Schindlers list

6 röster
15778 visningar
uppladdat: 2011-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Schindlers list

Schindlers list handlar om Oskar Schindler. Han är nazist och bryr sig bara om pengar och sig själv. Han startar en fabrik och anställer judar eftersom de är billig arbetskraft. Han anställer bland andra Itzhak Stern som revisor. Itzhak hjälper honom att börja se judar som riktiga människor. När judarna sedan ska flyttas från koncentrationslägret Plazow till Auschwitz, vill Schindler köpa ut sina arbetare. Han skriver en lista över alla hans arbetare som han tänker köpa ut för att jobba i en ny fabrik i Brünnlitz. Där tillverkar de värdelösa granater och Schindler ser till att soldaterna inte skadar dem. När kriget tar slut släpper han dem fria och flyr därifrån eftersom han har utgett sig för att vara nazist hela kriget.

Från början är Oskar Schindler (spelad av Liam Neeson) självisk och pengablind, men blir sedan, mycket på grund av sin vänskap med Itzhak Stern (spelad av Ben Kingsley), omtänksam, generös och villig att göra vad som helst för att rädda judarna. Itzhak var från början bara en anställd på Schindlers fabrik, men blir sedan hans bästa vän och medarbetare som han inte klarar sig utan. Även att Schindler inte var helt osjälvisk och perfekt, räddade han 1100 judar. Jag tror även där att det kan ha varit på grund av Itzhak. Schindler ville rädda Itzhak till vilket pris som helst och när han kommit på hur man kunde rädda en person, fortsatte han för att han kände medlidande för dem. Han hade också genom sin vänskap med Itzhak fått upp ögonen för orättvisorna mot judarna. Schindler hade lärt sig med tiden att judarna var riktiga människor som var värda lika mycket som alla andra.

Filmen är svartvit. Jag tror att det är för att förstärka verklighetskänslan, för på 40-talet fanns det bara svartvita filmer. Det ska kännas lite mer autentiskt.

I en scen visas en flicka i femårsåldern som flyr nedför gatorna i Krakow. Hon har en röd kappa som sticker ut i den annars svart/vita filmen. Sedan ser man henne igen, död på en skottkärra. Det är då Schindler förstår hur dåligt judarna har det och hur fel det var. Jag tror att hon representerade alla judiska barn som blev dödade. Meningen är nog också att man ska tänka efter, vad hade den lilla flickan gjort för att förtjäna att dö? Vad hade alla andra judarna som blev dödade gjort för att förtjäna det? Svaret är antagligen: inget. Det är nog också en del av budskapet i filmen, att det är orättvist och att judarna inte hade gjort något för att förtjäna det som de var tvungna att genomlida.

Jag tycker att filmen var ganska bra men den blev långtråkig eftersom den är så lång. En del scener kändes bara överflödiga och tillförde inget till filmen. Personerna var verklighetstrogna och skådespelarna var duktiga, det enda jag tyckte var konstigt var att Schindler verkade ganska snäll i början av filmen också, även att hans handlingar in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Schindlers list

Kommentera arbetet: Schindlers list

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-24]   Schindlers list
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58846 [2019-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×