KÄRLEK

8911 visningar
uppladdat: 2011-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

KÄRLEK                                                                                          

INLEDNING

Jag har valt att skriva om ämnet vänskap, förälskelse och kärlek. Men varför har jag valt just detta ämne? Jo anledningen till det är för att det dels intresserar mig och för att ämnet vänskap, förälskelse och kärlek är något vi alla människor får ta en del av i våra liv, förr eller senare. Alla har vi vart med om den pirrande känslan då vi blivit kära, det är något man känner av i hela kroppen redan från första början. Det är oemotståndligt, det är en känsla man nästan inte kan förklara med ord men det är även en känsla man inte kan motstå eller göra något åt, man kan inte styra sina känslor med andra ord. Har man fastnat och blivit kär i en person så är det inte något man kan göra åt det.

Ämnet kärlek behöver inte alltid betyda lycka, man kan få kontakt med en person som man får känslor för ju längre tiden går och man bildar starka band mellan varandra, man kan tycka att denna person är det underbaraste som skett på denna jord och att man skulle kunna göra allt för denna människa. Som jag precis skrev ovan, kärlek behöver inte alltid betyda att man blir den lyckligaste personen på denna jord för resten av sitt liv, det kan finnas saker som står i vägen och som gör att man blir "olyckligt kär" i en annan människa. Det kan finnas hinder för dessa två individer att bli kära i varandra, exempel på det är om man ska titta från de olika religionerna som finns, vissa folkgrupper får t.ex. inte gifta sig eller skapa en relation men andra människor från en annan religion, då familjerna går emot deras förhållande och deras trohet. Som dem tar upp i boken Svenska i tiden (2002 sidan 147) Deras kärlek kommer att vara för evigt oavsett deras yttre öde. Ett par alltför korta kärleksmöten, innan en bitter släktfejd och en serie olyckliga omständigheter gör slut på lyckan. Det var ett exempel från litteraturen från Romeo och Julia, det är vad jag menar med en tragisk kärlek, man blir förälskad i en person men det finns så mycket annat man inte tänkte på innan som förstör mellan dessa personer, som exempelvis religionen.

Har dessa ämnen något gemensamt?

Vänskap, förälskelse och kärlek är ord och ämnen som kopplas till varandra på ett eller annat sätt. Man kan ha lärt känna en person med en motsatt kön och ha skapat en relation med varandra till en början, det har kanske börjat med en vänskap mellan dessa två men ju längre tiden har gått desto starkare har bandet blivit mellan dessa personer, vilket har gjort att man börjat se på denna person på ett annorlunda sätt. Man har skapat andra slags känslor, starkare känslor som gör att man vill vara något mer än bara vän med denna person. Men om man haft ett förhållande med en människa så har man även där skapat en gemenskap. Man har varit vänner, bildad ett förhållande och det har tagit sitt slut, fast det har tagit slut med denna person och man inte längre lever ihop så har man skapat sig en stark gemenskap, man har delat på hemligheter och andra band som stärkt gemenskapen mellan dessa två. Man går från förhållande till att man kan vara vänner i efterhand. Så på detta sätt menar jag med att vänskap, förälskelse och kärlek har något gemensamt. Oavsett om man bara vill vara vän så har man ändå delat något ihop med varandra, eller om man vill vara mer än vän så kommer man även på det sättet dela något och skapa en gemenskap.

Vad är förhållandet mellan vänskap, förälskelse och kärlek?

När är man tillsammans med den vackra tjejen som man fastnade för? När kan man presentera henne för sina föräldrar, vänner och kollegor som sin flickvän? Hur ser man skillnad mellan vänskap och kärlek?

Oftast träffas två människor, där man bildat en relation till varandra som vänner. Man träffas ett antal gånger och lär känna varandra, där vänskapen blir starkare, men det kan även blandas in andra känslor under tiden man träffas, man kan få andra känslor vare sig man vill det eller inte. För vissa människor går det snabbare att få känslor medans det kan ta längre tid för andra. Den stora skillnaden mellan "bara vänskap" och kärlek är då man träffats många gånger och för varje gång man ska skiljas åt så skapas det olika känslor i kroppen, man blir ledsen, man börjar sakna, man tänker på personen en hel del, man börjar bli förälskad i personen. När man blivit förälskad i en person så vill man inte vara utan den människan och man skulle kunna göra allt för denna person. Man vill ha kontakt ständigt och denna person finns i ens tankar hela tiden. När man går in i ett förhållande försöker man att vara sig själv helt och hållet. Men jag anser att man visar upp en slags mask, man visar inte riktigt hela sig själv. Naturligtvis så visar man sig från sina bästa sidor för att få sin partner mer uppmärksam. Efter en tid i en relation så kommer man närmare sin partner och slappnar av på ett helt annat sätt. Man öppnar sig mer och mer för varandra.

Vänskap

Vänskap för mig är när man hör av sig till sin vän och frågar hur han mår, inte enbart fråga efter tjänster. Är man riktigt goda vänner skrattar man med varandra, man ställer upp för varandra och man litar på varandra. Man delar även pinsamheter och tråkiga saker. Man gläds åt varandras framgångar och inte visar avundsjuka. När man har en bästa vän så delar man hemligheter och de hemligheterna stannar mellan varandra även om man blir osams. Vänskap, kärlek och förälskelse är samma sak. Skillnaden är bara att när det handlar om kärlek och förälskelse då är man ett par.  

Poesi = kärlekens språk

Ett gammalt talesätt säger att kärleken gör alla till diktare. Som de tar upp i boken (Svenska i tiden 2002 sidan 154) är ju sanningen den att oftast handlar varje dikt om kärlek. En kärleksdikt kan förstås vara mer eller mindre lyckad. Och den behöver heller inte vara allvarligt menad.

Att skriva en dikt till den man älskar tycker jag är väldigt romantiskt. Det kan vara någonting man gått och funderat på länge men som man inte vågar eller kan säga rakt ut. Då kan det vara mycket lättare att skriva en dikt för att beskriva sina känslor. Men skriva en kärleksdikt kan man göra både till sin partner och till sin bästa vän. Det är ett bra sätt att visa känslor.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: KÄRLEK

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-03-30]   KÄRLEK
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58910 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×