Ett öga rött. Bokanalys

27 röster
94404 visningar
uppladdat: 2013-03-12
Hanane Benouaden

Hanane Benouaden 41 år

Från
Poland, Maine
Utbildning
College : University of Southern Maine
Jobb
Rinkeby/Kista Stadsdelsförvaltningen
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hanane Benouaden

En bokanalys

"Ett öga rött" är en roman som inte endast riktat mot ungdomar som har en utländsk bakgrund, utan den är riktat till alla ungdomar som börjar känna utveckling av sin personlighet, tankar, känslor och mogenhet.

"Ett öga rött" är en roman som skrevs av Jonas Hassen Khemiri och handlar om en kille som heter Halim. Han är 15 år gammal, är född i Sverige med utländsk bakgrund och växte upp i Skärholmen. Halims föräldrar kommer från Marocko och har arabiska som modersmål. Halim lever en känslig period i sin ålder som den både råkat ut för sorg, ensamhet, utanförkänsla och döden på samma gång. Halim går i Högalidsskolan på Södermalm i Stockholm, och brukar umgås med en gammal tant "Dalarna" som hade arabisk bakgrund som honom. Dalarna hade en plan om revolution i Sverige, hon ville gärna befria invandrare av de så kallade rasismen, inåtvändhet och isolering. Och med integrationsplanen hävdar hon att Sverige kommer att så småningom utplåna alla invandrares etniska bakgrund, språk och kultur. En dag fick Halim en tjock skrivbok av henne, i sitt uppdrag som han fick av henne skulle han använda den för att skriva om knarkarkille på Plattan, men till slut använde Halim boken som en dagbok och skrev alla händelser som han upplevde dag efter dag.

Halims mamma blev mycket sjuk och dog efteråt, då hela världen blev förstört för honom. Halim kände sig mycket ensam och kunde inte glömma henne, han slutade vara duktig i skolan och vägrade att prata svenska. På grund av det bestämde Halims pappa att flytta från skärholmen till stan som i sin tur inte mådde heller bra efter frugans död. Halims pappa försökte hitta sitt sätt för att komma ut ur sorgen, han började parata bara svenska, titta på svenska kanaler, dricka mycket och bjuda grannar till middag. Han vill helt enkelt bli svensk. Medan Halim försökte att hitta annan mening med livet utan mammas ömhet, närhet och kärlek.

Halim tillbringade all sin tid med att snacka med Dalarna, han tror att hon är den enda person som förstår honom. I Halims nya skola slutade man med undervisning för hemspråket, när Halim tog reda på det blev han både arg och besviken. Arg på personalen i skolan och besviken på pappa som inte reagerade ett dugg. Halims pappa tyckte att Halim behöver inte kunna arabiska eftersom han bor i Sverige, han tyckte också att Halim inte har något behov av att lära sig arabiska överhuvudtaget. I en sådan kris har Hailm och pappan tappat kontak med varandra, de pratar knappt med varandra och det blir bara bråk så fort de diskuterar något med varandra. I allt det mörka i Halims ögon hittar han ändå den ljusa sidan som gjorde honom både kär och lycklig. Halim blev kär i en tuff tjej som hette Marit som kunde påverka hans liv starkt. En gång blev Marit och Halim bjudna på skolans fest, där blev Halims hjärta krossat när han fick syn på Marit och en annan kille satt runt hörna. Halim trodde att Marit skulle bli våldtagen av den killen, han försökte rädda henne genom ett stort bråk med andra killen. Men konsekvenserna av detta bråk som Halim inte räknade med, gjorde honom ännu besviken, arg och mera ledsen. Särskild när han fick utskällning av Marit som med sin egen vilja valde den andra killen.

I den nya miljön som Halim flyttade till och efter de nya händelserna och förändringar i sitt liv känner Halim sig utanför, ensam, isolerad och besviken. Då bestämmer han sig att hämnas genom en revolution.

I en sådan roman som "ett öga rött" skickar man ett viktigt budskap som kan vara en upplysning om hur en ung kille med utländsk bakgrund har svårt att anpassa sig till ett nytt land, ny kultur och nya traditioner. Boken tar upp Halim som en konkret exempel om hur man kan bli påverkad av den så kallad ryggsäcken. Trotts att Halim är uppväxt här, är han fortfarande påverkad av allt som han bär i sin ryggsäck. Hans kultur som han är bunden till krockar i en stor del med svensk kultur. Arabiska språket som betyder mycket för honom och som han är rädd att förlora krockar också med svenska språk. Boken beskriver genom Halims situation hur en händelse kan förändra personens liv helt och hållet. Förlusten av mamman innebär förlust av nationalitet. Det var därför Halim vägrar att bli svenne och pratar svenska. Mammas död gjorde att Halim förlorade sin identitet och familjen. Halim var mycket relaterad till sin mor, därför att han kunde åtminstone prata sitt modersmål med henne. När hon gick bort förlorade han det eftersom pappa slutade prata arabiska med honom efter dess.

Jag tycker att nationalitet är den viktigaste delen som författare riktar sig till i sin bok ett öga rött. Jag tycker att hela boken egentligen grundar sig på att Halim har en invandrarbakgrund och att han inte vill integreras. Han vet inte riktig vilket samhälle han tillhör och vilka normer skulle han följa. Att en kille som Halim flyttar till stan och går på en svensk skola som majoriteten av elever är svenska, kan göra honom mera osäker, ser saker och ting på ett annorlunda sätt som han inte gjorde när han bodde i ett invandrartätt område som skärholmen. Författare tar också upp en viktig sak i sin bok ett ögat rött, hur normer kan krockas med friheten. Halim ville ändra på hur invandrare behandlas av svenska samhället, men ändå hur han vill leva i ett fri land som Sverige. Här märker man vilka svårigheter man kan ha när man genomför något man ville och som är tillåtet utan att trampa på dem normer som tillhör det ursprungliga landet.

I boken "ett öga rött" spelade fyra personer en stor roll i Halims liv mamman, pappan, Dalarna och Marit. Mamman var den enda person som var husets viktiga stolpen, genom henne behöll hela familjen traditioner, språk och kultur. Så fort hon försvann rasade huset ner med alla normer, traditioner, språk........etc. Pappas roll i Halims liv var lika viktig som mammas roll, fast på ett viss och sätt. Pappas handling och reaktion gjorde Halim rasism mot sig själv och mot andra. Den gjorde att Halim hamnade i en djup gruva som gjorde honom ur balans, den ena foten inne medan den andra ute. Dalarnas tankar och åsikter hjärntvättade Halim och gjorde honom ostabilt. Marit är en stark tjej som var väldigt omtyckt av Halim, och som svek honom till slut. Kärlek från en sida gjorde Halim galen och förstärkte hans tankar att rasism mot invandrare är väldigt en sannolikhet som Dalarna säger. Halim blev inte accepterad av Marit på grund av att han är en svart skalle. 

"Ett öga rött" är en lättläst dagbok som huvudpersonen Halim berättar om sina upplevelse i. I en kaotisk miljö tillbringar Halim och sin pappa dagarna. I en stor och full affär av alla möjliga sort saker hjälper Halim sin pappa ibland. När jag började läsa den här boken tyckte jag att den var tråkig att läsa. Språket var inte ett ren språk som inte var helt fri från slang ord, och arabiska ord. Men ändå ville jag fortsätta att läsa vidare särskild när Dalarna dök upp precis i början av boken. Jag läste lite om hennes tankar om rasismen, invandrare, revolutionen.......o.s.v. Jag blev väldigt nyfiken eftersom jag är själv en person med utländsk bakgrund. Jag fortsatte bläddra och läsa boken tills jag kom fram till sidan 115. Där står följande " Men jag tror att religionen handlar om just det. Att man ska göra det som får en att må bäst. Det finns en svensk präst som har sagt så här: det går en bro från tro till ro. Och på svenska blir det ännu bättre: från tro till ro det går bro". Om jag skulle vara ärlig med varför jag stannade upp precis vid denna punkt, det var för att jag tänkte så här; Hur kan en kille som Halim vet så mycket om religion, är det något han är född med eller är det något han lärde sig med tiden. Jag tycker att invandrare som är födda i ett annat land med en annan religion kan inte veta så mycket om religionen. Hur kan en kille som Halim som inte ens utrycker sig bra på arabiska kan diskutera en sådan ämne som religion. För att jag känner igen mig i Halims situation med samma tro som jag bara ärvt från mina föräldrar. Islam är en obekant religion som  jag bara lärde mig genom släkt. Jag vet ingenting mera om islam även om jag beh&a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor: Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri (2003).

Kommentera arbetet: Ett öga rött. Bokanalys

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-09-28

    Arabisk tant heter "Dalanda" inte Dalarna...

  • Simon Wojnicki 2015-11-04

    lol

Källhänvisning

Hanane Benouaden [2013-03-12]   Ett öga rött. Bokanalys
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59192 [2021-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×