USA

1 röster
7643 visningar
uppladdat: 2011-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

USA

United states of America eller USA som det förkortas ligger i centrala Nordamerika. Landet har 50 delstater och gränsar till Mexico i söder och Kanada i norr. USA har Atlanten på östra sidan och Stilla havet på västra sidan där landet även gränsar till Ryssland i nordväst, denna gränsen kan man kalla en maritim gräns detta för att de gränsar till varandra fast på ett långt avstånd.

USA har som sagt 50 delstater där Hawaii ligger ute i Stilla havet och Alaska som gränsar till Kanada på östra sidan. Det pratas en hel del om hur många delstater USA verkligen har och hur många stjärnor deras flagga har. Vissa tror att det är 52 men det stämmer inte USA har 50 delstater och 50 stjärnor på flaggan som står för varje delstat. Sedan har USA:s flagga 13 ränder och dessa ränder står för det 13 ursprungliga delstaterna. Den största delstaterna till ytan i USA är Alaska men utav den delstaterna som ligger i själva USA är det Texas. Den delstaten med mest befolkning är Kalifornien. 

Huvudstaden i USA är Washington D.C. Eftersom det finns en delstat som heter Washington kan det vara lätt att blanda ihop dessa. Vissa kanske tror att huvudstaden Washington D.C ligger i delstaten Washington men det är helt fel. Huvudstaden tillhör inte någon delstat men den ligger på östra sidan av USA medan delstaten ligger på västra sidan av USA.

Styrelseskick i USA

USA har republik som styrelseskick. Med det menar man att de har president. Presidenten i USA just nu är Barack Obama, det kommer mer om honom senare i arbetet. En president i USA röstas fram genom folket. Var fjärde år är det en ny röstning och folket får välja en ny president. Om det är så att den presidenten som redan har varit det i fyra år röstas fram av folket och får vara president i ytterligare fyra år får det vara så. Men när dessa fyra åren har gått får inte den presidenten ställa upp i valet någon mer gång utan nu har den personen gjort sitt och en annan president måste ta över.

Presidenten i USA har mycket arbeta att göra. Han blir nämligen både statschef och regeringschef som där med betyder att han har mycket makt. Presidenten får bestämma själv vilka personer han vill ska sitta i regeringen. Detta beror på att presidenten och regeringen arbetar tillsammans och då måste presidenten välja bra folk som han vet att han kan arbeta bra tillsammans med. Det som presidenten och regeringen sköter tillsammans är utrikespolitik, utrikeshandel och försvar. Dessa ämnen kan inte presidenten ta hand om själv så därför har han en regering som han samarbetar med.

Det finns inte enbart regering i USA utan de har också en grupp personer som kallas kongressen och de är USA:s parlament och fungerar ungefär som Sveriges riksdag. Kongressen består av två delar senaten och representanthuset. En lag måste godkännas av både senaten och representanthuset men om det gäller saker ifrån andra länder räcker det med att senaten godkänner. Kongressen består av 435 personer där det är två stycken i från varje delstat som har röstas fram genom folket är med och bestämmer vad det gäller lagar, USA:s inkomster och utgifter, skatter och tullar.. De försöker ha samma regler i varje delstat. Även kongressen samarbetar med presidenten, när kongressen har skrivit en lag måste presidenten underteckna lagen för att den ska gälla. Men om det är så att presidenten inte gillar lagen kan han vägra skriva under.

De största partierna i USA är demokraterna och republikanerna. Demokraterna kan man säga är som Sveriges folkparti, de jobbar bl.a. med att få bra sjukvård. Demokraterna söker sig till samhället och försöker folket att trivas så bra så möjligt och även hjälpa till med skolor o.s.v. Republikanerna jobbar på ett helt annat sätt än demokraterna, man kan säga att de är gaska stränga och en del svenskar kan nog inte riktigt fatta hur de kan vilja ha vissa regler. De vill t.ex. förbjuda abort och de vill att det ska finnas dödsstraff.

11 september

Den 11 september 2001 var ingen bra dag för USA:s befolkning speciellt inte för de personer som bodde i New York, Arlington County, Virginia och en bit ifrån Shanksville. Det var nämligen den här dagen som USA blev attackerat av gruppen Al-Qaida som är en terroristgrupp som framförallt leds av Usama bin Ladin.

För många års sedan var Usama bin Ladin en av USA:s personer. USA ville hjälpa denna man i början men sedan gick USA i mot honom på grund av det som bin Ladin gjorde mot sitt folk i Irak och andra brott han blivit dömd för. För att hämnas mot USA planerade han attackerna med terroristgruppen Al-Qaida. Det var detta som blev den så kallade "nine eleven".

Det rapporterades tidigt på tisdags morgonen den 11 september 2001 att fyra plan hade blivit kapade av 19 personer som såg ut som vanliga passagerare på de olika planen. De har sagts att de tog över planen genom små knivar och även använt tårgas och pepparspray för att hålla borta resten av passagerarna  från förarhytten. Den första attacken gjordes klockan kvart i nio på morgonen i World train center i New York. Bara efter en kvart flög de andra planet in i tvilling tornet som stod bredvid. Det dröjde inte länge innan tredje flygplanet körde in i försvarshögkvarteret Pentagon i Arlington County, Virginia och det fjärde planet flög in  i en byggnad en bit utanför Shanksville.

USA:s ekonomi och handel i världen

USA:s ekonomi har en stor påverkan på hela världen. Många länder använder dollarn som valuta eller anpassar sig efter den. USA är det rikaste landet i världen ändå lever 12,3 procent av befolkningen under fattigdom och andra lever i de värsta husen man kan tänka sig. Eftersom USA är ett land som har stora producenter som tillverkar flygplan, bilar och elektronik påverkar detta hela världen. Detta beror på att det inte finns så många andra länder som tillverkar så mycket då blir resten av världen påverkar på grund av att vi behöver t.ex. deras bilar. Detta gäller inte alla länder men går USA:s ekonomi dåligt blir det automatiskt att resten världen blir påverkat eftersom att USA är ett så stort land.

Var får då USA in sina pengar ifrån? Dels som jag nämnde tidigare att de har många stora tillverkare som producerar bilar, flygplan och elektronik. Men USA har många naturtillgångar bland annat petroleum, kol, uran, skog och USA är tredje störst i världen med oljetillgången. Men eftersom tillgången på olja inte har varit lika god i USA de senaste åren har de fått satsa på annat. USA har ett stort jordbruk och är därför störst i världen med att odla majs, vete, socker och tobak.

USA:s export är stor i världen, precis som ekonomin i USA påverkar världen gör även exporten det. Mycket av de saker som vi använder i vardagen, jobbet eller i hemmet kommer ifrån USA. De mesta tillverkas i USA och säljs sedan vidare till andra länder. Så därför är inte importen speciellt stor i USA, det kan handla om bilar eller motorcyklar. USA exporterar som sagt bilar och motorcyklar men det finns även mer. USA exporterar mycket kläder och leksaker ifrån andra länder, eftersom att det inte tillverkas i så stor utsträckning i USA.

En stor skillnad på USA och Sveriges export är vapenindustrin. I USA tillverkas mycket vapen och de säljs sedan till krigsförande länder. Där gör Sverige tvärtemot, vapenindustrin är även stor i Sverige men istället för att tjäna in pengar på att sälja våra vapen tänker vi efter först vad vapnen ska användas till i landet vi ska sälja det till. Om det är så att det är ett krigande land avstår vi från

export.

President och parti

År 1961 den 4 augusti i staden Honolulu, Hawaii föddes USA:s nuvarande president, Barack Obama. Obama är 49år och har varit president sen 20 januari 2009. Han blev vald till president redan 4 november 2008. Barack Obama tillhör partiet demokraterna alltså hjälper han samhället på ett bra och demokratiskt sätt. År 2009 tillkännagav han att han fått Nobels fredspris för att han samarbetat med folket och varit en mycket bra människa. Nu bor Obama med sin fru Michelle Obama och sina två barn, Malia Ann och Natasha i staden Kenwood.

När Barack Obama ställde upp i valet till att bli USA:s nästa president efter George W. Bush fanns det vissa svårigheter  för honom att ta en plats som president. Om han skulle vinna valet skulle han nämligen bli USA:s första mörkhyade president. Detta gjorde det svårt för Barack Obama att övertyga folket att han skulle bli en bra president, för en del av folket hade vissa fördomar mot just mörka personer. Men Barack lyckades och vann röstningen och blev USA:s första mörkhyade president.

Analys av USA

USA är ett mycket stort land och har en stor påverkan på världen. Detta kan både vara positivt och negativt. Om man tänker på miljön är det ett stort minus. Eftersom att USA släpper ut mest koldioxid i hela världen. Detta tycker jag är dåligt för det förstör miljön för framtida människor. USA är ett föregångsland som ligger i framkant när det gäller forskning inom läkemedelsindustrin och det är bra då man hittar lösningar på olika sjukdomar. USA har många bra skådespelare och är duktiga på att producera film som hela världens befolkning får ta del av.

Jag tycker det är bra att Sverige tänker sig för innan de exporterar vapen till vissa krigsförande länder för att inte bidra till att starta krig. Detta visar på att det inte bara är pengar som styr ett land utan att det finns en god tanke bakom och att man tänker på människorna.  Men USA säljer vapen utan att tänka på konsekvenserna.

Tragedin som inträffade den 11 september har påverkat hela världen och fått förödande konsekvenser för många vuxna och barn. Jag tänker på alla familjer som miste anhöriga och att man inser att man är väldigt liten i ett sådant sammanhang. Jag trodde aldrig att något sådant skulle kunna hända. Att fyra flygplan kan ställa till ett sådant kaos och förstöra stora delar av en stad som  kommer att ta lång tid att bygga upp igen. Jag tror inte att det materiella är det stora problemet utan att detta påverkar människors trygghet under all framtid.

Bra att en mörkhyad man har fått folkets förtroende att leda USA och att människors fördomar därmed har blivit utmanade. Det är en seger för hela den svarta befolkningen.

Kalifornien

Kalifornien ligger på västra sidan av USA och har Stilla havet på västra sidan så Kalifornien har kust på hela västsidan. Kalifornien är den mest folktäta delstaten i USA och är tredje störst till ytan. I Kalifornien bor det ungefär 36 550 200 människor där 445 000 personer bor i huvudstaden Sacramento. 20% av den befolkningen som bor i Sacramento lever under fattigdom. Huvudstaden ligger i centrala Kalifornien i norr.

Den största staden i Kalifornien är Los Angeles som ligger utefter västkusten och det är inte bara Kaliforniens största stad utan är hela USA:s näst största stad. Los Angeles är en väldigt känd stad speciellt för att det varma klimatet, detta varierar mycket i Kalifornien just i Los Angeles är det oftast varmt men åker man till östra sidan till bergkedja är det mer åt det kalla hållet. Mer saker som lockar att åka till Los Angeles är att det lever många kändisar i staden, shoppingen och de fina stränderna som ligger längst med västkusten. I staden Los Angeles ligger även Hollywood, detta lockar många turister. Hollywood är en stadsdel i Los Angeles. Kalifornien har flera städer som är stora bl.a. San Diego, San Jose och San Francisco.

Eftersom USA ligger emellan haven Stilla havet och Atlanten är det i Stilla havet man får bada om man åker till Kalifornien eftersom att det är de havet som  ligger vid västkusten i Kalifornien. Några av de sjöar och floder som finns i Kalifornien är Salton sea, Tahoesjön Lake Shasta och Alamo River.

I Kalifornien är naturen blandat, det finns det mesta kan man säga. Längst med västkusten är det i stort sätt enbart sand och stora städer. Men i östra och norra kanten av Kalifornien finns det mycket stora skogar och en bergkedja som heter Sierra Nevada. Men den sträcker sig nästan över hela Kaliforniens östra sida. I bergkedjan finns det ett berg som heter Mount Whitney som ligger i södra delen och även en öken som heter Mojaveöknen.

Eftersom Kalifornien har mycket skog har de även jordbruk som är en stor naturtillgång. Den består av frukt, grönsaker, boskapsskötsel och de stora vinodlingarna som finns i Kalifornien. USA har även mycket olja och detta har Kalifornien en del av som också är en stor naturtillgång.

Befolkningen

Den största delen av befolkningningen i Kalifornien är kristna och följer där med den kristna tron. Själva befolkningen är till största delen latinamerikaner därefter kommer det asiater, afroamerikaner och många olika indiangrupper.

Arnold Schwarzenegger

I varje delstat har man en guvernör och det är en slags statsminister om man jämför med Sverige. I Kalifornien  heter deras guvernör Arnold Schwarzenegger och han är republikan. Arnold Schwarzenegger har varit med i många olika filmer som t.ex. Terminator och jorden runt på 80 dagar. Schwarzenegger är mest känd för att vara med i action filmer.

Arnold Schwarzenegger föddes den 30 juli år 1947 i staden Steiermark, Österrike. Vid 18 års ålder gjorde han militärtjänst och utbildade sig som förare av stridsvagn. Året 1963 flyttade Arnold till USA och blev sedan medborgare i USA år 1983. När han flyttat till USA blev han som sagt skådespelare i många okända filmer, men han blev även kroppsbyggare och vann den största tävlingen för kroppsbyggare sju gånger. Arnold var en av de personer som gjorde att sporten bodybuilding blev populär.

Under 1900-talet kom det fram att Arnold var intresserad av politik och att han en dag ville bli politiker. Olika tv program fråga honom när han skulle ställa upp i presidentvalet o.s.v. Men eftersom Arnold inte var född i USA fick han inte ställa upp i presidentvalet trots att han var amerikansk medborgare. Men det stoppade inte honom för att bli politiker och inte heller guvernör. År 2003 var det problem med ekonomin i Kalifornien. Många ville ha bort Gray Davis som var deras nuvarande guvernör. Folket var tvungna att samla in en lista med tillräckligt många namn på för att det skulle bli en ny röstning, detta lyckades folket med. Arnold bestämde sig för att ställa upp i valet och vann folkets röster och utsågs som guvernör för Kalifornien den 17 november år 2003.

Kaliforniens näringsliv

Det första man tänker på när man hör Kalifornien är kanske staden Los Angeles. När man sedan hör den staden tänker man kanske på Hollywood. Hollywood är centrumet för filmindustrin. Där produceras många kända filmer och serier. I stort sätt varenda film som kommer i från USA är producerad i Hollywood. Men det är inte bara filmindustrin som är stor i Los Angeles. Disney World är en stor nöjesplats som lockar många turister. Hela Kalifornien lever egentligen på turisterna, för det finns så mycket olika saker som lockar i just delstaten Kalifornien.

Lagar

I Kalifornien har man dödsstraff, både genom injektion och gas. Med injektion menas det att man dödar folk genom en spruta så att personen somnar in. När man dödar en person med gas stänger de troligtvis in en person i ett rum och sedan gör så att det kommer ut giftig gas.

Jag ska nu skriva upp några av de lagar som finns att hitta vad det gäller delstaten Kalifornien:

••                                         Man får inte ha på sig cowboystövlar om man inte äger minst två kor.

••                                         En man med mustasch får inte kyssa en kvinna.

••                                         Personer som är klassade som "fula" får inte gå på gatorna i San Francisco.

••                                         Man får inte ställa ut råttfällor om man inte har jaktlicens.

••                                         Man får inte slicka paddor.

••                                         Djur får inte para sig inom 1500m från en skola eller någonstans där man ber.

••                                         Ingen får cykla i en swimmingpool.

Analys av Kalifornien

I USA kan deras lagar klassas som väldigt konstiga eller korkade regler för oss som bor i Sverige. Jag vet inte riktigt om det är så att alla lagar i USA är sanna men jag tror på något sätt att någon högre person har uttalat sig om att det är nu den här lagen som gäller. Jag skulle tro att det är så att det någon gång har hänt en sak och då har man skrivit en lag på det för att det inte ska upprepas. Men det är ganska kul att läsa de olika lagarna för ibland kan man inte tro att det är sant.

Som ni ser är lagarna konstiga och man undrar varför de ens har skrivit lagarna. Som till exempel den tredje lagen jag har skrivit med om att personer som är klassade som "fula" inte får gå på gatorna i San Francisco, det är ju helt konstigt. Att det bara är ett visst folk som får gå på gatorna där och hur vet man om man är klassad dom ful eller inte. Jag tycker i alla fall att det är konstiga regler men som sagt roligt att läsa.

Jag kan inte fatta hur man kan ha dödsstraff i ett land och jag tycker att det är väldigt fel. Att människor blir dömda till döden då de begått ett misstag är ett för hårt straff tycker jag. Men i USA är det inte helt ovanligt att människor är för dödsstraff och  folket reagerar inte på samma sätt som här i Sverige. Om det skulle införas dödsstraff  i Sverige skulle nog en stor del av befolkningen protestera mot denna lag. I Sverige råder en humanistisk människosyn som innebär att synen på människan är en annan än i andra delar av världen.

USA


Kalifornien


                                                                           &n...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: USA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-03-08]   USA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58902 [2020-04-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×