Nya Zeeland

2586 visningar
uppladdat: 2012-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Nya Zeeland ligger på andra sidan jordklotet och ingår i världsdelen Oceanien. Landet består av en massa öar. Klimatet är likt det vi har här i Sverige, men de har ett mer tropiskt klimat eftersom det ligger mycket närmare ekvatorn. Det lustiga är att det inte skiljer så mycket i temperatur, det kommer sig genom de kalla strömmarna som kommer ifrån Antarktis.      Eftersom det ligger på andra sidan jorden så inträffar inte årstiderna samtidigt som här i Sverige utan tvärtom, när vi har vinter här har de sommar där. Våra kallaste månader januari och februari är deras varmaste månader. Vilket innebär att det har det riktigt varmt och skönt där nu. Nya Zeeland är ett avlångt land som gör att det är ganska stor skillnad på temperaturen i landet.

Nya Zeeland består av två öar den norra och den södra ön. På den norra ön är det ganska slätt i skillnad från den södra ön som är täckt med en massa berg. Det bergiga området används till betesmark för boskapsdjuren. Den norra ön är mindre till ytan än den södra men det bor mer folk på den norra ön, hela tre fjärdedelar bor på den norra ön. Det beror för det mesta för att den södra ön som är täckt med berg gör det besvärligt att bosätta sig där.

Turism: Det som lockar turisterna till Nya Zeeland är den enastående naturen som landet bjuder på. Höga berg och djupa dalar, grön natur och fina sjöar gör detta land till en unik vandrings ställe med många vandringsleder. Andra vanliga saker man kan göra där är forspaddling, surfing och åka skidor i några av de skidorter som finns på den södra ön.

Jordbruk: Nya Zeeland har ett mycket speciellt jordbruk på grund av det unika klimatet som tillåter de att odla svårproducerade varor. Kivi är ett bra exempel som de exporterar mycket av, ¼ av hela världens kiviproduktion kommer där ifrån. En sak som Nya Zeeland är världskänt för är att det finns så många får där. De obebodda områdena på den södra ön är ett perfekt ställe för fåren att beta på. Det dins hela 38 miljoner får i ett såpas litet land som Nya Zeeland och de står för 40% av världens export av fårkött, av alla dessa får producerar mycket ull som man exporterar mycket av.

Miljö: Eftersom Nya Zeeland har sin otroliga natur vill de självklart behålla den så gott de kan, detta har de gjort genom att göra områdena till naturskyddsområde. Hela 30% av landet består av naturskyddsområde.

Utbildning: De har en liknad skolgång som vi har här i Sverige med obligatorisk skolgång ända tills man är 16 år gammal, men de börjar skolan i lägre ålder. Redan när man bara är 5 år gammal börjar man skolan.

Religion: Det har religionsfrihet, men det är till största del kristendomen som dominerar 55 %, men hela 35 % sa att de inte tillhörde någon religion als!

Politik: I Nya Zeeland har man gjort saker som resten av världen har tagit efter sedan som t.ex. att det var det första landet i världen som införde kvinnlig rösträtt, samt 8h rösträtt.

Sport: Den absolut största sporten i Nya Zeeland är rugby som de även är mycket dukti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nya Zeeland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2012-05-16]   Nya Zeeland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59097 [2020-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×