Pälsen av Hjalmar Söderberg

4 röster
30308 visningar
uppladdat: 2011-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

"Pälsen" av Hjalmar Söderberg

Pälsen är en novell som handlar om doktor Gustav Henck. Han är på väg till sin "gamle vän" häradshövding John Richardt för att låna ett hundra kronor. Han behöver det för att kunna klara sig över julen. På vägen till John funderar han över sin bräckliga hälsa och dåliga ekonomi. Livet känns hopplös för honom. Då halkar han plötsligt och blir överkörd av en droska. Dessutom får han en stor lucka i sin överrock. Detta gör att när han kommer fram till John blir han erbjuden att låna en päls av sin vän. Denna händelse påverkar utvecklingen av historian. Pälsen inser en känsla av hopp att han kanske kommer att återfå hälsan och sin frus kärlek. När Gustav efter att ha gått några ärenden i stan kommer hem och träffar sin fru Ellen i den mörka tamburen avslöjar det sig att det är något förhållande som pågår mellan John och Ellen. Det är nämligen pälsen som gör att Ellen inte känner igen Gustav och kramar honom varmt vilket hon inte brukar göra åt sin man längre.

Efteråt får man en bild av en julmiddag hos Gustav till vilken John blev bjuden. Stämningen är dock tung och obehaglig. Trots allt tackar Gustav vänen för att kunna uppleva "de sista sekunder av lycka" i sitt liv.

Miljön i novellen beskrivs utan onödiga detaljer men genom det som ändå finns kan man få veta att handlingen utspelar sig i Stockholm ("Regeringsgatan", "Kungsträdgården", "det kungliga huset") och troligen på 1800-talet då använde man hästdroskar som transportmedel. Dessutom använder författaren gammaldags ord (icke, lynne, eljest, släde). Till och med pälsen som står för symbol av status i samhället visar att det var länge sedan allt detta hände då är pälsen idag inte sådan symbol längre. Handlingen utspelar sig på vintern omkring julen ("julafton", "julgranen").

Det finns två personer i berättelsen som läsaren får lära känna mycket. Gustav Henck som beskrivs såsom "en blek och mager person". Han är inte gammal än trots att han inte mår bra. Han känner att han "snart kommer att dö". Han har det dåligt ekonomiskt och därför är han på väg för att låna en hundralapp. Hans överrock är "vanlig" och har "uppslitna knapphåll". Gustav jobbar som doktor, han har en privatpraktik ty pacienter kommer inte så mycket till honom. I början av berättelsen känner sig Gustav sjuk, fattig, oälskad och hopplös. Detta förändras i mitten av historien på grund av en lånad päls som han får ha på sig. Däremot i slutet av novellen får han den dåliga sinnestämningen igen.

Trots att Gustav inte har mycket pengar har han en familj (fru och tre barn) till skilnad från häradshövding John Rithardt. Han beskrivs som en ambitiös person som hellre vill ha pengar än en familj, han säger själv att han "aldrig skulle våga gifta sig på mindre än tio tusen om året". Trots att han är "gamle vän" till doktorn respekterar han inte honom vilket visar sig först när Gustav kommer till honom efter att ha varit med i en olycka då komenterar John detta på ett nonchalant sätt och även sedan när det avslöjar sig att John bedrar honom men ändå kommer på en julmiddag. Han beskrivs som en pälsägare och detta visar hans höga status i samhället.

Det finns också en fru till Gustav, Ellen. Hon beskrivs som en "fattig flicka" som gifte sig med Gustav trots att hon var "en smula fortjust" i John. Även senare har hon ett hemligt förhållande med John. Trots att Ellen som figur i novellen är väsentlig för utvecklingen finns hon inte så mycket i berättelsen och käns lite som B-figur.

Andra personer som förekommer i novellen är vid tillfälle av olyckan. De beskrivs nästan inte alls ("en gamma fru", "en ung flicka").

Hela berättelsen är byggd omkring Gustavs sinnestämning på något sätt och den förändras två gånger. Den första händelsen som påverkar det är en olycka vilken orsakar att Gustav får låna en päls av John. Den andra händelsen som är avgörande för utvecklingen är när förhållandet mellan Ellen och John kommer fram.

Trots att novellen innehåller en del gamla ord ("icke", eljest", "erinra", "droska") kan läsaren förstå vad som har hänt. Ändå måste man läsa lite mellan raderna då inte allt beskrivs på ett direkt sätt (t. ex. händelsen i tamburen). Man kan hitta både korta meningar (dialoger) och längre meningar (Gustavs inremonologer).

Pälsen är en tragisk novell men författaren skapar också komiska situationer i den. Händelsen i den mörka tamburen har en stor betydelse för hela historien men samtidigt beskrivs den på ett humoristiskt sätt och detta uppfattar man just när man kommer fram till raden "Gustav är inte he...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pälsen av Hjalmar Söderberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-03-21

    Vad tyckte du mest om med arbetet?

Källhänvisning

Inactive member [2011-03-08]   Pälsen av Hjalmar Söderberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58891 [2020-10-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×