Trendigt, trendigt - Svenskatext

1066 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Trendigt, trendigt av Ebba Fransson

Är det trendigt att vara sig själv? Jo, mycket talar faktiskt för att det är det. Alltfler stilar respekteras idag, och valmöjligheterna för vad man till exempel ska klä på sig, lyssna på eller utbilda sig till är fler än någonsin. Att sticka ut från mängden genom att exempelvis klä sig annorlunda betraktas idag snarare som coolt och inspirerande än konstigt och "fel". Det är dock fortfarande mycket snack om rådande trender, inom flera områden. Intresset för trender finns absolut kvar, trots att acceptansen har utvidgats.

Mat är ett exempel på ett område där trenderna har förnyats och blivit internationella. Den klassiska husmanskosten är på väg ut, och det är istället trendigare än någonsin att äta mat från andra världsdelar och kulturer. Kinesisk, thailändsk, mexikansk och italiensk mat, för att bara nämna några, är mycket populärt i stora delar av världen.

Inom arbetsliv går vi alltmer mot ett individualistiskt synsätt. Karriären får en allt större betydelse, och det har blivit vanligt och mer accepterat att "gå sin egen väg" genom att exempelvis starta ett eget företag, eller göra något helt annat än sina föräldrar. Det västerländska samhället uppmanar oss snarare till att ge oss ut i arbetslivet, skaffa en fin utbildning och en lyckad karriär, än att satsa mer på familjelivet och kanske bli hemmafru.

Vad gäller resor har trenden dock inte förnyats avsevärt. Vi svenskar har alltid älskat att åka på solsemestrar, till bland annat Gran Canaria eller Mallorca. En skillnad kan dock vara att vi nu vill åka längre bort, till länder som Thailand eller Sydafrika. Det gör att en veckas resa blir för kort, och många väljer att stanna betydligt längre. Detta kommer med all sannolikhet att fortsätta vara populärt, så länge växthuseffekten inte höjer vår medeltemperatur allt för mycket. Det kan också snart bli modernt att resa miljövänligt. Att resa kollektivt med buss eller tåg istället för flyg kommer säkerligen att bli trendigt om ett par år.

Musik, inredning och kläder har en gemensam nämnare - alltfler stilar respekteras. Inom inredning är second hand och 60-tal stort, samtidigt som bland annat minimalistiska hypermoderna trender är på stark framfart. Man får helt enkelt välja själv, vilken stil man tycker bäst om. Att blanda två stilar går givetvis också bra.

Musiken har inte präglats av några nya trender det senaste årtiondet. Istället har gamla trender kommit tillbaka. 1950- och -60-talen påminner oss mest om rock n roll, -70-talet om punk och -80- och -90-talen av disco. Men vad påminner 2000- och 2010-talen oss om? Allt detta, plus mycket mer. I princip alla musikstilar spelas aktivt idag, och att bara tillhöra en musik- och klädstil (som till exempel punkare, emos och hipphoppare gör) känns ganska omodernt. Även i musikens värld är det idag vanligt att blanda olika stilar. Vispop, folkmusikrock och hårdrocksopera är några exempel på nya begrepp på stilar inom musiken.

Sammanfattningsvis vill jag intyga att jag faktiskt tror att påståendet "Det är trendigt att vara sig själv" oftast stämmer. Acceptansen och ramarna för vad som uppfattas som "okej" av omvärlden blir bara bredare och bredare, och märkeshetsen som var så vanlig bland många tonårstjejer för några år sedan känns nu helt ute. I framtiden tror jag a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Egen kunskap

Kommentera arbetet: Trendigt, trendigt - Svenskatext

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Trendigt, trendigt - Svenskatext
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59217 [2018-11-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook