna genom namn och liknande, detsamma är ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://naturreligion.kunskaper.nu/#auboriginerna https://sv.wikipedia.org/wiki/Yoruba_(religion) http://www.halkjaer.se/latinamerika/afrikanska-riter/

Kommentera arbetet: Jämnförelse, aboriginerna och yoruba

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2015-11-03]   Jämnförelse, aboriginerna och yoruba
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59663 [2020-08-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×