Kost och prestation

2 röster
8062 visningar
uppladdat: 2006-04-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Energibalansen
Energibehovet är uppdelat i två olika delar, basalomsättning och energiomsättning. Inom idrotten arbetar vi med energiomsättningen. Energiomsättningen fungerar som ekonomi. Det ska alltid gå jämt ut. Om jag äter en måltid så ska det motsvara de energiutgifter som min aktivitet kräver. Om det inte gör det så kommer jag att förlora vikt och om jag äter mer än det jag spenderar så går jag upp i vikt.

Vad händer om man inte äter eller respektive äter fel?
Om man inte äter under en längre tid så säger kroppen ifrån. Det börjar med att man känner hunger och magen kurrar. Sedan sjunker blodsockret och man blir trött och hängig. Om man tränar i detta tillstånd så har kroppen ingen energi att hämta från magen. Och den börjar hämta från våra depåer. Dessa depåer är främst fettdepåerna och sedan sist tar den från de lagrade proteinerna. Träning på detta sätt gör heller inte att muskelstyrkan ökar eftersom musklerna måste ha ny energi för att bygga upp de nedbrutna muskelfibrerna. Om man äter fel så bygger kroppen inte heller upp några muskler. Därför då får kroppen inte de ämnen den behöver för att bygga upp musklerna.

Vad påverkar energibehovet?
Åldern har betydelse också könet inverkar. En person som är bodybildare och en innebandy spelare har inte samma behov av energi eftersom bodybildaren har så mycket större muskelmassa som behöver underhållas. Även intensitet och rörelseutslagen har stor betydelse. Med rörelseutslag menas om jag t.ex. ligger och sover eller spelar fotboll.

Planering
Att planera sin träning är viktigt men att planera sin kost är precis lika viktigt. Detta glömmer tyvärr många eller bara struntar i det. Maten ligger till grund för all muskeluppbyggnad. Att planera så att man får i sig maten under rätt tidpunkt är också viktigt. Genom att äta rätt ökar ju också din prestations förmåga. Man ska lära sig hur man ska ladda upp inför tävling, att man måste fylla på glykogen förråden och att uppladdningen helst ska börja 3-4 dagar innan. Också efter träning/tävling är mat viktigt för återhämtningen. Vilan är något som många ungdomar slarvar med. man ska i genomsnitt sova 8 timmar per natt. Man ska låta musklerna vila i 48 timmar innan man tränar dem igen och däremellan ska man äta rätt och vila sig ordentligt. Man måste också planera in studier och arbete om man har det.

Psyket
Det är inte bara det fysiska som inverkar på resultat utan också mentaliteten. Om man tänker positivt eller negativt har väldigt stor betydelse. Ifall vi ska spela en match med laget och stämningen är dålig så sjunker genast prestationsförmågan. När vi spelar som bäst så skulle vi kunna slå vilket lag som helst. Ett exempel på Psyke är när vi var uppe i Sävsjö och spelade gruppspel i SM. Vi hade otroligt bra stämning i omklädningsrummet. När matchen sen drog igång och motståndarna både hann göra ett noll och två noll. Det är i dem lägena man måste ha bra stämning. Det brukar vara så att i dem lägena så deppar några ihop och vi spelar inte alls bra men den dagen kunde inget stoppa oss från att vinna matchen. Vi släppte inte in ett mål efter det. Vi gjorde sex och vann matchen med 6-2. Allt detta psyke hänger ihop med självförtroendet. Om där skulle vara någon som har dåligt självförtroende en tid så kan laget lätt hjälpa denna person upp igen. När m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kost och prestation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-02]   Kost och prestation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5964 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×