Gullivers resor

2414 visningar
uppladdat: 2013-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Boken Gullivers resor är skriven av den irländska författaren Jonathan Swift. Han skrev den under en epok vid namn upplysningen. Denna epok varade under den andra halvan av 1700-talet. Då var det tron på individens eget förnuft och dess egen förmåga som värderades högt. Denna satir är publicerad i samma veva som Swifts uppsats, Ett anspråkslöst förslag (A modest proposal). Detta var en provocerande och ironisk skrift som gick ut på att man skulle förstå att det fattiga irländska folket behövde hjälp. Han ville få engelsmännen att förstå och skydda sitt land mot de kriser som hade uppstått på Irland bland de fattiga och knappt mot de rika. Han skriver även ett groteskt förslag som går ut på att, barnen till fattiga föräldrar på Irland ska säljas till rika familjer som mat. Detta för att de fattiga ska få pengar och överleva. Otroligt motbjudande, men nog så effektivt.

Swift berättar också om en politisk skildring inom hovfolket i Lilliput som bråkar om man ska ha höga eller låga klackar på skorna. Det finns två olika partier, Tramecksan och Slamecksam, som är uppkallade efter höga och låga klackar som slåss om makten. Det är en så viktig punkt så folk från olika partier varken pratar eller umgås med varandra. Den nuvarande kejsaren är då en man vars skor har låga klackar. Problemet är att den nuvarande kronprinsen bär något åt det hög klackade hållet

Den dåvarande Engelska politiken förlöjligas också då han berättar om hur man får en plats inom de politiska i Lilliputt. Detta sker genom en lindansar tävling där man går ut på en lina och den som hoppar högst får välja sin post. ”När något högre ämbete blir ledigt antingen till följd av dödsfall eller onåd (vilket senare ofta inträffar) vänder sig fem eller sex av dessa aspiranter med en petition till kejsaren att få förströ hans majestät och hov med en uppvisning i lindansning, och den som då hoppar högst erhåller ämbetet. Det händer ofta, att själva ministrarna befalles att visa sin skicklighet för att övertyga kejsaren, att de ej glömt konsten.

Straffen ifall man bryter mot lagarna i Lilleputt är oerhört stränga, i de flesta fall blir man d&ou...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gullivers resor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-05-05]   Gullivers resor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59248 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×