Filmanalys - Edward Scissorhands

4838 visningar
uppladdat: 2013-02-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Som inledning vill jag bara säga att jag fick A på uppgiften, och jag hoppas att den på något sätt hjälper er som klickat in här.
Filmanalys
Edward Scissorhands


Ämne: Svenska
Ht 2012Fakta om filmen:


Titel: Edward Scissorhands

Filmens speltid: 105 minuter

Producent: Tim Burton, Denise Di Novi.

Regissör: Tim Burton

Rollista: Johnny Depp
Winona Ryder
Dianne West


Handling
Filmen handlar om en ung man, Edward, som bor helt isolerad i ett gammalt slott som ligger på ett berg. Edward är egentligen inte en riktig människa utan en uppfinning. Anledningen till att han är ensam och isolerad på berget är för att han inte är “normal”. Han har saxar till händer. Eftersom att hans uppfinnare hann dö av ålderdom, innan Edward var färdig så fick han aldrig sina händer. En dag kommer en kvinna från staden nedanför berget och knackar på hos honom, hennes syfte var egentligen att sälja parfymer och kosmetika men när hon ser att han ensam så frågar hon honom ifall han vill följa med henne och flytta in hem hos henne. Han följer med henne och kom till vad som tycktes vara en helt ny värld. Peg visar honom saker han aldrig handskats med förut. Eftersom att grannområdet är så pass litet så fick folk reda på att han var där ganska fort och han blev snabbt “känd”.

Alla kvinnor blir helt förtrollade av honom och hans speciella händer. Han får ett gott rykte genom att klippa hemmafruarnas buskar och träd till olika former och djur. Sedan börjar han klippa deras hår och alla älskar honom. Peg har en dotter och när Edward flyttar in hos dem så var hon inte där. När hon sedan kom hem så blir hon helt chockad. Men när Edward ser Kim, dottern, så blir han helt förälskad. Från första början var Edward en “succé” men sedan när Kims pojkvän och hans vänner lurar Edward till att följa med till hans fars hus så anklagas Edward för ett brott han inte begått och grannarnas uppfattning om Edward ändras drastiskt.

Filmen slutar med att alla i grannområdet jagar upp Edward till slottet och sedan säger Kim att han är död. Sedan återgick alla tillbaka till sina liv och Edward var fortfarande helt ensam där uppe. Sedan får man se Kim som en 70 årig mormor och berättar denna historia för sitt barnbarn, utanför ser man snö. Innan Edward kom dit så snöade det aldrig, men sedan dess så har det alltid snöat.

Egna åsikter
Jag tycker att filmen har en underbar berättelse om kärlek och vänlighet, men också om avslag och främlingskap. Filmen visar gränserna för människors tolerans för vad som är annorlunda än dem och hur främlingar, de som avviker från normen, lever med hån eller rädsla från ett samhälle som kommer att använda dem och slutligen förkasta dem, och genom det bryta deras oskuld och godhet. Det finns även en hård elakhet av människors laster, så som svek, avundsjuka, skvaller och hyckleri.

Jag tycker också att filmen är ett slags självporträtt av många ungdomars ångest. Vi kan alla relatera på något sätt till Edwards sociala tafatthet. Det finns rätt så mycket humor, men också mycket sorg och ensamhet. Edward är ju annorlunda och så länge folk har nytta av honom och hans kunskaper så blir han en del av gemenskapet, men så fort någonting händer och han skulle behöva hjälp och stöd så avvisar alla honom och vill inte ha något mer med honom att göra. Jag tycker att filmen är bra och när jag såg den så drogs jag in i en helt annan värld. En värld jag inte tycker hade kunnat passa i dagens samhälle. Dock vet jag att det säkert finns liknande situationer i världen, inte själva det med att någon har saxhänder, utan det med hur människor dömer en efter status i samhället och sådana saker. Att det inte är så viktigt att vara en god person och göra goda handlingar, utan att det är viktigare att vara snygg, ha snygga kläder. Fint hus, allt ska vara fint och man ska ha finare saker än grannen bredvid.

Jag tycker också det var synd att Kim aldrig återvände till slottet för att besöka Edward. Tror filmen och slutet hade blivit så mycket bättre än att hon bara satt där och berättade historian för sitt barnbarn. Filmen hade blivit mer speciell och kommit till en helt annan nivå om det hade hänt. Jag tycker att de överdrivit rätt mycket med hur själva “byn” såg ut. Husen, trädgårdarna, hemmafruarna, allt var överdrivet. Det såg ut som en dålig version av The Sims-spelet.

Då och då blev filmen lite seg och dryg, men samtidigt kan jag förstå att Tim Burton gjort så för att vi ska känna Edwards ensamhet och hur hans vardag egentligen är och sådana saker. I vissa scener tyckte jag själv att det blev lite obehagligt, exempelvis den scenen där de zoomat in på en av kvinnornas hår och Edward klipper det och så flyger det runt hår överallt. Man kan tycka att det är en helt vanlig scen utan några konstigheter, men personligen så tyckte jag den var obehaglig att kolla på. Vid vissa andra scener blev det också obehagligt och jag kände nästan olust till att fortsätta titta på filmen. Hade jag till exempel sett den ensam hade jag nog stängt av den så fort jag kände obehag och inte tittat igen.

Jag tycker också det är rätt så coolt att filmen gjordes för 22 år sedan men ser ut som att den var gjord för bara några år sedan, fast att de lagt till effekter så det känns lite gammaldags. Själva området ger mig också känslor av obehag. Hade det varit en riktig plats och jag hade åkt dit hade jag känt mig instängd och det hade bara känts väldigt konstigt. Allt verkar vara falskt där. Och som att allt är en stor tävling, vem som har finast hus, finast trädgård, kläder, bilar, allt. Så ja, jag hade aldrig velat bo i ett sådant område.

Skådespeleriet är fantastiskt. Johnny Depps prestation som Edward är väldigt gripande och trovärdigt. Han är en väldigt duktig skådespelare När han i början, som Edward, kom till huset och la sig på vattensängen var helt fantastiskt bra. Hans ansiktsuttryck och själva skådespeleriet var klockrent. Hela Depps prestation var otroligt bra. Väldigt chockerande att man faktiskt kan spela så bra tycker jag. Kan också tänka mig att det måste ha varit väldigt kul för honom att spela den rollen, men också jobbigt med tanke på allt smink han var tvungen att ha på sig innan varje tagning. Däremot var det säkert roligt att ha saxar till händer, och försöka leva med det och så.

Hade jag varit med i filmen skulle jag vilja vara Kim. Anledningen till det är för att hon är en intressant karaktär. Där hon på något sätt får välja mellan det onda, sin pojkvän, och det goda, Edward. Men om jag då skulle vara med, skulle jag gjort mina val annorlunda än hur hon gjorde dem.Analys
Filmen utspelar sig i en liten förort i USA. Staden finns nog inte på riktigt, men det finns liknande. Stället filmen utspelar sig på är uppbyggt för filmen. Det är välgjort och ser äkta ut med tanke på hur gräsmattorna och husen ser ut. Husen är färgade i nyanser av pastelloch gräsmattorna ser riktigt fina och fräscha ut. De har tagit det till nytta genom att lägga till speciella effekter och sådant. Hade det varit i en riktig stad tror jag inte de hade kunnat göra filmen på samma sätt. Eftersom att inspelningsplatsen var så pass bra gjord så fick jag en känsla av att den staden faktiskt fanns på riktigt. Hur bergets mörker bryter sig med den väldigt färgglada staden har de gjort mycket bra.

Filmen utspelar sig under en tidperiod där man får se Kim i nutid, som gammal, hur hon berättar om dåtiden där det utspelar sig i filmen som nutid. När Kim var ung och allt hände, verkar det ju vara i en rätt modern stad och tidsperiod. Eftersom att filmen gjordes 1990 så var det deras “framtid”. Och sedan när Kim som en gammal tant berättar för sitt barnbarn om detta så är det också nutid. Filmen utspelar sig under två tidsepoker.

Filmens tema handlar om acceptans i samhället. En betydelsefull situation i filmen var när Edward räddade Kevin, Kims lillebror, från att bli påkörd. Och när Edward gör snö av en isskulptur och man ser Kim dansa i snön som då faller.

Filmen inleds med något som ser ut att vara ett gammalt slott. Det visas upp spökliknande statyer täckta med spindelnät. Kort därefter får vi se att vi befinner oss i en fabrik. Sedan introduceras man med en av huvudpersonerna i dåtid som genom filmen ska berätta sin nutid. Därefter får man se grannområdet och det leder till att man får se Peg knacka runt på dörrar. På så sätt får man se vilka människor som har störst roll i filmen. I början, när man kommer in i slottet och får se det så följs det av en halvläskig och spöklik musik som då förstärker känslan av att “det” som bor där är något ont, läskigt och väldigt udda.

En drastisk förändring i filmen var just då när Peg bjöd hem Edward och han kommer dit. Först blir hemmafruarna nyfikna på vem eller vad det är som flyttat in hos Peg. Sedan när han väl får lära känna dem så blir det en helt ny värld för honom. Han gör saker, ser saker, hör saker han aldrig gjort, sett eller hört förut vilket måste ha varit speciellt för honom. Denna scenen förekommer i början av filmen. En annan drastisk förändring är när man ser Kim och Edward titta på varandra och vi som åskådare ser att de blivit kära i varandra. Den scenen var så speciell och romantisk.

Det kommer inte bli en “Edward Scissorhands 2” eftersom att slutet var ett “avslut”. Om man nu tänkt göra en uppföljare måste man hitta på en helt annan historia. Filmen slutar med att Edward återvänder till sitt slott och alla i grannområdet återvänder till sina liv i hopp om att Edward är död. Alla tror att han är död eftersom att Kim kommer ut från slottet med en av hans saxhänder. Kim vet att han inte är död eftersom att, och detta berättar hon för sitt barnbarn, innan Edward kom till staden så snöade det aldrig. Efter att han kom så har det snöat varje jul. Snön kom ju från att Edward formade isskulpturer.

Huvudpersonerna är Edward, Peg och Kim. Edward är socialt tafatt eftersom att han är en uppfinning och aldrig varit utanför sitt hem, alltså slottet. Han är väldigt blek i hyn, har ett svart ruffs på huvudet och har massa ärr från sina vassa saxhänder på ansiktet. Han är väldigt godhjärtad och vill bara väl. Är rätt så osäker, därför pratar han inte mycket. Det mesta han gör blir “fel” eftersom han inte gör det på samma sätt som andra. Exempelvis att äta. Han kan inte använda bestick som vanliga människor så det blir lite konstigt. Han ser ut att vara max 20 år gammal, men egentligen vet man inte hur gammal han är eftersom att han är en uppfinning och inte åldras. Peg ser ut som en helt vanlig hemmafru från någon förort i USA. Har glasögon, håret är också typiskt för vad som beskriver hemmafruar.

Kim är en tonåring, har blont hår ner till brösten ungefär. Hon är precis så som tonåringar beskrivs. Skäms över att umgås med annorlunda människor, är tillsammans och umgås med personer som försöker leka coola och gör allt för att sabotera saker. Efter ett tag inser hon att hon valt fel “gäng” att umgås med och börjar gilla Edward, fast än hon var livrädd för honom första gången hon såg honom. Det finns inte så jättemånga barn med i filmen, men ett barn som faktiskt har nån roll är Kims lillebror, Kevin. Han är med då och då när familjen är samlad, men den längsta scenen han är med i är den där Edward slänger sig framför en bil för att rädda livet på Kevin.

Skillnaden mellan män och kvinnor i filmen är att kvinnor gärna vill snacka skit, skryta, visa upp det de har, sprida rykten och sådant. Männen är mer bakåtdragna och tar inte så mycket plats i filmen. De bara är där, gör inget speciellt. Könsrollerna stämmer faktiskt mycket överens med min syn på samhället. Dagens kvinnor och tjejer tycker om att snacka om allt och alla. Förvärrar alltid saker. Överdiver. Sprider rykten. Medan män och killar inte bryr sig så mycket om sådana saker, de bara kör sin egen grej.

Filmens budskap handlar om acceptans i samhället. Att man ska bli accepterad för den man är och inte för sitt utseende. Detta är dock väldigt svårt i vårt samhälle eftersom att alla är så utseendefixerade. Men oavsett om man är handikappad, lång, kort, smal, tjock, har nya och moderna kläder eller kanske inte har råd med sådant, så är alla lika mycket värda, och under “skalet” finns faktiskt en människa, en individ som har känslor, som har olika behov, som behöver bli älskad av någon och ha någon att älska.

Edwards problem är hans saxhänder. På grund av dem så kan han inte leva ett “normalt” liv som en vanlig människa. Han kan inte göra vardagliga saker, t.ex. som tidigare nämnts, äta med bestick. Eftersom att han nu har saxar istället för vanliga funktionerande händer och fingrar så kan han inte hålla i saker och ting precis som vi andra. Han skulle egentligen få händer men eftersom att hans skapare hann dö av ålderdom innan Edward blev klar så fick han ha saxhänder. I slutet av filmen fick Edward aldrig vanliga händer vilket tyder på att han får leva med sina udda händer i resten av sitt liv.

I början av filmen används mycket mörka färger, svart och gråaktiga så att vi får en känsla av något mörkt, dystert och kusligt. De använde detta i början för att vi ska få känna Edwards ensamhet. Sedan i byn är allt helt tvärt om, allt är färgglatt, husen, kläderna, gräsmattorna, vilket ger oss åskådare en känsla av två helt olika världar.

Deras musikval är mycket bra. Musiken gör så att våra känslor blir starkare vid olika och dramatiska scener. Till mestadels använde de rätt så sorgsen musik, som får oss att känna nåt slags medlidande eller medkännande för Edward och hans situation. Musiken har en stor betydelse i filmen.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.wikipedia.se Filmen Edward Scissorhands

Kommentera arbetet: Filmanalys - Edward Scissorhands

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-02-28]   Filmanalys - Edward Scissorhands
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59186 [2020-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×