Kinesisk Mat

7298 visningar
uppladdat: 2011-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kinesisk Mat

Det finns många typer av kinesisk mat, den riktiga kinesiska maten finns såklart i Kina. I västvärlden finns maten mest som

Kinesisk Takeaway

Den kinesiska takeawaymaten består till största delen av friterad kyckling, nudlar/bambuskott i sås, ris, biffbitar och sötsur sås att doppa i och ofta lite friterade räkor (nu för tiden kan man faktiskt komponera själv vad man vill ha med i menyn men ändå). Den västvärldiska hämtmaten är ofta mycket fet och ohälsosam och om man äter det mycket under lång tid bidrar det till olika sjukdomar t.ex. blodproppar, kärlsjukdomar, fetma m.m.

Maten serveras i en liten aluminium- eller plastlåda (det ökar ju verkligen aptiten) med olika fack så man kan få typ "4 små rätter" eller liknande, en del av maten tillverkas i köket men t.ex. nudlar, sötsur sås och biffen kommer från fabrikat som dom värmer. De friterar räkorna och kycklingen själva och lagar nog till bambun för hand.

I Kina äter man inte takeaway utan där äter man

Kinesisk vardagsmat

Den kinesiska vardagsmaten består av två huvudingredienser; den första är en kolhydratkälla som oftast består av ris eller nudlar, den andra komponenten i det kinesiska köket är grönsaker, kött, ägg eller fisk... nu på senaste tiden har även Tofu, som är gjort av skaldjur och är anledningen till att en så stor del av Kina är vegetariskt, blivit en populär del i det kinesiska köket.            Som de flesta vet så är den kinesiska maten skuren så att den kan ätas med pinnar i ett lugnt tempo, en annan människa i Kina t.ex. en turist som äter med kniv och gaffel och inte med pinnar ses ofta som en ohyfsad barbar. Man äter även soppor med pinnar (gjorda av keramik) men bara "det matiga" i soppan som nudlar och biffbitar, spadet och grönsakerna äter man med sked eller suger upp det med en bit bröd...

Det kinesiska köket är en unik smakupplevelse som västvärlden har försökt att kopiera men inte lyckats; de kineser som har åkt till västvärlden har sagt att maten här inte alls smakar som i Kina utan har en mycket, mycket lägre kvalitet.

Till fest äter man speciell

Kinesisk Festmat

Den kinesiska festmaten är en smakrik och färgstark upplevelse; keramikskålar är fyllda med mad som sprakar med färg och dofter som har en nästan drogande inverkan, alla de mänskliga sinnena påverkas av dessa kulinariska mästerverk som äts vid fest för, är det fest så är det fest!

Den kinesiska festmaten är ofta i de här färgerna och upplagda på ett speciellt sätt för att hedra gudar, väsen och gudomliga personer (kejsaren).

Festmats Recept

Det här receptet är en av de mest populära maträtterna vid högtider och fest,

General Tso's Kyckling

Ingredienser:

 • 1 pound chicken thighs, boneless £ 1 kycklinglår, benfria
 • 1 tablespoon light soy sauce 1 msk ljus sojasås
 • 1 egg, lightly beaten 1 ägg, lätt misshandlad
 • freshly ground black or white pepper, to taste nymalen svart eller vit peppar efter smak
 • Cornstarch, as needed majsstärkelse
 • Sauc

  Sås:

 • 2 tablespoons dark soy sauce 2 msk mörk soja
 • 1 tablespoon rice vinegar 1 msk risvinäger
 • 2 teaspoons Chinese rice wine or dry sherry 2 tsk kinesisk risvin eller torr sherry
 • 1 tablespoon granulated sugar 1 msk strösocker
 • 3 tablespoons chicken broth or water 3 msk hönsbuljong eller vatten
 • 1 tablespoon minced ginger 1 msk hackad ingefära
 • 2 teaspoons minced garlic 2 tsk hackad vitlök
 • 2 teaspoons cornstarch for thickening sauce, optional 2 tsk majsstärkelse för förtjockning sås, valfri
 • Other:

  Övrigt:

 • 3 green onions (spring onions, scallions) 3 gröna lökar (salladslök, lök)
 • 5 to 10 small dried red chilli peppers, according to taste 5 till 10 små torkade röda chilipeppar, enligt smak
 • 3 - 4 cups oil for deep-frying and stir-frying, as needed 3 till 4 koppar olja för fritering och wokning (om det behövs)
 • Preparation: Tillagning:

  1. Cut the chicken into 1-inch cubes. Skär kycklingen i 1-tums kuber. Combine the chicken cubes with the egg, soy sauce, and pepper. Kombinera kycklingbitarna med ägg, soja och peppar. Add enough cornstarch to nicely coat the chicken, using cooking chopsticks or your fingers to mix it in. Lägg till tillräckligt majsstärkelse till kycklingen och använd matlagningsätpinnar eller fingrarna för att blanda ihop det.
  2. 2. Combine the sauce ingredients in a bowl, stirring to dissolve the sugar. Blanda ingredienserna till såsen i en skål och rör runt för att lösa upp sockret. Set aside. Ställ åt sidan. Thinly slice the green onions. Skiva salladslök tunt.
  3. 3. Heat the oil in a wok to between 350 and 360 degrees Fahrenheit (175 - 180 degrees Celsius). Värm oljan i en wok till mellan 350 och 360 grader Fahrenheit (175 - 180 grader Celsius). Drop the chicken cubes into the hot oil, a few pieces at a time, and deep-fry until crispy (3 to 4 minutes). Släpp kycklingbitarna i den heta oljan, några bitar i taget, och fritera tills den är knaprig (3 till 4 minuter). Remove the chicken cubes and drain on paper towels. Ta ut kycklingkuberna och låt rinna av på hushållspapper.
  4. 4. Drain and clean out the wok. Töm och städa ur woken. Heat 2 tablespoons oil. Värm 2 msk olja. When the oil is hot, add the sliced green onions and the dried chili peppers. När oljan är varm, tillsätt den skivade gröna löken och den torkade chilipepparn. Stir-fry until aromatic (about 30 seconds). Stek tills det börjar lukta i hela köket (ca 30 sekunder).
  5. 5. Add the deep-fried chicken cubes back into the wok. Lägg till de friterade kycklingbitarna i woken. Stir-fry until the chicken cubes are browned (about 1 minute). Woka tills kycklingkuberna är brynt (cirka 1 mi...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  Saknas

  Kommentera arbetet: Kinesisk Mat

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  Inga kommentarer än :(

  Källhänvisning

  Inactive member [2011-03-08]   Kinesisk Mat
  Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58896 [2020-09-29]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×