Jorden Runt På 80 Dagar

4 röster
5042 visningar
uppladdat: 2006-03-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling: Boken handlar om den kylige och mycket punktliga engelsmannen Phileas Fogg. En fyrtioårig högväxt gentleman med ljust hår, polisonger och blekt ansikte.
Han är väldigt strikt till sättet och är alltid punktlig, äter exakt samma tid på dygnet, kommer hem samma tid varje dag från den engelska reformklubben där han läser tidningen varje dag på samma klockslag.
Boken börjar med att Phileas Fogg som nyligen avskedat sin betjänt James Foster som begått det misstaget att sätta fram Mr. Foggs rakvatten 29ºC varmt istället för 30ºC.
Den 2 oktober 1872 öppnar denna betjänt dörren till sin efterträdare Jean Passepartout som var en fransman i trettioårsåldern. Passepartout hade i flera år rest runt med en cirkus, varit gymnastiklärare, brandman och betjänt till tio andra herrar som haft för vana att resa runt mycket. På så sätt hade han tröttnat på att ständigt vara i rörelse och bestämt sig för att få tag på ett fast lugnt jobb utan att behöva resa runt hela tiden. Då han hörde att Phileas Fogg som nyligen avskedat sin betjänt tog Passepartout chansen och sökte jobbet.
På klubben när Phileas Fogg hade ätit sin lunch, började han läsa dagens Morning Cronicles. När han läste tidningen så upptäckte han en beräkning om hur man skulle kunna ta sig jorden runt på bara 80 dagar vilket han tog upp i en diskussion med sina kamrater under ett parti whist. Efter en diskussion med sina kamrater så antar Phileas Fogg ett vad om 20 000 pund. Vadet går ut på att Phileas ska resa jorden runt på 80 dagar.
Passepartout blev väldigt förvånad den dagen då Phileas kom hem före den vanliga tiden. Hans förvåning blev ännu större när han fick höra att han skulle bli medtagen jorden runt och att resans start skulle äga rum redan samma kväll.
Phileas Fogg och hans bekänt Jean Passepartout beger sig ut på en lång resa med många faror. Philleas Fogg som i själva verket är en gentleman har gjort sig skyldig till en stöld på 20000 pund från banken och jagas av en detektiv vid namn Fix som förföljer dem i hopp om att få en häktningsorder från den brittiska polisen.

Omdöme: Jag tycker boken var himla bra och omväxlande. Jules Vernes har ett sätt att skriva som jag tycker om och det verkar som om han verkligen har varit på alla de platser som han beskriver i boken. Boken var mycket händelserik och eftersom den handlar om en jorden – runt – resa så utspelar den sig i många olika miljöer.
Verne har lyckats beskriva hur en riktig engelsk gentleman är. Jag tycker att Phileas Foggs karaktär är mycket intressant, med sina principer och sin punktlighet och att han håller sig iskall genom hela boken utan att en enda gång brusa upp eller bli stressad på något sätt. Man tycks också ana att det finns ett hjärta av guld under Phileas Foggs iskalla skal när han t.ex. riskerar sitt eget liv genom att rädda en ung flicka från att bli bränd på bål av en barbarisk s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jorden Runt På 80 Dagar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-21]   Jorden Runt På 80 Dagar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5889 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×