Drottning Kristina

2162 visningar
uppladdat: 2015-10-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Drottning Kristina föddes 8 december 1626 i Stockholm, hon levde under stormaktstiden och renässansen. Hon var Gustav II Adolfs och Maria Elenora av Bradenburgs dotter.

Kristina var Gustav II Adolfs enda barn, medan Maria Elenora hade tre andra barn innan.

När Gustav II Adolf stupade i Lützen var Kristina bara 6 år gammal. Men eftersom att Kristina var för liten för att styra hela Sverige, så bildades en förmyndarregering/riksstyrelse med Axel Oxenstierna som rikskansler som tog hand om Sverige och kungarriket. När Kristina var 18 år, 8 december 1644, övertog hon riksstyrelsen. Men hon kröntes inte till drottning förrän 20 oktober 1650.

 

Drottning Kristina regerade som drottning i Sverige från 1632 till 1654. Kristina är den enda kvinnliga regenten i den moderna svenska monarkin. Vilket betyder att hon var en stor förebild för många kvinnor under renässansen. Som drottning ställdes hon inför många påfrestningar, särskilt inom Sveriges ekonomi. Specifikt påfrestningar mellan bönder, adeln och prästerna. De var stora problem med stånden innan hon kom till makten och under hon var i makten, som var betraktade som omöjliga att lösa för henne. Kristina hade många starka åsikter och styrde och bestämde på det sättet hon ville. Många tyckte att hon styrde orättvist mot bönderna och gynnade adeln mer. Men det var olika tankar om det.

 

Drottning Kristina hade många intressen hon höll på med under tiden som drottning.  Hon hade stora intressen för politik, men också intresse för konst och vetenskap.

Eftersom att hon hade sådan stor passion för konst vetenskap, så samlade Kristina på böcker, handskrifter och olika sorters konstverk. Många trodde att Kristina skulle lägga tid på att hitta en man att gifta sig med, men hon visste att om hon gifte sig med en man så skulle hennes höga maktposition gå i miste. Dock var hon förtjust i många män, även fast hon aldrig gifte sig. På den tiden var det ytterst ovanligt och konstigt att aldrig gifta sig.

 

Den 6 juni 1654 abdikerade Kristina tronen till sin tronföljare och kusin Karl X Gustav som kröntes samma dag som Kristina avgick. Kristinas anledning till att hon avsade tronen var på grund av att hon ville leva som katolik och inte som protestant som man gör i Kristendomen i Sverige. Det var många som blev chockerade och förbittrade över denna händelse, eftersom att det var så ovanligt och konstigt på den tiden.

 

 

Hon flyttade i hemlighet till Bryssel, med sen officiellt till Innsbruck. Inte långt efter så gjorde hon intåg i Rom och flyttade dit. I Rom var hon aktiv som katolik, men hon var också aktiv inom många andra saker. Aktiv inom kultur, men också aktiv inom politik och hade många olika åsikter. Inom kulturlivet var hon generös mot konstnärer och vetenskapsmän. Hon ägde ett eget bibliotek och en egen teater. Hon var aktiv inom ledningen inom den katolska kyrkan med många åsikter. Men hon hade problem med sin egen ekonomi nere i Rom, så hon bestämde sig för att åka till Frankrike och medverka med en hemlig plan med kardinal Mazarin i Frankrike. Planen var att hon skulle gifta sig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Wikipedia, nationalencyklopedin, so-rummet

Kommentera arbetet: Drottning Kristina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-10-27

    Språket är undermåligt. Varför har du inte med Axel Oxenstjierna som i princip var den som styrde landet, VAR ÄR REFERENSERNA

Källhänvisning

Inactive member [2015-10-21]   Drottning Kristina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59654 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×